To by byla katastrofa! ČSSD objevila nové dno! Praha se utrhla! Moravec v neděli nestačil koukat

03.12.2017 13:51

V neděli v poledne usedli v Žižkovské věži tři čeští expremiéři: Petr Pithart, Vladimír Špidla a Jan Fischer. Moderátor Václav Moravec si je pozval, aby zhodnotili povolební dění v České republice. A začaly se dít věci...

To by byla katastrofa! ČSSD objevila nové dno! Praha se utrhla! Moravec v neděli nestačil koukat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Žižkovská věž

Moderátor ČT Václav Moravec přivítal v Žižkovské věži tři expremiéry. Podle Pitharta by Čechům, Moravanům a Slezanům asi moc nevadilo, kdybychom měli úřednickou či poloúřednickou vládu. Nebylo to proti mysli T. G. Masaryka, Edvarda Beneše, Václava Havla a není to proti mysli ani Miloši Zemanovi. Jasně proti úřednickým a poloúřednickým vládám byl jen Václav Klaus. To podle Pitharta ukazuje, že se lidem politika vlastně moc nelíbí. Politika by měla být střetem idejí, ale občané českého státu politiku vnímají spíše jako střet zájmů. Pithart uznává, že v politice hrají zájmy určitou roli, ale v první řadě by mělo jít o střet idejí.

Když dostal prostor Jan Fischer, doplnil, že pro celou zemi není dobré, když zemi vládne vláda bez důvěry. „Já jsem působil ve dvou vládách... Ta moje vláda měla nejvyšší důvěru ve sněmovně. Já to nepřeceňuju, ale je to tak,“ pochválil sám sebe Fischer. Druhá úřednická vláda Jiřího Rusnoka po celou dobu vládla v demisi. Podle Fischera to nebyl nijak příjemný pocit. „Ti, kteří dnes říkají, že to byl pokus o přechod k poloprezidentskému systému, tak to je podle mě přehnané, ale nepříjemné to bylo,“ řekl Fischer.

Z úst Jana Fischera také zaznělo, že pro každou vládu je lepší, když v ní působí ministři, kteří dostali důvěru voličů ve volbách. U nominace odborníků je problém, že neprošli volebním testem, což pro jejich práci není úplně nejlepší.

Špidla se k vládě vyjádřil z trochu jiné strany. Kritizoval nastupujícího Andreje Babiše za to, že nechce obsazovat post vicepremiéra pro vědu a výzkum. Věda a výzkum přitom obsahují tak širokou agendu, že by si podle Špidly zasloužily vlastní úřad.

V jednu chvíli Moravec diskusi hostů přerušil a představil průzkum povolebních nálad voličů. V průzkumu agentury TNS Kantar se ukázalo, že podle 53 procent respondentů neměl Babiš vyjednávat se stranami o většinové vládě a měl směřovat k vládě menšinové.

Ukázalo se také, že voliči ODS a TOP 09 kladně hodnotí, že obě strany Babiše důrazně odmítají. Ale když totéž dělají sociální demokraté a lidovci, jejich voliči už tak nadšení nejsou. Lidé, kteří hlasovali pro ČSSD a KDU-ČSL zřejmě předpokládali, že by mohla pokračovat dosavadní koalice hnutí ANO, ČSSD a KDU-ČSL.

To by byla katastrofa

Když dostal znovu slovo Petr Pithart, důrazně varoval před tím, aby menšinová vláda Andreje Babiše dostala důvěru už při prvním pokusu. „To je katastrofický scénář, ale je to možné. Zatím tu důvěru nemá, a pokud by ji chtěl získat, tak by musel vyloupávat jednotlivé poslance, a to už jsme v prostředí korupce,“ děsil se před kamerami Pithart.

Fischer upozornil, že menšinová vláda bude velmi složitě prosazovat jakékoli zákony. Přímo ve vládě se možná bude zdát, že Babiš všechno řídí jako firmu, jenže ve sněmovně narazí na problém. Bez vůle většiny sněmovny totiž neprosadí vůbec nic. Špidla dal Fischerovi za pravdu. Kromě toho připomněl, že premiér nemůže stát řídit jako firmu. „Premiér není ředitelem vlády a ministři nejsou jeho podřízení,“ řekl jasně Špidla. Premiér může z hlediska ústavy vládu pouze moderovat, protože ministr má samostatný mandát. Jsou země, kde to je jinak, ale ne u nás... Nechat se přímo řídit někým, kdo nemá tu přímou odpovědnost za vaši věc, to je nepřijatelné!“ pokračoval.

Pithart přizvukoval. „On je úplně mimo, prostě. Mimo ústavu,“ pálil do Babiše. Ve stejném duchu se vyjadřoval i Jan Fischer, podle kterého je ústavní odpovědnost každého ministra tak veliká, že člen vlády se prostě nemůže nechat řídit premiérem, protože by se mohl dostat do obrovských problémů. V době, kdy Fischer působil na Českém statistickém úřadě, měl občas možnost přihlížet jako vnější pozorovatel tomu, jak se chovali jednotliví premiéři. „Třeba Miloš Zeman byl první, kdo nechal na vládě o věcech hlasovat. Do té doby se na vládě nehlasovalo,“ prozradil Fischer.

Moravec poté nastolil otázku, zda by české republice neprospěla debata o zavedení většinového volebního systému v Poslanecké sněmovně. Petr Pithart Moravce rychle uzemnil. „Tak já to teď zase srazím nejen do přízemí, ale rovnou do suterénu,“ udeřil Pithart. Poukázal na to, že ve Středočeském kraji vypluly na povrch problémy při sčítání hlasů. Pan Tomáš Novák upozornil na to, že se ve Středočeském kraji špatně sčítaly preferenční hlasy, a to už by se nikdy nemělo opakovat.   

