To fakt nechtěli. Zeman si řekl, co chtěl a všude je ho plno

21.04.2021 14:34

Prezident Miloš Zeman jmenoval novým ministrem zahraničí za ČSSD Jakuba Kulhánka. Kulhánek má na večer předvolaného ruského velvyslance v Praze. Obsahem „jmenovacího“ projevu Zeman rozzuřil novináře: Čekali vyjádření k Vrběticím, místo toho prezident mluvil o prosazování národních zájmů a neušetřil Miroslava Kalouska.

To fakt nechtěli. Zeman si řekl, co chtěl a všude je ho plno
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

„Dovolte mi, abych vám ještě jednou blahopřál k vašemu jmenování. Je před vámi, jako před každým ministrem zahraničí, těžký úkol, jehož podstatou je hájení národních zájmů České republiky. Tento pojem je někdy znevažován a někdy se říká, že ti, kdo hájí národní zájmy, jsou populisté, nebo dokonce xenofobové. Neznám ovšem suverénní zemi, která by ve světě nehájila své národní zájmy a věřím, že pod vaším vedením Ministerstvo zahraničí bude činit totéž,“ poznamenal Zeman.

Anketa

Co teď se sochou maršála Koněva?

hlasovalo: 10071 lidí

„Vím také, že někdy se ztotožňují národní zájmy s nacionalismem. Tady bych chtěl znovu připomenout Masaryka, který rozlišoval mezi nacionalismem a vlastenectvím. A Masaryk říkal, že vlastenectví je láska k vlastnímu národu, zatímco nacionalismus se projevuje především nenávistí k národům jiným. Protože hájení národních zájmů může mít i podobu dutých, patetických deklarací, domnívám se, že musí mít konkrétní náplň. A celou dobu, co jsem v politice, tuto konkrétní náplň vidím v ekonomické diplomacii. Jsme malá až střední země a 80 procent našeho exportu tvoří hrubý domácí produkt. Z toho vyplývá, že by bylo dobré podporovat naše exportéry a velmi jsem uvítal váš příslib, že až budete jezdit na zahraniční cesty, budou vás provázet naši podnikatelé. Mohu vám zde doporučit i spolupráci s Hospodářskou komoru, která organizovala moje podnikatelské mise,“ dodal.

„Závěrem bych chtěl říct, že jsem si prostudoval váš životopis, velice si vážím vašich zkušeností, ocenil jsem i to, že máte prověrku na přísně tajné. Jako vrcholný politik budete zcela určitě vystaven nejrůznějším kritikám. Povšiml jsem si, že první, kdo vás nedávno kritizoval, byl Miroslav Kalousek, což je ovšem z mého hlediska pozitivní reference. A až vám bude někdy smutno, pane minisře, doporučuji vám krásnou knihu, která se jmenuje Zákony profesora Parkinsona. V této knize mimo jiné vystupuje vrátný Matěj. A každý, kdo chce posoudit nějaký projekt, se na vrátného Matěje odvolává. Ale tím způsobem, že když vrátný Matěj nějaký projekt podporuje, je tento projekt automaticky zamítnut a naopak, když vrátný Matěj je proti takovému projektu, je tento projekt téměř automaticky schválen. Budete ve své nynější funkci obklopen mnoha vrátnými Matěji. Nenechte se jimi otrávit a řiďte se vlastním rozumem a radami skutečných odborníků,“ zakončil Zeman.

Reakce na jeho slova nenechala dlouho čekat. „Čekám na dobu, kdy to pan prezident tak nandá Ruské federaci, jako to dnes nandal vrátnému Matějovi,“ podotkl například redaktork Deníku N Jakub Zelenka.

 

Čekám na dobu, kdy to pan prezident tak nandá Ruské federaci, jako to dnes nandal vrátnému Matějovi.

