To je absurdní. Politický tlak! křičel ve Sněmovně ředitel ČT, když se řešil konkrétní obsah veřejnoprávní televize

09.06.2016 16:50

Program zasedání volebního výboru Poslanecké sněmovny byl poznamenán tím, že se ho nezúčastnili ti, kteří by k němu mohli říci hodně podstatného. Hned v úvodu se pozastavila členka výboru Miroslava Němcová nad tím, že chybí ministr kultury Daniel Herman. Ten se omluvil kvůli neodkladné pracovní cestě. Protože nepřišla ani jeho náměstkyně Kateřina Kalistová, stal se v tu chvíli skoro zbytečným první bod, jímž měly být věcné záměry na změny zákonů o České televizi a Českém rozhlase.

To je absurdní. Politický tlak! křičel ve Sněmovně ředitel ČT, když se řešil konkrétní obsah veřejnoprávní televize
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel ČT Petr Dvořák

Návrh na změnu zákonů o ČT a ČRo podala iniciativa Svobodu médiím, což je údajně platforma pro nezávislost a pluralitu sdělovacích prostředků, v jejímž výboru najdeme mimo jiné advokátku Hanu Marvanovou či Tomáše Klvaňu, který je znám jako „pan Radar“, a mezi podporovateli pak třeba čestného předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga či kardinála Miloslava Vlka.

„Co se stalo v éteru tak hrozného, že jste začali tak prudce a rychle pracovat na tomto zákonu? Možná nám poslancům něco uniká,“ ptal se s neskrývanou ironií místopředseda volebního výboru Vítězslav Jandák zástupců iniciativy Svobodu médiím, přičemž sám prý neví o ničem katastrofickém, co by si vyžadovalo novelu zákonů o České televizi a Českém rozhlase. Upozornil rovněž na to, že bez vyjádření Ministerstva kultury nemá význam návrhy platformy vůbec projednávat. Přidala se k němu Miroslava Němcová a navrhla přerušit projednávání změn v zákonech o České televizi a Českém rozhlase, dokud se jednání nezúčastní lidovecký ministr kultury Daniel Herman. A následné hlasování rozhodlo o přerušení tohoto bodu, dokud na jednání volebního výboru nedorazí Daniel Herman.

Film plný vulgarit spustil hádku mezi Komárkem a Dvořákem

Druhým bodem programu bylo porušování vysílacího zákona Českou televizí. Otevřel ho předseda volebního výboru Martin Komárek kvůli tomu, že Rada pro rozhlasové a televizní vysílání vydala nejsprostší úřední dokument všech dob, když upozornila Českou televizi na porušení zákona odvysíláním filmu Kobry a užovky, a vypsala v něm všechny vulgarismy. Přesto však RRTV za porušení zákona žádnou sankci veřejnoprávní televizi neudělila. „To je absurdní. Příslušným orgánem je RRTV, která koná, jak konat má, k tomu má zákonem určený postup a lhůty. Nerozumím tomu, proč se mají takové obsahové věci projednávat ve Sněmovně. Nazval bych to politickým tlakem přes obsahové vyjádření, které výboru nepřísluší,“ rozčiloval se generální ředitel České televize Petr Dvořák.

„Obsahově si vysílejte, co chcete. Ale porušili jste zákon a příslušný úřad o tom vydal spis. Pokud porušíte zákon, tak se nedivte, že se porušením zákona Sněmovna zabývá, to snad nemyslíte vážně,“ odrážel jeho námitky Martin Komárek. Předsedu volebního výboru ale z publika upozornil novinář Štěpán Kotrba, že podle zákona se RRTV volebnímu výboru výslovně nezodpovídá. Martin Komárek poté upřesnil, že mu jde o to, jak příslušný paragraf o vulgaritách zmírnit, aby byl liberálnější pro všechna média. Naježený šéf České televize se následně podivil, proč je tato Komárkova snaha v programu k jednání nazvána „porušování zákona o rozhlasovém a televizním vysílání Českou televizí“. „Protože to konstatovala rada,“ opáčil mu Martin Komárek.

Podle členky volebního výboru Niny Novákové se druhý bod programu měl jmenovat spíš „diskuse o legislativních změnách“ než „porušování zákona Českou televizí“, jak bylo uvedeno v pozvánce. „Ukazuje se, že meritum věci je úplně jiné. Udělala jsem chybu, když jsem souhlasila s programem takto, jak je. Název toho bodu je zavádějící a vůči České televizi to není spravedlivé,“ zastala se poslankyně TOP 09 veřejnoprávní televize. „V životě bych to tam nedal, kdyby to nebylo konstatování vysílací rady,“ zareagoval předseda výboru Martin Komárek. Volební výbor poté odhlasoval usnesení, které vyjádřilo znepokojení nad neúčastí ministra nebo jeho náměstkyně na zasedání výboru.

Kauza Prima je naprostá pitomost, vypálil Jandák

Přestože se jednání nezúčastnil ani žádný zástupce RRTV, člen výboru Martin Kolovratník z hnutí ANO otevřel téma televize Prima a zveřejněné interní porady televize Prima, kde byl podle jeho názoru vyvíjen nátlak na novináře Primy, aby posouvali informace o uprchlické krizi jistým směrem. Uznal ale, že řešení má v rukou vysílací rada, která možné porušení zákona může zjistit monitoringem odvysílaného obsahu. Jeho stranický kolega Stanislav Berkovec však bere aféru kolem televize Prima jen jako nafouknutou bublinu. Plně se prý ztotožňuje s vyjádřením novináře Ondřeje Neffa, že za kauzou je spíše konkurenční boj než co jiného. „Nechápu, proč se tím v mediálním prostoru vůbec zabýváme,“ poznamenal Stanislav Berkovec s tím, že problém má řešit Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

Ještě razantněji odpálil Kolovratníkovu snahu exministr kultury Vítězslav Jandák. „Začínám mít strach, že se v jiných uniformách vracejí padesátá léta. Prokristapána, neohánějme se ruskými agenty, cenzurou, vyvážeností. Nechme tisk, ať je co nejsvobodnější. Dostali jsme se někam, kam se nechceme dostat. Celou kauzu Prima považuju za naprostou pitomost. Stoupla jim prudce sledovanost, to je také zajímavé. Jestli s tím má pan Kolovratník nějaký problém, ať si to napíše na web nebo na blog,“ doporučil Vítězslav Jandák. Členové mediálního výboru se nakonec dohodli, že k tzv. kauze televize Prima nebudou přijímat žádné usnesení, a že informace Martina Kolovratníka byla už součástí bodu „Různé“ a reakce jeho kolegů byly jen příspěvky do diskuse. Další vývoj bude záležet na analýze RRTV, která by měla být hotova v září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…