„Tomáš Novák je pro mě hrdina těchto voleb, protože on způsobil, že se to napříště bude muset nějak upravit. Ale neřešme to, dokud si nejsme jisti, že umíme přepočítat hlasy. A to si teď opravdu jisti nejsme. Kdyby takových Tomášů Nováků bylo víc, a já jsem přesvědčen, že jich mohlo být víc, tak by to byl problém. Nebavme se o volebních systémech, pokud si nejsme jisti, že jsme schopni spočítat volební hlasy,“ varoval Pithart.

„Tohle je špička ledovce,“ přisadil si Fischer.

Zákonodárci, kteří budou o případných změnách volebního systému hlasovat, nakonec narazí podle Pitharta na svůj vlastní vnitřní hlas. „Já si myslím, že se v nich ozve: Člověče, neblbni, nejlepší je přece takový systém, na jehož základě si byl zvolen ty. Tak to neměň,“ dodal pro dokreslení Pithart.

Fischer dal Pithartovi za pravdu. „Já jsem byl jednu dobu dost silným příznivcem většinového systému, ale já si prostě přestávám být jistý, že jen změna vyvolaná krvepotnou debatou o změnách ústavy bude stačit,“ řekl bývalý premiér, ministr financí a statistik.

Pithart si poté rýpl do senátora Jiřího Hlavatého, který se rozhodl podpořit hnutí ANO a stal se poslancem, za což poté v podstatě vynadal voličům. Dal jasně najevo, že si nepřál, aby ho lidé kroužkovali a dostali ho do sněmovny. Mandátu poslance se vzdal a zkouší se cestou voleb vrátit do senátu. „On si snad myslel, že může být v obou komorách zároveň. To je něco příšernýho, když si takhle představuje jeden zákonodárce dělbu moci,“ nebral si servítky Pithart.  

Když se blížila k závěru první část debaty, vytasil se Václav Moravec s dalším průzkumem. Tentokrát s průzkumem volebních nálad. Jaké by bylo rozložení sil ve sněmovně, kdyby šli teď lidé k volbám? Andrej Babiš se svým hnutím ANO by si udržel podporu asi 30 procent voličů, rostou Piráti. Ti mají v tuto chvíli podporu 14 procent voličů a skončili by druzí. Na pomyslném stupni vítězů by stanul ještě Petr Fiala s ODS se 12 procenty, bramborovou medaili by dostal Tomio Okamura a jeho SPD s devíti procenty.

Komunisté by teď získali jen sedm procent a sociální demokraté dokonce jen 5,5 procenta. Pět procent by získala ještě TOP 09 a lidovci už by získali jen 4,5 procenta a zůstali by před branami sněmovny.

„ČSSD objevila nové dno, okomentoval průzkum Moravec. „Hegemonem na levici je hnutí ANO. Dovede si představit, že se ČSSD, strana se stoletou tradicí, nakonec nedostane do Poslanecké sněmovny,“ zeptal se Moravec Špidly. Expremiér nemá obavy o to, že by se ČSSD příště do sněmovny nedostala, protože její role je v tuto chvíli stále nezastupitelná. Babišovi sice teď věří celá řada levicových voličů, ale Špidla pochybuje, že si velkopodnikatel a miliardář důvěru levicových voličů udrží.

Už proto ne, že některé věci, které navrhuje Andrej Babiš, mohou znamenat velký zásah do státního rozpočtu, který bude pravděpodobně bolet nejchudší vrstvy společnosti.

Ostrými slovy nešetřil ani Pithart, ale tentokrát nekritizoval ani tak Andreje Babiše, ale spíše globalizaci a především Pražany. Praha se podle Pitharta utrhla ze řetězu a ztratila kontakt s realitou v ostatních regionech Česka. Pražané nechápou, kdo vlastně volí Andreje Babiše, a to je špatně.

„Pražané jsou v tomto smyslu bloudi. Praha je utržená. A ne kavárna. Praha,“ zdůrazňoval Pithart. Pak tu jsou jiní lidé, kteří žijí v jiných regionech. Tam žijí lidé, kteří všechno udělali dobře, mají vysokou školu, chtějí pracovat, ale nemůžou najít práci. Navíc vidí, že v jejich městě už nezastavuje vlak, který tam celá léta zastavoval. „Tohle dělá globalizace. Ti lidé sice slyší, že někde jezdí rychlovlaky, jenže ty budou zastavovat až v Praze. My tu globalizaci neumíme krotit. Anebo někteří lidé na té vlně globalizace jedou a kašlou na ty ostatní,“ rozčiloval se sál Pithart.

Než se Moravec rozloučil s diváky, připomněl, jak do sebe v minulosti „šili“ prezident Miloš Zeman a Andrej Babiš. Zeman Babišovi před lety vyčítal, že neumí držet slovo a Babiš v roce 2013 nechápal, jak si může Miloš Zeman dovolit vlastní vládu – v podstatě vládu jeho strany SPO. Dnes si spolu oba pánové rozumějí.

Když Moravec poprosil o komentář k tomuto spojenectví Petra Pitharta, ten se raději omluvil. „Já to nechci komentovat, viděli jsme, co jsme viděli, je jasné, co se děje, jaký komentář k tomu ještě chcete,“ zaznělo z úst Petr Pitharta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…