To bude záchrana Evropy. Zemanův včerejší návštěvník zvaný „anti-Soros“ budí rozruch na Západě. Aktuální informace

24.09.2018 9:25

Steve Bannon začal své turné po Evropě. Bývalý poradce Donalda Trumpa už navštívil Řím, Prahu a odlétá do Budapešti. V sobotu se setkal s lídry italských koaličních stran, Ligy a Hnutí pěti hvězd, v Praze se sešel s Milošem Zemanem. Jednání se zúčastnil i Petr Bystroň z německé AfD. Jaký má Steve Bannon, bývalý šéf serveru Breitbart, cíl? Snaží se spojit nacionalistické strany v Evropě. O jeho italské návštěvě informoval server politico.eu, na té pražské ho doprovázel poslanec AfD Petr Bystroň. Dle něj si Zeman se zájmem vyslechl Bannonovu vizi celoevropského hnutí.

To bude záchrana Evropy. Zemanův včerejší návštěvník zvaný „anti-Soros“ budí rozruch na Západě. Aktuální informace
Foto: Parlamentní Listy
Popisek: Do ČR zavítal exporadce Donalda Trumpa Steve Bannon. Na schůzku s prezidentem ho doprovázel poslanec AfD Petr Bystroň

Steve Bannon je v Evropě proto, aby pomáhal Hnutí (v originále The Movement), bruselské organizaci, kterou založil spolu s předákem belgické strany Strany lidu (Parti Populaire). Tato organizace má za cíl pomáhat pravicovým, „populistickým“ stranám ve volbách do Evropského parlamentu, které se mají konat na jaře.

Anketa

Jak raději pomoci sirotkům ze Sýrie?

hlasovalo: 14718 lidí

V sobotu byl Bannon v Římě na konferenci, kterou prý každoročně pořádá strana Bratři Itálie. Dle Bannonových slov je Itálie „středobod politického vesmíru“. Podle něj je Hnutí pěti hvězd, které v Itálii vládne spolu s Ligou Mattea Salviniho, „experiment, který, pokud se ujme, změní politiku po celém světě“. V tomto experimentu se údajně snaží spojit levá a pravá strana politického spektra.

„Populistická strana s nacionálními tendencemi jako 5 hvězd a nacionalistická strana s populistickými tendencemi jako Liga... tohle musí vyjít, protože to ukazuje model, který se může prosadit v průmyslových demokraciích od USA po Asii,“ nechal se slyšet bývalý šéf amerického Breitbartu. Matteo Salvini se k Bannonovu Hnutí již připojil. V Římě se Trumpův bývalý poradce snažil apelovat také na lídra Hnutí pěti hvězd Luigi Di Maia. Podle jednoho poslance Hnutí pěti hvězd a jednoho Bannonova spolupracovníka se Di Maio s Bannonem setkal a vedli spolu „konstruktivní dialog“. Nicméně, Hnutí pěti hvězd je stále dost ideologicky vzdálené stranám, které chce Bannon získat pro svůj projekt, jako jsou německá AfD, francouzská Národní fronta Marine Le Penové nebo Fidesz Viktora Orbána.

Bannon prý pěl chválu na obě strany. „Na světě nenajdete dva politiky, kteří tak tvrdě pracovali jako Salvini a Di Maio, a to zadarmo, aby přivedli své partaje k takovému vítězství a pak ustoupili, aby je někdo jiný reprezentoval na summitech G7, G20 a u Donalda Trumpa... To by nikdo jiný neudělal,“ vyjádřil se Bannon o faktu, že obě strany se dohodly na kompromisu, podle kterého je premiérem bývalý profesor práva Giuseppe Conte. Dále Bannon doplnil, že doufá, že italský model by se mohl uchytit i v USA nebo ve Velké Británii.

Podle Trumpova bývalého poradce spolu souvisí zvolení Trumpa, brexit a italské volby. „Je to odmítnutí současného stavu a cesta vpřed,“ řekl na konferenci. „Je to hlas obyčejného člověka, který říká ‚My to víme lépe‘, a první krok je odmítnutí toho, co elity naordinovaly západní civilizaci,“ prohlásil.

Celý článek o Bannonovi ZDE

V Praze se pak Bannon setkal s českým prezidentem Milošem Zemanem. U jednání byli také Petr Bystroň, český rodák a poslanec za AfD v Bundestagu, a prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Bystroň ParlamentnímListům.cz sdělil, že smyslem schůzky, o kterou požádal Bannon, bylo informovat Zemana o celoevropských záměrech jeho hnutí. Nešlo o přímé získání prezidentovy podpory. Zeman dle Bystroně naslouchal se zájmem a rozhodně nešlo o poslední setkání Trumpova exporadce a našeho prezidenta.

Témata debaty byla údajně různá, mezinárodní politika, vztahy USA a Číny, přístup k Rusku a samozřejmě hrozba islamizace Evropy a terorismu. Dále také stav EU a krize evropských institucí. 

Krátké vyjádření pak na Twitter dal prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. „Pan prezident přijal na zámku v Lánech Steva Bannona, který o setkání požádal. Steva Bannona doprovodil český rodák Petr Bystroň, poslanec Bundestagu za AfD“.

Bannona zatím prý odmítla britská strana UKIP. Psala o tom agentura Reuters. „Se Stevem Bannonem jsem se nikdy nesetkal. Co se týče mě, je to nesporně zajímavá figura, určitě kvůli tomu, co se mu povedlo v USA,“ uvedl současný předseda UKIP Gerard Batten. Pak dodal: „Nevím, co přesně plánuje v Evropě, ale UKIP do toho nepatří. UKIP je britská strana, která reprezentuje zájmy Britů“. Pokud by mu Bannon zavolal se žádostí o schůzku, prý by mu vyhověl, ale prý s ním nemá žádné společné zájmy.

Mluvčí Bannonova Hnutí se údajně vyjádřil, že kvůli brexitu nejsou ani žádné plány na to zvát UKIP do Hnutí. Strana má prý problémy od té doby, co její tvář Nigel Farage není jejím předsedou.

Celý článek o odmítnutí UKIP ZDE

Jako další cíl má Bannon Budapešť, kde se zřejmě hodlá setkat s předsedou strany Fidesz a premiérem Maďarska Viktorem Orbánem. Orbána Bannon bránil na festivalu Open Future spolu s již zmíněným Salvinim. Informoval o tom britský deník Guardian. Bannon prý odmítl nazvat coby rasisty Orbána, který uprchlíkům říká „muslimští vetřelci“, a Salviniho, který jim zavírá přístavy. „Tito lidé se snaží zlepšit stav ve svých zemích. Určitě Viktora Orbána a Mattea Salviniho neodsuzuji“. Populisticko-nacionální hnutí po celé Evropě se prý snaží získat zpátky suverenitu svých zemí. Konferenci Open Future pořádal týdeník The Economist a některé pozvané osobnosti právě kvůli Bannonovi odřekly účast.

Celý článek o Bannonově vystoupení na Open Future ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…