To budete koukat, kdo může taky usednout do sněmovny. Za komunisty kandidují dva znalci Severní Koreje

21.10.2017 15:37

Na šestém a devatenáctém místě pražské kandidátky KSČM ve sněmovních volbách kandidují Milan Krajča a Lukáš Vrobel, dvojice známá pořádáním kontroverzní besedy věnující se detailnímu rozboru poslední diktatury světa, Severní Koreje. V létě na ní zazněly poměrně zajímavé informace.

To budete koukat, kdo může taky usednout do sněmovny. Za komunisty kandidují dva znalci Severní Koreje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protestní shromáždění namířené proti údajné perzekuci ukrajinských komunistů, tzv. "dekomunizaci" a protilidovému teroru na Ukrajině

Dvojice komunistů Milan Krajča a Lukáš Vrobel v nedávné době proslula poměrně kontroverzní besedou věnující se detailnímu rozboru poslední skutečné diktatury světa, Severní Koreje. Beseda se uskutečnila na Praze 3 v létě ve spolupráci spolku česko-korejského přátelství Pektusan a Obvodního výboru KSČM pro Prahu 3.

Právě Vrobel, který je místopředsedou spolku Pektusan a zároveň členem Krajského výboru Komunistické strany Čech a Moravy v Praze, besedu pořádal. Přednášku a diskusi poté ale podle veřejně dostupných zdrojů následně vedl právě Milan Krajča, člen Výkonného výboru Obvodního výboru KSČM v Praze 3.

Problematické by mohlo být to, co na besedě samotné zaznělo. Z popisu besedy umístěné na webové stránce spolku přátel KLDR se lze dočíst o Vrobelově vystoupení více. „Shrnul své dojmy z této návštěvy hrdinné země socialismu, jež byly u všech členů delegace naprosto pozitivní. Následně odpověděl na dotazy posluchačů a rozhodně odmítl nepřátelskou pomlouvačnou kampaň proti socialistické Koreji. Odsoudil zahraničněpolitickou orientaci následnických států bývalé ČSSR, které se staly vazaly imperialistů USA, a přispěly tím ke zhoršení vztahů s lidovou Koreou,“ stojí na webu. Kromě toho mělo dojít i k promítání fotografií, které čeští komunisté během své delegace v KLDR pořídili.

Na Vrobelovu besedu již dříve reagoval zastupitel, místostarosta městské části Praha 3 Alexander Bellu (ODS). „Když se soudruhovi Vrobelovi Severní Korea tak líbí, tak by se do ní mohl přestěhovat a nestrašit u nás na Žižkově,“ napsal letos v létě na Facebooku. Podle serveru Expres.cz dále Bellu varoval, že v případě Vrobela jde o poměrně významného komunistu. „Tenhle pán zasedá v celopražském vedení KČM,“ citoval Bellu server.  

Vztah, který oba zmínění pánové ke KLDR mají, by pro některé mohl být mírně řečeno problematický. Severní Korea je v obecné rovině považována za stát, kde vládne diktatura stalinismu a vztahy s ní jsou na mezinárodní rovině poslední dobou poměrně vyhrocené zejména díky tamnímu jadernému programu. To, že by KLDR představovala „říši zla“, si ale Vrobel, který jde za komunisty v Praze do voleb na 19. místě kandidátky, podle svých mediálních vyjádření rozhodně nemyslí. Jak uvedl Vrobel v rozhovoru pro Lidovky.cz, politika KLDR se mu „líbí“ a našel k ní „vřelý vztah“. „V současnosti je to nejpokrokovější země na světě. Je to země, která důsledně uplatňuje linii národní nezávislosti, není vázána hospodářsky ani politicky na západní velmoci, na rozdíl od ČR,“ sdělil Vrobel Lidovkám s tím, že země má podle něj velmi vyspělý sociální systém.

Těžko říct, kde k podobným informacím přišel. Severní Korea je z velké míry závislá na potravinové pomoci, v zemi zuří hlad a podle informací, které se podařilo vynést ven, v ní pro politické odpůrce fungují koncentrační tábory. Vzhledem ke Vrobelově pořadí na pražské kandidátce KSČM je jeho případné zasednutí v lavicích Poslanecké sněmovny spíše pouze hypotetické. Jinými slovy, aby uspěl, muselo by vypuknout nebývalé kroužkovací šílenství v řadách jeho příznivců, kterých, jak je možné se přesvědčit z videozáznamu besedy o KLDR, zřejmě stejně moc nemá.

Trochu jinak je ale se svými šancemi na sněmovní křeslo Vrobelův kolega Milan Krajča, podle volebního lístku v současnosti na rodičovské dovolené. KSČM ho v Praze postavila na šesté místo hned za prvního místopředsedu ústředního výboru strany Petra Šimůnka. V případě neobvyklého úspěchu by se tak Krajča do sněmovny teoreticky dostat mohl. Rovněž Krajčovy postoje ke KLDR, které na besedě spolu s Vrobelem prezentoval, by mohly dát příčinu k nejrůznějším pomluvám a spekulacím.

Pikantní rovněž je, že Krajča dříve šéfoval Komunistickému svazu mládeže (KSM), který byl v roce 2006 úředně rozpuštěn, aby byl o pár let později ze soudního rozhodnutí opět obnoven. Ministerstvu vnitra tehdy vadilo jedno z prohlášení, které KSM uvádělo v programu. „KSM stojí na straně úsilí o revoluční překonání kapitalismu a o nastolení ekonomických (odstranění soukromého vlastnictví výrobních prostředků a jeho nahrazení vlastnictvím společenským) a společenských (zavedení socialistické demokracie) podmínek pro budování socialismu jako prvního stupně k vytvoření společnosti komunistické, jejíž vybudování je konečným cílem,“ stálo v programu, což bylo podle názoru ministerstva v rozporu s Ústavou ČR a Listinou základních práv a svobod.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…