To dostali z ciziny. A tají to. Vrbětice: Plukovník a další díra

02.06.2021 14:14

Fotografie Čepigy a Myškina obletěly českou mediální scénu. Ale proč nebyl zveřejněn e-mail, se kterým fotky pasů přišly? Právě na to se táže nezávislá zpravodajská agentura EXANPRO. A na spoustu jiných, souvisejících otázek. Podle agentury jsou pasy, na nichž jsou ruští zpravodajci uvedeni jako Tabarov a Popov, skutečné. Ale žádnou souvislost s Vrběticemi nemají. „BIS toto zkopírované vyobrazení krycích cestovních dokladů obdržela od svého zahraničního partnera,“ říká agentura a pouští se do novinářů, kteří nekladou správné otázky.

To dostali z ciziny. A tají to. Vrbětice: Plukovník a další díra
Foto: HZS ČR
Popisek: Požár ve Vrběticích, který předcházel výbuchu

Anketa

Chcete, aby KSČM vyslovila nedůvěru Babišově vládě?

14%
86%
hlasovalo: 7864 lidí
Jak jsme již informovali, nezávislá zpravodajská agentura EXANPRO bývalého zpravodajce Jiřího Wagnera nepovažuje oficiálně prezentovanou verzi událostí ve Vrběticích za pravdivou. Ve svých zpravodajských produktech se zaměřila hned na několik slabých míst, například na použitou terminologii, nesrovnalosti v prohlášeních policie a politiků a jiné. Dle EXANPRO vyhostila ČR 18 diplomatů na základě zpravodajské fabulace, tedy kvůli smyšleným a účelovým zpravodajským závěrům, které vznikly s cílem ovlivnit politiku a veřejné mínění.

A agentura se kauze věnuje dále. Konrétně průkazům s fotkami Čepigy a Myškina. Podle EXANPRO je snadné dokázat, že tyto stopy jsou částečně vykonstruované a částečně klamné. Ovšem Národní centrála proti organizovanému zločinu bere stopy jako stoprocentně spolehlivé. Což vyvolává dle agentury otázku buď o jejich odborné způsobilosti, nebo o jejich ochotě se zapojit do politického divadla.

Wagnerova agentura poukazuje na to, že se vůbec neprověřuje pravost a relevantnost stop k případu. „Jako by všichni bezmezně věřili všemu, co jim předloží nebo na co je nasměruje Bezpečnostní informační služba,“ podotýká.

V médiích byly zveřejněny kopie průkazů Čepigy a Myškina, které mají pocházet z e-mailu, který dva zpravodajští důstojníci údajně poslali jako žádost o vstup do vrbětického areálu. „Tyto informace byly předány novinářům z časopisu Respekt, kteří je v elektronické nebo tištěné formě publikovali již od 17. dubna večer,“ uvádí agentura. Ale upozorňuje, že tato původní verze pak byla revidována a e-mail měl nakonec přijít od Národní gardy Tádžikistánu.

„Jaká to náhlá změna! Jako by snad policisté či kontrazpravodajci z BIS nedokázali z e-mailu vyčíst podepsaného odesílatele hned napoprvé, přičemž jim ani nevadí, že jim nepřetržitě unikají informace k novinářům. Rovněž novináři Respektu a nejen ti, by měli více přemýšlet nad náhlými změnami v informacích a zamyslet se sami nad sebou, jakými informacemi se nechávají ‚krmit‘ a co všechno jsou kvůli senzaci schopni ‚pozřít‘ – s přesnějším doplněním: ‚pozřít‘, poté kvůli zkaženosti informační potravy ‚vyzvracet‘ a znovu ‚pozřít‘ v jiné podobě, i když zase zkažené,“ nabádá EXANPRO.

Upozorňuje, že údajný e-mail sám vůbec nedokládá přítomnost ruských zpravodajců v areálu. Fotografie pasů jsou dle agentury klamnou stopou a vůbec se nevztahují k tomu, co Čepiga s Myškinem na území ČR dělali. „BIS toto zkopírované vyobrazení krycích cestovních dokladů obdržela od svého zahraničního partnera, jenž je loutkovodičem české BIS a ta zase usměrňovatelem české vlády a její politiky,“ tvrdí.

Podezřelé je prý hlavně to, že zveřejněny byly fotografie z přílohy, kde Čepiga s Myškinem vystupují pod jmény Tabarov a Popa, ale už ne obsah samotného e-mailu. „NCOZ a státní zastupitelství mohou jen stěží namítat, že v průběhu vyšetřování nelze obsah e-mailu zveřejnit, když už zástupci obou institucí zveřejnili kopie krycích dokladů, které byly součástí e-mailu,“ namítá agentura. Kdo měl být autorem je známo, adresát také, i že se má jednat o žádost o vstup do areálu. Ale přesto e-mail zveřejněn nebyl. Navíc, korespondence mezi vlastníkem IMEX Petrem Bernatíkem a ředitelem EMCO Gebrevem zveřejněna byla.

„Co je na diskutovaném e-mailu tak zvláštního a tajemného, že nebyl zveřejněn společně s přiloženými fotokopiemi pasů a společně s korespondencí mezi dvěma klíčovými společnostmi?“ ptá se EXANPRO. Argument, že by zveřejnění e-mailu narušilo vyšetřování, je lichý, tvrdí.

Podle názoru agentury je e-mail vykonstruovaný a nemusí ani reálně existovat. Zveřejněny byly fotografie dokladů, které jsou pravé, ale samy o sobě s případem nijak nesouvisí, ale u veřejnosti nevyvolají pochyby, tvrdí EXANPRO a dodává: „Naproti tomu samotná vykonstruovaná e-mailová žádost může obsahovat více znaků, které mohou snížit věrohodnost elektronického dopisu, případně ho mohou znevěrohodnit úplně.“

Svůj díl kritiky dostávají i novináři. „Nikdo z novinářů se neptal na zveřejnění písemné žádosti o vstup do areálu muničního skladu. Nikdo ani nepoložil konkrétní otázky k této žádosti. A nikdo se konkrétněji neptal na Vojenský technický ústav (VTÚ), který byl podle policejních vyšetřovatelů a BIS do této e-mailové komunikace zapojen, natož aby se někdo ptal přímo těch zaměstnanců VTÚ, kteří v té době měli cokoli do činění s muničním skladem ve Vrběticích a s povolováním vstupu do tohoto areálu,“ kritizuje činnost žurnalistů EXANPRO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…