To je byznys: ČT se podívala, jaké prachy létají v jedné jediné solární elektrárně. A na divné věci kolem

07.03.2017 9:21

Solární elektrárnou, kterou dotuje stát a která má nejasného vlastníka z Kypru, se zabýval pořad Reportéři ČT. Mimo jiné uvedl, že spousta stop v otázce této elektrárny vede k bývalému vlivnému politikovi ODS Alexandru Novákovi. Ten byl zatčen v Německu na Štědrý den, je podezřelý z machinací s evropskými dotacemi v kauze ROP Severozápad.

To je byznys: ČT se podívala, jaké prachy létají v jedné jediné solární elektrárně. A na divné věci kolem
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Někdejší senátor ODS Alexandr Novák

Elektrárna v Podkrušnohoří, jež podle soudů vznikla nelegálně, stále funguje a svým vlastníkům vydělala už čtvrt miliardy. Jakou má podle reportérů spojitost s kauzou ROP Severozápad, v níž bylo před Vánoci zatčeno 24 lidí? Jediný tehdy zatčený, jenž zůstal ve vazbě, byl podnikatel Daniel Ježek. O pár dní později byl v zahraničí zadržen hlavní podezřelý, bývalý chomutovský starosta a senátor Alexandr Novák.

„Už při zatýkání v prosinci zajistila policie Alexandru Novákovi a Danielu Ježkovi majetek. Hlavně pozemky a peníze na účtech. Státní zástupce Alexandru Novákovi a Danielu Ježkovi obstavil celkem 234 pozemků v šesti okresech Ústeckého kraje, které Novák s Ježkem vlastní většinou napůl. Dohromady je to skoro 240 hektarů,“ konstatuje redaktor Michael Fiala a vydává se do Krušných hor do obce Moldava, kde je také pozemek, jenž patří napůl Novákovi a Ježkovi. A je zablokován policií. 

„Nedaleko odtud, hned na protějším kopci, je velká sluneční elektrárna. Vznikla v době solární horečky. Licenci na provoz získala v prosinci 2010. A díky tomu prodává elektřinu za tu nejvýhodnější cenu, která se solárníkům právě v roce 2010 přidělovala. Její výkon je skoro 4,5 megawattů,“ uvádí Fiala s tím, že jediné, co je u této elektrárny, jež by za 20 let mohla vydělat až miliardu korun, jisté, je to, že patří firmě Talwin. 

„Vlastnictvím elektrárny si skutečně kromě majitele nemůže být jist nikdo. Což je v Česku případ řady solárních elektráren. Když jsme se o to v pořadu Reportéři ČT před čtyřmi lety detailně zajímali, vyšlo nám, že elektrárny anonymních majitelů vyráběly v Česku dokonce víc než polovinu veškerého výkonu. Média ale vždy spekulovala o tom, že konkrétně elektrárna na Moldavě říká pane Alexandru Novákovi a jeho obchodním partnerům ze zmíněné firmy Talwin,“ konstatuje Fiala. Sídlo měla firma v Chomutově, na Pražské ulici. A to bylo podle Fialy epicentrem sítě právě Alexandra Nováka. Konaly se zde nejrůznější porady, sídlily zde jeho firmy. Sám Novák byl v představenstvu firmy, které patří elektrárna, od roku 2010 do roku 2014. 

Jak uvádí Reportéři ČT, s Novákem a Ježkem byl ve firmě ovládající elektrárnu ještě třetí s nimi spřízněný podnikatel – Ahmad Raad. „Majetková struktura Talwinu je jeden velký otazník. Majoritní akcionář je kyperská společnost s neznámými vlastníky,“ uvedl analytik Transparency International ČR Milan Eibl. 

Auditor z Vysoké školy ekonomické Vladimír Králíček pak uvedl, že konečný vlastník se nedá poznat. A sdílný není ani podnikatel Ahmad Raad. „O společnosti a jejích vlastnících mi není nic bližšího známo,“ uvedl. 

A neví to ani energetický regulační úřad, jenž vydával licenci. „Úřad nejenom nepotřebuje, ale ani nesmí zjišťovat vlastníka,“ podotkl vedoucí oddělení komunikace Michal Kebort. 

Kolem elektrárny je však ještě jeden problém – bylo jí zrušeno stavební povolení. Za nezákonné vydání stavebního povolení před osmi lety byla podle reportérů zodpovědná bývalá vedoucí duchcovského úřadu a jedna její podřízená. 

„Ani jedna z těchto úřednic už na duchcovském úřadě nepracuje. Obě byly pravomocně odsouzené za zneužívání pravomoci veřejného činitele. Spojit se s bývalými úřednicemi, abychom se jich zeptali, kdo je tehdy požádal o to, aby stavbu elektrárny povolily v rozporu se zákonem, se nám teď už nepodařilo. Pro firmu Talwin ale zrušení stavebního povolení zatím neznamená, že se elektrárna musí zbourat. Firma se teď u stejného úřadu v Duchcově snaží o takzvané dodatečné povolení stavby elektrárny,“ zmínil Fiala.

Ve hře je však také ještě vyšetřování podezření, zda elektrárna nezískala licenci podvodem v době, kdy ještě nebyla dokončená. Ani o tom však policie nechtěla detailně mluvit. „Z důvodu probíhajícího trestního řízení nebude náš útvar k vašemu dotazu poskytovat žádné informace,“ zakončil mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…