To je gól: Ruskou advokátku, kterou mlátí o hlavu Trumpovi, do země vpustila Obamova vláda. A ona se motala mezi republikány

13.07.2017 9:00

Donald Trump je z důvodu odhaleného setkání svého nejstaršího syna s ruskou advokátkou s vazbami na Kreml pod těžkým tlakem. Server The Hill navíc přichází s velmi zajímavými informacemi o ruské advokátce, se kterou se setkal Donald Trump jr.

To je gól: Ruskou advokátku, kterou mlátí o hlavu Trumpovi, do země vpustila Obamova vláda. A ona se motala mezi republikány
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Americká média stále žijí kauzou údajného spojenectví Donalda Trumpa a Moskvy, které mělo vést k neférovému vítězství v prezidentských volbách. Donald Trump jr. mezitím zveřejnil e-maily týkající se jeho komunikace s advokátkou Natalií Veselnickou a v rozhovoru pro Fox News opět zopakoval, že „těch dvacet minut s Veselnickou bylo jen plýtváním času“. Tlak médií den ode dne sílí.

Internetový server The Hill však nyní přichází s překvapivými informacemi, které do celého příběhu začleňují také Obamovu administrativu. Ministerstvo spravedlnosti dle dostupných dokumentů umožnilo ruské advokátce vstoupit bez víza do Spojených států a jenom pět dní po svém setkání s Donaldem Trumpem jr., Jaredem Kushnerem a Paulem Manafortem loni v červnu vystoupila ve Washingtonu před Výborem pro zahraniční záležitosti.

Anketa

Kdo má vaši důvěru?

hlasovalo: 4978 lidí

Veselnická se vedle toho osobně účastnila proruské kampaně ve Washingtonu, kde její účastníci kritizovali Obamou podepsaný tzv. Magnického zákon, který zahrnoval sankce vůči ruským úředníkům porušujícím ve své zemi lidská práva. Moskva v reakci na tato opatření zakázala adopce ruských dětí do Spojených států. Shromáždění a následné projekce filmu se účastnilo také několik kongresmanů a úředník z ministerstva zahraničí.

Jak dokládá The Hill, poté se Veselnická zúčastnila večeře s předsedou podvýboru pro dohled nad politikou Ruska Danou Rohrabacherem a dalšími asi dvaceti hosty v klubu, který navštěvují především republikáni. „Bylo nás tam asi dvacet a já byl jediný kongresman. Hovořili jsme především o Magnického zákonu, ale těch témat bylo víc. Myslím, že tam skutečně byla přítomna. Ani si ale nepamatuji, že bych se s ní bavil,“ cituje server vyjádření Rohrabachera.

Podle Rohrabachera patrně Veselnická a také bývalý demokratický kongresman Ronald Dellums lobbovali za zrušení Magnického zákona a americké páry tak opět mohly přijímat ruské děti k adopci. „Ale neřekl bych, že nějak výrazně tlačili na pilu,“ dodává kongresman z Kalifornie. Ruská advokátka se k novému odhalení prozatím nevyjádřila stejně jako někdejší demokratický kongresman Dellums.

Veselnická však už v rozhovoru pro NBC News uvedla, že navázání kontaktů s Donaldem Trumpem jr. bylo součástí lobbistické kampaně s cílem dosáhnout zrušení Magnického zákona. Ruská advokátka usilovala o vstup do Spojených států v roce 2015 a nejprve byla její žádost o vízum odmítnuta. Uspěla až na konci roku, kdy ji po zásahu generální prokurátorky Loretty Lynchové byla udělena zvláštní přistěhovalecká doložka.

Důvodem pro udělení této výjimky bylo, aby mohla ruská advokátka hájit u soudu ruského podnikatele Denise Katsyva. Jak se však nyní ukazuje, Veselnická se nakonec věnovala i aktivitám, pro které by jí patrně úřady vstup do země nepovolily. Lobbování Veselnické potvrdily i další zdroje, které server The Hill oslovil. Veselnická dle jejich vzpomínek nehovořila anglicky a vystupovala jako poněkud „tajemná“ postava.

Vzhledem k její neschopnosti dorozumět se anglicky jeden ze zdrojů označuje její lobbistické pokusy za velmi amatérské. „Pokud mají ruští zpravodajci další podobné spolupracovníky, nemáme se fakt čeho obávat,“ cituje server jednoho z lidí, kteří se s Veselnickou setkali.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…