To je fór, že, paní Dagmar? Před věznicí odhalili lavičku

06.10.2016 9:28

U příležitosti oslavy nedožitých osmdesátin disidenta, dramatika a českého exprezidenta Václava Havla byla ve středu před heřmanickou věznicí odhalena Lavička Ferdinanda Vaňka.

To je fór, že, paní Dagmar? Před věznicí odhalili lavičku
Foto: Jan Polívka
Popisek: Takto vypadla lavička Václava Havla v Plzni při slavnostním odhalení

Instalaci spunktovaly ostravské spolky Antikvariát a klub Fiducia, Za krásnou Ostravu a PANT. Údajně za podpory ministerstva kultury a heřmanických vězňů, kteří se podíleli na výrobě lavičky.

Umístění před heřmanickou věznicí symbolicky připomíná, že Václav Havel za zdejšími zdmi strávil v osmdesátých letech za svoji aktivitu, která byla trnem v oku komunistickému režimu, více než rok.

„Na lavičce bude symbolicky na háček zavěšena igelitová taška s věcmi, které Václavu Havlovi do vězení zasílala paní Olga v balíčcích a který bude pravidelně u příležitosti jeho dalších narozenin obnovován: 5 linkovaných sešitů + propisovací tužka + náplně + vitamíny + čaj + zubní pasta + kartáček na zuby + cigarety + kalendářík na aktuální rok + pár teplých ponožek + zrcátko,“ upřesnili autoři nápadu na Facebooku.

Lavička nese jméno postavy z několika Havlových her. Ferdinand Vaněk vstoupil ve známost širší veřejnosti těsně před sametovou revolucí, kdy vyšel ve společenské rubrice sobotní přílohy komunistického deníku Rudé právo inzerát s blahopřáním Ferdinandu Vaňkovi k narozeninám. U inzerátu byla zveřejněna fotka Václava Havla, který byl v té době na černé listině komunistického režimu, takže z toho vznikl pořádný skandál.

Lavička Ferdinanda Vaňka připomíná projekt Lavičky Václava Havla, kterých je po Česku i zahraničí rozeseto již osmnáct. Za použití jména Václava Havla vybírá Knihovna Václava Havla z pověření Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 licenční poplatek ve výši 30 tisíc korun českých bez DPH. Zda se autoři ostravského projektu rozhodli z tohoto důvodu lavičku raději pojmenovat po Havlově alter egu Ferdinandu Vaňkovi, není známo. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…