To byl měl Václav Havel radost! Ze Zemana

25.04.2018 13:45

Když prezident Miloš Zeman jmenoval českým velvyslancem v USA Hynka Kmoníčka, uložil mu prý jeden důležitý úkol. Měl zařídit schůzku českého prezidenta se 45. prezidentem USA Donaldem Trumpem. Jenže se zdá, že na schůzku obou prezidentů nedojde ani letos. Do USA by se však Zeman mohl podívat hned dvakrát.

To byl měl Václav Havel radost! Ze Zemana
Foto: Vít Hassan
Popisek: Prezident Zeman na sjezdu KSČM v Nymburku

Server časopisu Respekt prozradil, že má k dispozici seznam letošních zahraničních cest prezidenta Miloše Zemana a trestně stíhaného premiéra v demisi Andreje Babiše. Pokud se plán zahraničních cest nezmění, Zeman se s Trumpem neuvidí ani letos.

„Po nedávné návštěvě Slovenska chce Zeman v květnu vyjet do Polska za Andzrejem Dudou a na podzim pak do Německa, kde by se měl vidět s Frankem-Walterem Steinmeierem. Dále má zamířit do Maďarska, Francie, Rakouska a Slovenska. A velmi pravděpodobně také do Izraele. Jeho tým počítá i s návštěvou summitu NATO, který proběhne v červenci v Belgii. Co se týká Ameriky, je v Zemanově itineráři zmíněna dvakrát. Poprvé v rozmezí od 24. do 30. září – v té době zasedá Valné shromáždění OSN, kde Zeman v minulosti pronesl projev. Tentokrát k tomu ale nedojde, prezident počítá s tím, že ho zastoupí ministerský předseda nebo ministr zahraničí,“ píše server.

Pak možná Zeman přiletí do USA ještě jednou. Až bude na konci září slavit narozeniny, česká komunita v Chicagu si bude připomínat sto let od vzniku Československa. Vzpomínkové akce proběhnou i 28. října ve Washingtonu, ale to už bude zřejmě Zeman zase v Praze. Jen těžko si lze představit, že by prezident nebyl v den stých narozenin republiky na domácí půdě. V Chicagu by se mohl setkat s některými politiky USA, ale se samotným Trumpem to zřejmě nebude.

Zeman se pravděpodobně podívá také do Asie. Možná do Japonska nebo do Koreje.

Počítá se také s tím, že Zeman přijme některé zahraniční delegace na Pražském hradě. „Doma Zeman naopak určitě přijme prezidenta Indie nebo vůdkyni Barmy Aun Schan Su Ťij (k tomu by mělo dojít v říjnu),“ shrnul server. Prezident tedy přijme barmskou političku, které se vždy aktivně zastával jeho předchůdce Václav Havel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…