To je bomba: Chystá se prý nové politické spojení, které dá Česku novou vládu

01.11.2016 8:37

Po návštěvě tibetského duchovního vůdce dalajlámy v Česku dochází na české politické scéně k přeskupování sympatií. A to dokonce na nejvyšší vládní úrovni. Jak naznačuje deník Právo, brzy bychom se mohli dočkat nového spojenectví.

To je bomba: Chystá se prý nové politické spojení, které dá Česku novou vládu
Foto: iDobryden.cz
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš a ministr kultury Daniel Herman v bývalé věznici v Uherském Hradišti. Chtějí z ní udělat muzeum nacistických a komunistických zvěrstev

Deník své spekulace zakládá na nejnovějším dění kolem návštěvy tibetského duchovního vůdce v Česku. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) tvrdí, že členové vlády se v roce 2014 dohodli, že se s dalajlámou nebudou oficiálně setkávat a že ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) tudíž nedodržel slovo, když tibetského duchovního vůdce přijal na ministerstvu kultury. Herman to ale ostře odmítá s tím, že něco takového by nikdy neslíbil.

Anketa

Příští vláda: Koalice ANO, KDU-ČSL a STAN. Premiér Babiš, vicepremiéři Bělobrádek a Gazdík. Co na to říkáte?

3%
2%
hlasovalo: 14002 lidí

Do sporu vstoupili členové hnutí ANO, včetně šéfa Andreje Babiše, kteří se postavili na lidoveckou stranu. Podle Lidových novin se jedná o poměrně překvapivé gesto, neboť lidovci ještě před pár týdny společně se sociálními demokraty útočili na Andreje Babiše a jeho ministry ve vládě přehlasovávali. Deník tak spekuluje o tom, že by se mohlo rodit nové spojenectví.

„Podstata problému je v tom, že prohlášení čtyř ústavních činitelů je nestandardní, a nepamatuji si, že by se v minulosti tak vyjádřili vůči jiné zemi. Zahraniční politika je záležitostí vlády a toto prohlášení se mnou nikdo nekonzultoval. Určitě bych s ním nesouhlasil,“ uvedl Babiš pro Právo.

O tom, že by se Babiš mohl poohlížet po nových partnerech do nového kabinetu, svědčí dle Lidových novin i včera zveřejněný průzkum agentury STEM, z něhož vyplývá, že pokud by se nyní konaly sněmovní volby, ČSSD by skončila až třetí za ANO a KSČM. „Mezi logické kandidáty by připadali právě lidovci a Starostové a nezávislí,“ míní Lidové noviny. O tom, že STAN pomýšlí na posty ve vládě, potvrdil v rozhovoru pro Lidové noviny předseda hnutí Petr Gazdík. Podle něho představí STAN ještě před volbami kandidáty na všechna ministerstva. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…