To by mě odsud rovnou odvedla policie, obával se ministr Chvojka v rozhlase. Pak varoval Zemana před jmenováním Babiše premiérem

07.09.2017 18:01

Ve čtvrtečních dvaceti minutách Radiožurnálu přivítala moderátorka Marie Bastlová ministra pro lidská práva Jana Chvojku (ČSSD). Hned na úvod mu položila otázku, na kterou člen vlády odmítl odpovědět. Kdyby na ni odpověděl, prý by si pro něj přijela policie.

To by mě odsud rovnou odvedla policie, obával se ministr Chvojka v rozhlase. Pak varoval Zemana před jmenováním Babiše premiérem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Chvojka

Marie Bastlová se Chvojky hned na úvod zeptala, kdy bude podepsána smlouva o prodeji vepřína v Letech u Písku. „Pokud mám správné informace od pana ministra kultury, smlouva by měla být podepsána příští týden. Tuším, že 13. září, ale to se ještě může změnit,“ ohlásil Chvojka. „A za kolik?“ ptala se okamžitě Bastlová. „To já teď nemohu říci, protože by si mě hned po vysílání odvedla policie, protože to bylo vyjednáváno v režimu vyhrazené,“ prozradil Chvojka. Dělo se tak na přání majitelů vepřína. Režim vyhrazené na vládě kvůli majitelům prosazoval Herman. Po podpisu smlouvy ale bude tato částka zveřejněna. „Podle mého názoru by to mohlo být hned ten den,“ pravil Chvojka.

V obecné rovině doplnil, že pokud prezident Zeman naznačoval, že bude vepřín prodán až za miliardu, podle ministra to výrazně přehnal. Částka bude výrazně nižší, a to prý i díky šikovnosti vyjednavačů na straně vlády.

Ve vysílání také prozradil, že jedná o provedení možných změn v ústavě, ale osobně mezi tyto změny nepočítá návrat k nepřímé volbě prezidenta. Voliči jsou prý dnes rádi, že si mohou volit svou hlavu státu, a politici to nechtějí měnit, byť i tato otázka na jednáních zazněla.

Nakonec promluvil o situaci v ČSSD, o premiérovi Bohuslavu Sobotkovi a o hnutí ANO.

„Já se poslední měsíc dostávám často mezi lidi a myslím, že ta změna se vyvedla. Myslím si, že Luboš Zaorálek přinesl novou energii do toho předvolebního střetu. Já jsem byl vždycky příznivcem pana premiéra, ale ve straně došlo k rozhodnutí, že volební lídr bude někdo jiný, a já když dnes chodím mezi lidmi, cítím, že mezi nimi není nějaká nenávist k ČSSD, za což jsem rád,“ prozradil Chvojka.

Osobně si umí představit, že po volbách by mohl Sobotka být třeba předsedou sněmovny.

Po volbách by byl ochoten jednat o koalici s hnutím ANO, ale jen za předpokladu, že ve vládě nebudou sedět šéf hnutí ANO a jeho první zástupce Jaroslav Faltýnek. Pokud budou v době sestavování vlády obvinění, je pro Chvojku absolutně nepředstavitelné, aby seděli ve vládě. Je to prý věc určité symboliky. Německý kancléř, ať už jím bude kdokoli, by trestně stíhanému českému premiérovi telefon nezvedl, s čímž je třeba počítat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…