To chcete vyhodit Marthu Issovou, protože je Syřanka? přel se Bělobrádek o muslimech

12.07.2016 14:33

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) odpovídali čtenářům ParlamentníchListů.cz na jejich dotazy. Týkaly se nejen uprchlíků, ale i podpory rodin s dětmi či apoštolské církve.

To chcete vyhodit Marthu Issovou, protože je Syřanka? přel se Bělobrádek o muslimech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Bělobrádek nejprve odpovídal na dotaz čtenáře, proč nás jiné státy či Evropská unie nutí do toho, abychom přijali migranty, o které nikdo nestojí. „Je to snad jejich zem či vaše zem, že máte právo rozhodovat o tom, kdo tu může bydlet? Jen lid rozhoduje, a pokud půjdete proti němu, lid zakročí, nemyslete si, že nevíme, jak nedemokraticky se lze jednoduše politiků zbavit,“ poznamenal čtenář.

„O migranty mnozí stojí, i neevropské. Především ve vědě a průmyslu. To chcete odsunout Kláru a Marthu Issovou a jejich otce, že jsou Syřané? Lékaře, včetně Syřana, kterého si lidé sami zvolili za senátora za Litoměřice, protože jsou neevropští? Muslimové, že jsou nevzdělatelní? To jsou i někteří nemuslimové, to záleží na IQ a schopnostech, nikoli víře,“ poznamenal Bělobrádek. Podle něj zde nechceme především nelegální migranty. „Legální musejí plnit naše podmínky,“ podotkl. Jak dodal závěrem, i čeští občané se často usazují v zahraničí. Výhrůžku muže označil za na hranici zákona.

Celá otázka i s odpovědí ZDE.

„Není nic špatného na tom, že vláda zvýhodňuje rodiny s dětmi. Je ale pamatováno i na ty, co děti mít nemůžou?“ otázal se další čtenář. „Diskriminováni jsou zatím pracující rodiče s dětmi. Rodiče v našem případě nemusejí být biologičtí, jde o vyživované dítě obecně,“ podotkl Bělobrádek.

Celá otázka i s odpovědí ZDE.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Je pravda, že apoštolská církev byla zaregistrována až v roce 1989, a přesto dostane v rámci restituce takový dar?“ zeptal se čtenář ministra kultury na výši finanční náhrady podle navrhovaného zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. 

Herman odpověděl nejprve na to, že apoštolská církev byla skutečně zaregistrována až v roce 1989. „Na základě zákona č. 428/2012 Sb. (o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi) má nárok na výplatu finanční náhrady, jejíž celková výše dosáhne částky 1 056 336 374 Kč,“ řekl k tomu Herman. Vysvětlení je podle něj následující: „Celková částka finanční náhrady, která se vyplácí církvím a náboženským společnostem, vychází z hodnoty historického církevního majetku, který byl státem odňat a již nemůže být vrácen. Jedná se o majetek ve vlastnictví krajů, obcí, fyzických a soukromých právnických osob. Ty církve a náboženské společnosti, kterým v minulosti bylo přiznáno právo na financování ze státního rozpočtu a které byly financovány podle zákona č. 218/1949 Sb., o hospodářském zabezpečení církví a náboženských společností státem, pak mezi sebou uzavřely dohodu o rozdělení finanční náhrady. Jednou z těchto církví byla i apoštolská církev,“ řekl. Podle něj jde o finanční náhradu z majetku římskokatolické církve, který nemůže být naturálně vrácen.

„Toto řešení umožnilo to, aby proběhla finanční odluka se všemi církvemi a náboženskými společnostmi, neboť po přijetí zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi bylo zrušeno jejich financování podle zákona č. 218/1949 Sb. Jinak by nekatolické církve neměly dostatek finančních zdrojů k přežití,“ uzavřel.

Celá otázka i s odpovědí ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…