To by na nás až do voleb vytahovali ty jeho fotky. Potíže ČSSD s hledáním nástupce Mládka

22.03.2017 9:07

Celkem tři kandidáty má prý předseda vlády Bohuslav Sobotka na funkci ministra průmyslu a obchodu. Nástupce Jana Mládka by měl oznámit ve čtvrtek prezidentu Zemanovi. Ze tří kandidátů je jeden blízkým premiérovým poradcem, druhý má velký hendikep ve své veřejné pověsti, a ten třetí, kterého by strana brala všemi deseti, bohužel sám příliš nechce.

To by na nás až do voleb vytahovali ty jeho fotky. Potíže ČSSD s hledáním nástupce Mládka
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na volebním sjezdu v Brně

Jak rekapituluje deník MF DNES, bezprostředně po odvolání Jana Mládka se okolí premiéra Sobotky snažilo na uvolněné místo prosadit Sobotkovi blízkého státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzu. Po ostře odmítavé reakci z Hradu i ze strany prý Sobotka raději vycouval a ministerstvo provizorně převzal sám, s tím, že nového ministra vybere po stranickém sjezdu.

Ve straně mezitím začala velmi výrazně sílit podpora pro nominaci Jiřího Havlíčka. „Ministerstvo dokonale zná a je to slušný člověk,“ doporučoval jej odcházející Mládek. Podporu mu navíc projevovali i někteří lidé ze Sobotkova poradcovského týmu, mající na premiéra tradičně velký vliv.

Havlíček, který na ministerstvu působí jako náměstek, však prý nechce sedm měsíců před volbami ukončovat služební poměr a zahodit tak slibně rozjetou úřednickou kariéru. Sobotkovi měl dokonce osobně říci, že nominaci nepřijme v žádném případě. Sobotka se prý ale varianty Havlíček nevzdává a náměstka, který má za sebou v barvách ČSSD i úspěšnou komunální kariéru, vytrvale přemlouvá.

Po sjezdu ČSSD se objevilo jiné jméno sociálního demokrata, který úřad ministerstva průmyslu dokonale zná. Někdejší ministr ve Špidlově, Grossově i Paroubkově vládě Milan Urban měl zároveň zahladit spory mezi Sobotkou a vlivnou středočeskou organizací, se kterou prý v poslední době nemá nejlepší vztahy. Na konci sjezdu prý byla Urbanova nominace takřka jistá. Jenže její únik do médií a následné pozdvižení, dané Urbanovou pověstí spojenou s mnoha aférami, prý Sobotku přiměly návrh zase stáhnout. „To, co se spustilo v novinách, to změnilo. Vytahovali na něho z minulosti všechno možné, fotky z Toskánska, to bychom do voleb neřešili nic jiného,“ prozradil upřímně blízký spolupracovník premiéra.

Nakonec tedy nejspíš dojde na „nouzovou variantu“. A tou je Pavel Švagr. Ten má k Sobotkovi blízko ze své pozice předsedy Státní správy hmotných rezerv, má být i jeho neformálním poradcem ve všech ekonomických otázkách. Spekuluje se například, že právě on zařídil velkolepé „vítání české nafty“, vrácené ze zásobníků u německé soukromé společnosti. Z odšpuntování první cisterny se v říjnu 2016 stala slavnost, na které premiér Sobotka pronášel projev přenášený živě Českou televizí.

Švagr se přitom již jednou ministrem málem stal – v roce 2005 jej Stanislav Gross chtěl jmenovat do čela ministerstva dopravy, jenže než k tomu došlo, padl i sám Gross a celá jeho vláda. Jiří Paroubek si pak do své vlády našel jiného favorita.

Nyní by se Švagr ministrem stát mohl; a šance má velmi slušné. Rozhodně prý není Sobotkovou první volbou, ale s přibývajícím časem a nutností prezidentovi sdělit konkrétní jméno jeho šance stoupají.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…