To bylo slabošské, vzkázal z Partie premiérovi Pospíšil. Šlo o Mládka a jeho nástupce

26.02.2017 12:31

Hosty dnešní Partie na televizi Prima byli Věra Jourová, členka Evropské komise, a europoslanec Jiří Pospíšil. Nejprve se probíralo odvolání ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka. Podle Pospíšila Mládek nehájil zájmy občanů, ale velkých firem. To, že premiér odložil jmenování nového ministra, označil Pospíšil za slabošské.

To bylo slabošské, vzkázal z Partie premiérovi Pospíšil. Šlo o Mládka a jeho nástupce
Foto: Daniela Černá
Popisek: Věra Jourová

„Odložení výběru nového ministra povede k tomu, že se nevyřeší vůbec nic,“ varoval. Poukázal na to, že Češi mají z EU jedny z nejdražších dat i jedno z nejdražších volání. Premiér se podle Pospíšila snaží pouze udržet si funkci, a tak v poslední době jen lavíruje.

Rozhodnutí Andreje Babiše kandidovat na posledním místě označil Pospíšil za nestandardní a populistický tah.

Podle Jourové hnutí ANO přitáhlo do politiky nové lidi, kteří by se jinak přes stranické aparáty nikam nedostali. Pokud by byl lídr na posledním místě a výrazná osoba na prvním místě, tak to podle ní může být zajímavý experiment, jak získat nové kapacity.

Snížení počtu poslanců? Je to populismus

Diskuse se dotkla i návrhu hnutí ANO na snížení počtu poslanců na 101. „Pojďme se podívat, jestli potřebujeme tolik poslanců, pojďme to znovu prodiskutovat. Když by bylo méně volených lidí, možná by se zvýšila kvalita. Když je velký počet lidí, je vždy část, která se veze,“ podotkla Jourová.

Pospíšil to označil za populistický slib. I kdyby ANO vyhrálo volby, nemělo by nejspíš ústavní většinu, kterou by na takovou změnu potřebovalo. Sám si ale dokáže představit, že by mohl být nižší počet poslanců. Nicméně podle něj méně poslanců neznamená automaticky, že by se kvalita jejich práce zvýšila.

Pospíšil chce kvalitního prezidenta

Řeč přišla i na možnou kandidaturu Pospíšila na post prezidenta. Nyní se bude účastnit debat, na které je zván v rámci Kroměřížské výzvy. „Mým cílem je, aby byl kandidát, který má šanci porazit Miloše Zemana,“ řekl Pospíšil. Jeho cílem je prý pomoci k tomu, aby u nás byl kvalitní prezident. Ve svých 42 letech nemá ambici stát se za každou cenu prezidentem.

Má se hnutí ANO dát cestou podpory Miloše Zemana, nebo postavit vlastního kandidáta? Jourová několikrát vyjádřila podporu Martinu Stropnickému a na tom nyní nechce nic měnit. Sama chce dokončit svůj mandát eurokomisařky, a o tom, že by kandidovala na post prezidenta, nyní proto neuvažuje.

Když se nebudou postihovat daňové úniky, zvýší se daně

Diskutovalo se i o elektronické evidenci tržeb (EET), proti níž se včera konala v Praze demonstrace.

Pospíšil poukázal na to, že podle pivovarů skončilo kvůli EET okolo tisícovky hospod. Podle europoslance, který se označil za odpůrce EET, tento systém šikanuje malé a střední podnikatele. Přitom pokladně státu větší výběr daní nepřináší.

Jourová oponovala tím, že z analýz vyplývá, že existovaly velké daňové úniky, protože část podnikatelů neplatila daně, jak měla. Varovala, že když se nebudou postihovat daňové úniky, budou se možná muset daně zvyšovat.

České vězeňství je podfinancované

V další části pořadu se probírala problematika vězeňství. Jourová upozornila, že vězení by se měla vybavit kvalifikovanými lidmi. To by mělo zabránit radikalizaci vězňů. Například ve Francii se 15 % radikálů zradikalizovalo ve vězeních.

Podle Pospíšila jsou problémy ve vězeňství ve střední a východní Evropě trochu jiné. Peníze by podle něj měly jít i do východní Evropy.

Jourová se snaží pomáhat státům, aby jejich věznice nebyly přeplněné. V Rumunsku je prý v tomto směru situace neudržitelná. Tato země byla vyzvána, aby využila peníze z evropských fondů na rekonstrukci věznic.

Podle Pospíšila je české vězeňství podfinancované, peníze z Bruselu musí umět ministr spravedlnosti využít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…