— Jakub Zelenka (@jakubzelenka) April 21, 2021

„Prezident Miloš Zeman jmenoval Jakuba Kulhánka ministrem Ministerstva zahraničních věcí. V projevu mluvil o hájení národních zájmů, vlastenectví, ekonomické diplomacii, kritice od Miroslava Kalouska, doporučil ministrovi knihu. O útoku ruských agentů ve Vrběticích se nezmínil,“ podotkl další novinář, Michael Rozsypal z DVtv.cz.

Prezident Miloš Zeman jmenoval Jakuba Kulhánka
ministrem @mzvcr. V projevu mluvil o hájení národních zájmů, vlastenectví, ekonomické diplomacii, kritice od @kalousekm, doporučil ministrovi knihu.

O útoku ruských agentů ve Vrběticích se nezmínil. https://t.co/tm9vSGQQSf

— Michael Rozsypal (@MichaelRozsypal) April 21, 2021

Toho, co Zeman řekl, si všiml také moderátor veřejnoprávní ČT24 Michal Kubal.

 

Národní zájmy ??
Populisté ??
Xenofobové ??
Nacionalismus ??
Vlastenectví ??
Masaryk ??
Ekonomická diplomacie ??
Export ??
Podnikatelské mise ??
Kalousek ??
Zákony profesora Parkinsona ??
Vrátný Matěj ??
Vrbětice ?
GRU ?
BIS ?
NCOZ ?

— Michal Kubal (@MichalKubal) April 21, 2021

„Prezident Zeman jmenoval nového ministra zahraničí Jakuba Kulhánka a vyzval ho k podpoře českého exportu. K záškodnické akci ruských špiónů ani slovo. Jak to chápat? Politickou podporu potřebuje export jen v autoritářských režimech, jako je třeba Rusko...“ uvedl reportér Seznam Zpráv Václav Dolejší.

Prezident Zeman jmenoval nového ministra zahraničí Jakuba Kulhánka a vyzval ho k podpoře českého exportu.
K záškodnické akci ruských špiónů ani slovo.
Jak to chápat? Politickou podporu potřebuje export jen v autoritářských režimech, jako je třeba Rusko...

— Václav Dolejší (@VacDol) April 21, 2021

Prezidenta se následně rozhodl opravit vysokoškolský pedagog a právník Petr Kolman. "Zeman se opakuje a plete. Slyšeli jste ted jeho slova k jmenování nového ministra zahraničí. Použil Parkinsonovy zákony a 'vrátného Matěje'. Ministr Kulhánek má prý vše dělat obráceně než vrátný Matěj (vsuvka pro Brňáky - ne Hollan to není)," píše Kolman.

"Úplně stejný příměr použil již v roce 2013 - směrem ke Špidlovy, a v roce 2005 směrem k Paroubkovi - inu už se nám prezident opakuje. pro HN řekl tehdy: Četli jste zákony profesora Parkinsona? Je tam postava vrátného Matěje. A věta: 'Vyslechni rady vrátného Matěje a jednej naopak.' Vladimír Špidla je takový vrátný Matěj české politiky," napsal Kolman.

"Citace je dosti nepřesná, gentlemansky řečeno, Vrátný Matěj, který je užitečnou součástí podniku, protože se pokaždé mýlí, a tato jeho spolehlivost se dá využít při rozhodování v negativním slova smyslu, totiž neexistuje. Kapitola knihy Zákony profesora Parkinsona s názvem 'Jak je užitečné nemít filipa' skutečně uvádí na scénu jistého Matěje, ale ten není žádným vrátným. Ergo kladívko, je to chlapík: 'Který byl nedávno jmenován náměstkem a jehož stupidita se stala jeho povýšením nápadnější než jeho předchozí nenápadnost.' Takže žádný vrátný, ale náměstek, což je logické, protože vrátní většinou nebývají s problémy, které je třeba řešit, do detailů seznamováni, a proto k nim nemohou poskytovat ani negativní rady. A tak je to u Miloše Zemana se vším, kousek pravdy, kousek 'ptákoviny'," podotkl Kolman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…