To by člověk blil 100x denně, odsoudil vládu Václav Klaus mladší. A přidal další nečekaný zásah

30.01.2017 8:02

Zprávu, podle které ministr zemědělství uvažuje o tom, že by se dotovaly ztrátové prodejny potravin na venkově, glosoval na svém facebookovém profilu expert ODS pro školství Václav Klaus mladší. Vyjádřil se také k problematice tzv. nepodmíněného příjmu.

To by člověk blil 100x denně, odsoudil vládu Václav Klaus mladší. A přidal další nečekaný zásah
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Václav Klaus mladší na besedě v ostravském knihcentru

Jak informovaly Hospodářské noviny, Ministerstvo zemědělství zřídilo expertní skupinu, která se zabývá „potravinovou obslužností“ českého venkova. „Zajištění dostupnosti potravin na venkově je ve státním zájmu,“ říká ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Už nyní podporujeme pojízdné prodejny. Do konce roku je uskutečnitelné nastavení podpory, kterou bude zajišťovat některé z ministerstev. Druhou možností je místo dotací poskytovat daňové slevy nebo bonusy,“ upřesnil ministr. Bližší podrobnosti ke zvažované podpoře ale neuvedl.

„To by člověk blil 100x denně. Vláda nejprve zavede EET a další buzerace i na poslední krámek ve vesnici. (Mj. 400 malých hospod zavřelo). A pak další vládní vykuk teda vymyslí, že by to dotoval.

Nezbývá než vzpomenout moudrost Ronalda Reagana: „Vládní politika se dá shrnout následovně. Pokud se to hýbá, zdaňme to. Pokud se to stále hýbá, regulujme to. Pokud se to už nehýbá – dotujme to,“ napsal Klaus mladší.

V krátkém videu se na svém facebookovém profilu vyjádřil také k tzv. nepodmíněnému příjmu.

Nepodmíněný příjem je navrhovaný systém sociálního zabezpečení v podobě pravidelné peněžní dávky vyplácené ve stejné výši všem lidem a bez jakýchkoli podmínek. Jako takový by mohl potenciálně zcela nahradit současný složitý systém sociálního zabezpečení. „Pokud bychom v České republice zrušili všechny sociální dávky i důchody a nahradili je garantovaným příjmem ve stejné výši pro všechny, stačilo by to na šest tisíc korun měsíčně na osobu, což je zhruba polovina průměrného starobního důchodu,“ domnívá se ekonom Deloitte David Marek. Smyslem této dávky by bylo poskytnout základní zajištění živobytí každému, bez ohledu na to, zda pracuje, pracovat nemůže či pracovat nechce. Její zastánci ji navrhují zavést buď na úrovni jednotlivých států, na úrovni Evropské unie, nebo celosvětově.

Klaus mladší nejprve poukázal na to, že bohatství vzniká z práce, ne z dotací nebo dávek. „Na druhou stranu, pokud je někdo nemocen, žije v tíživých poměrech a je bez práce, tak ČR není chudá a má mít nějaký sociální systém. V tomto případě jsem striktně pro to, aby byl co nejjednodušší. Čili jedna dávka zahrnující vše, tak by to asi fungovalo lépe než současný nepřehledný systém dávek, kde to nepodporuje chudé lidi, ale spíše mazané, kteří si to dokážou oběhat,“ uvedl Klaus mladší.

Jeho vyjádření je poněkud překvapivé, protože jde spíše o levicové téma. Nicméně, k podobné variantě se přihlásil nedávno i bývalý ekonomický expert ODS Vlastimil Tlustý, když Piráti sondovali spolupráci s ním.

Příspěvky Václava Klause mladšího najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…