To byly manévry. Do Karlových Varů přijel televizní Moravec

29.08.2012 8:06

REPORTÁŽ Nemilé překvapení čekalo účastníky v pořadí první předvolební debaty, kterou odstartovala Česká televize v Karlovarském kraji. Před začátkem přímého přenosu Otázek Václava Moravce se museli podřídit více než hodinovému čekání před hotelem Thermal a velmi přísné kontrole. Početná ochranka nechala stát venku nejen občany, ale také aktéry televizní debaty, lídry šesti stran.

To byly manévry. Do Karlových Varů přijel televizní Moravec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Moravec před začátkem vysílání

Jediný, kdo dovnitř pronikl bez problémů, byl generální ředitel České televize Petr Dvořák. Ten na místo činu  dorazil těsně po osmé a prošel prakticky bez povšimnutí. Když se dav konečně dostal dovnitř, následovala další nepříjemná procedura, tentokrát čekání ve frontě  na podrobnou prohlídku, jaká se provádí  na letišti. Jeden z dopálených občanů rozhořčeně opustil natáčení, když si nesměl ponechat  v kapse svůj fotoaparát. „To jsem ještě nezažil,“ řekl nám naštvaně. „Proč je tady zakázáno fotit? Ke Klausovi jsem se tady dostal bez problémů, tady vyvádí kvůli chlapům, který ani nikdo nezná.“

Pozor, návštěvní řád!

Člen ochranky odkázal rozčileného návštěvníka na návštěvní  řád, umístěný u vchodu. Ten  účastníkům přímého přenosu zakazuje vnášet do sálu svrchní oděvy, zavazadla, zbraně, jídlo, nápoje a předměty určené k propagaci. V průběhu přímého přenosu pak zapovídá používat mobilní telefon (i s vypnutým vyzváněním), fotografovat, pořizovat audiovizuální záznam, hlasitě se projevovat a rušit přímý přenos.

Zdlouhavé čekání vytočilo i samotné účastníky debaty. Zeptali jsme politického nováčka mezi nimi, Petra Šindeláře (ODS), zda  se nebojí zúčastnit se souboje s ostřílenými matadory. “To víte, že jsem nervózní, ale  víc mě naštval dnešní článek v MF Dnes, kde komentátor vyjádřil názor, že mladí politici přináší trapnost. To jsem přemýšlel jestli to nemám zabalit,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Kromě Šindeláře se v debatě utkali hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD), Jaroslav Borka (KSČM),  Jan Horník (TOP09 a STAN), Marek Poledníček (KKvK) a Josef Hora (HNHRM).

Nešvar v přímém přenosu

Samotný průběh prvního předvolebního souboje může voličům při rozhodování, koho volit, pomoci jen stěží. Převažoval totiž nešvar všech debat, v nichž se donekonečna opakují notorické problémy, neřešené mnoho let, kdy jeden politik vyvrací tvrzení toho druhého a naopak. Jako důkaz lze uvést palčivý problém zchátralých lázní Kyselka. Co politických proklamací  a siláckých slov již zaznělo a dosud se na  jejich záchranu  nic podstatného nestalo.  Na pranýř se spíše než užvanění politici dostali aktéři petice na záchranu Kyselky.

Jen okrajově se debatující dotkli plnění svých volebních programů, tedy čtyřleté bilanci své práce. Výsledek je opět  tristní.  Přes všechny předvolební  sliby trvají v Karlovarském kraji problémy s vysokou nezaměstnaností, nedostavěnou rychlostní komunikací R6,  nevyřešenou koncepcí zdravotnictví  a  hrůzně bujícími korupčními skandály. 

Nelze se vůbec divit, že se  občané o dění v kraji již příliš  nezajímají a je zde tradičně jedna z  nejnižších volebních účastí. Mnoho lidí se shoduje, že nemá koho volit. I zdánlivě jisté vítězství ČSSD, která v předvolebních průzkumech dosahuje kolem  26%, totiž při 35% volební účasti znamená, že ji hodlá dát hlas pouze  zlomek obyvatel Karlovarského kraje.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…