To bude strašné. Brexit prý dopadne i na nás, bude nám hůř

14.06.2016 11:18

Případné vystoupení Velké Británie z Evropské unie by mělo na Českou republiku tři negativní dopady. Na svém facebookovém profilu se o tom rozepsal europoslanec Jan Zahradil (ODS). Ekonomické dopady, které by měl brexit na naši zemi, pak v rozhovoru se serverem Aktuálně.cz analyzoval ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

To bude strašné. Brexit prý dopadne i na nás, bude nám hůř
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil

Prvním dopadem brexitu by podle Zahradila bylo porušení geopolitické rovnováhy. „Německo se definitivně stane centrální evropskou mocností – se svou imigračně podlézavou, energeticky antijadernou a v budoucnu ve stylu Molotov–Ribbentrop k Rusku vstřícnou politikou,“ obává se Zahradil.

Druhým dopadem by prý bylo, že Británii přestane Evropa – a zejména střední Evropa – vůbec zajímat. Británie si prý jen „pojede svůj Commonwealth a vztahy s USA“. „Zmizí hlavní protiváha německého korporativismu a francouzského etatismu, v EU výrazně oslabí tlak na deregulaci, volný obchod, atlantické vztahy,“ myslí si europoslanec.

Třetím dopadem by bylo, že se „v Bruselu v pocitu ohrožení scuknou všichni Junckerové, Schulzové atd. a začnou rychle dobudovávat svůj vysněný eurostát dřív, než jim z něj zdrhne ještě někdo jiný,“ dodal Zahradil.

O tom, jaký dopad na českou ekonomiku by měl případný odchod Velké Británie z Evropské unie, hovořil také server Aktuálně.cz, a to s ekonomem Komerční banky Viktorem Zeiselem. Brexit by podle něj nepotěšil české automobilky. V Británii by například klesla poptávka po autech, která se tam z naší země vyvážejí.

Celý text je ZDE

Zeisel upozornil, že čistý vývoz do Británie tvoří dvě procenta celkového českého HDP. Takže kdyby v extrémním případě skončil všechen vývoz do Spojeného království, nemůžeme čekat větší pokles než tato dvě procenta. „Nicméně to zpomalení by pravděpodobně bylo mnohem menší, pravděpodobně v malých desetinách procenta HDP,“ upřesnil.

Samotná Británie by v případě rozhodnutí o brexitu v následujících deseti letech zpomalila o půl procenta až procento ročně. „To se přelije i do zemí eurozóny, tam ekonomové Société Générale počítají 0,15 až 0,25 procentního bodu ročně. A to se samozřejmě přelije i do růstu České republiky. Šlo by o šok skrze Německo a eurozónu a ten by byl vzhledem k otevřenosti české ekonomiky silnější než v jiných zemích,“ varuje ekonom.

V extrémním scénáři by prý u nás došlo ke snížení tempa růstu o 0,4 procentního bodu ročně. „A to by určitě přetrvávalo delší dobu,“ podotýká Zeisel.

Celý text příspěvku Jana Zahradila na jeho facebookovém profilu:

Včera jsem vystoupil na debatě Euractivu o Brexitu. Řekl jsem, že vidím tři bezprostřední dopady, všechny pro zájmy ČR negativní. 1)Poruší se geopolitická rovnováha, Německo se definitivně stane centrální evropskou mocností - se svou imigračně podlézavou, energeticky antijadernou a v budoucnu ve stylu Molotov-Ribbentrop k Rusku vstřícnou politikou. ŠPATNĚ. 2)Británii přestane Evropa - a zejména střední Evropa - vůbec zajímat, pojede si svůj Commonwealth a vztahy s USA. Zmizí hlavní protiváha německého korporativismu a francouzského etatismu, v EU výrazně oslabí tlak na deregulaci, volný obchod, atlantické vztahy. ŠPATNĚ. 3)V Bruselu se v pocitu ohrožení scuknou všichni Junckerové, Schulzové atd. a začnou rychle dobudovávat svůj vysněný eurostát dřív, než jim z něj zdrhne ještě někdo jiný, tato zbabělá vláda tomu bude jen přihlížet. ŠPATNĚ. Avšak blázni se radují...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…