To je gól: Proti vyšetřování OKD hlasoval jen jeden poslanec. Jeden. Hádejte, který... A věc má pokračování

13.12.2017 8:57

Poslanecká sněmovna se v úterý rozhodla zřídit vyšetřovací komisi, která se má zabývat kauzou privatizace firmy OKD, tedy dolů, které skončily v majetku miliardáře Zdeňka Bakaly. Nápad České pirátské strany si osvojila řada dalších stran a hlasování o zřízení komise dopadlo jednoznačně. Nikoliv však bez zajímavosti.

To je gól: Proti vyšetřování OKD hlasoval jen jeden poslanec. Jeden. Hádejte, který... A věc má pokračování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

Sjetina z poslaneckého hlasování zaujala novináře Erika Besta. Zejména proto, že mezi záplavou zelených hlasů pro návrh svítil jeden červený křížek, značící, že daný poslanec hlasoval proti.

Dalo by se čekat, že tím jediným poslancem bude Bohuslav Sobotka. Premiér v demisi, jehož vláda se dnešní čtrnáctou hodinou definitivně odebere do historie, je s kauzou spojován od samého počátku. Jako ministr financí ve vládě Stanislava Grosse v roce 2004 privatizaci navrhoval, prosazoval a nesl za ní zodpovědnost.

Anketa

Bude-li Miloš Zeman ve 2. kole prezidentské volby, chcete vidět debatu mezi ním a druhým finalistou?

22%
78%
hlasovalo: 9183 lidí

V současnosti Sobotka dochází k soudu, který řeší, o kolik miliard tato privatizace připravila český stát. Sice pouze v pozici svědka, ale vzhledem k tomu, že na lavici obžalovaných sedí jemu podřízení lidé z tehdejšího ministerstva, je to pro něj přinejmenším politicky velmi nepříjemné.

Bohuslav Sobotka však nebyl tím, kdo v úterý zvedl ruku proti zřízení vyšetřovací komise, která celou kauzu bude znovu rozebírat. Vůbec totiž nehlasoval, neboť se v poslední den svého premiérského úřadování vypravil do Paříže na klimatickou konferenci.

Jediným poslancem, který hlasoval proti zřízení komise, je však neméně zajímavé jméno. Červený křížek se na sjetině objevil u Miroslava Kalouska, bývalého předsedy KDU-ČSL a TOP 09. Kalousek byl v době hlasování o privatizaci OKD předsedou vládních lidovců, členem Grossovy vlády však nebyl.

S kauzou OKD je spojen i vazbami, které jeho strana měla na miliardáře Zdeňka Bakalu. Uhlobaron Bakala měl v roce 2010 štědře přispět na volební kampaň TOP 09, kterou Kalousek po svém rozchodu s lidovci tehdy založil. Navíc měl mít velmi blízké styky, včetně obchodních, s tehdejším předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem. Již od doby, kdy v devedesátých letech společně zprivatizovali karlovarskou Becherovku.

ZBOHATNUTÍ ZDEŇKA BAKALY: PŘÍBĚH OLOUPENÍ STÁTU...

Navíc se často spekulovalo o velmi vstřícném vztahu mezi Sobotkou a Kalouskem, který vůči vládě útočil takřka výhradně na ministra financí Andreje Babiše. Právě Erik Best několikrát upozorňoval na „společné zájmy“ obou bývalých stranických předsedů.

„Anděl strážný Miroslav Kalousek včera jako jediný poslanec hájil omluveného Bohuslava Sobotku před zřízením vyšetřovací komise k privatizaci OKD,“ poznamenal nyní Best na svém Facebooku.

Sám Miroslav Kalousek se následně vyjádřil, že jeho záměrem nebylo hájit Bohuslava Sobotku, ale nezávislost justice. Zejména proto, že začíná mít obavy, že „nové pořádky“ na ni budou vyvíjet nátlak.

Blažek: Navrhuji usnesení, že za všechno může ČSSD, ODS a KDU

Kromě Kalouska se k návrhu na ustavení vyšetřovací komise postavili skepticky i jiní. Včetně poslance ODS Pavla Blažka. Ten ve sněmovním řečništi zapochyboval, co má vlastně komise řešit, když z projevů navrhovatelů z řad Pirátů a SPD jasně vyplývá, že oni už viníka znají.

„Slovo parlament mělo v různých jazycích původně různý význam, takže za posledních Bourbonů ve Francii parlament byl soudní orgán, nebyl to žádný parlament v našem pojetí. A my tady děláme vlastně přesně to samé,“ rozpovídal se Blažek.

Práce komise je podle něj za těchto okolností zbytečná, efektivnější by podle něj bylo rovnou schválit její závěrečnou zprávu. „Tak navrhuji usnesení: za všechno může ČSSD a Sobotka,“ doporučil poslanec, který nedávno sám jednu sněmovní vyšetřovací komisi, tu k policejní reorganizaci, vedl.

CELÉ VYSTOUPENÍ PAVLA BLAŽKA

A jak byl Blažek v ráži, doporučil ještě další, obecnější usnesení. Navrhovatelé z řad „nových“ stran, disponující sněmovní většinou, by si podle něj měli schválit univerzální usnesení. „Takže si to odhlasujme! Za všechno může ČSSD, ODS, KDU, koho chcete, a pojďme dál,“ doporučil poslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…