To je gól: Zeman uvažuje o milosti pro Kajínka

06.04.2017 14:52

Prezident Miloš Zeman se ve druhý den svých cest po Středočeském kraji dostavil před občany Čáslavi. A měl radost, že mohl občanům říct o skončení devizových intervencí. Dále se také zmínil o milosti pro doživotního vězně Jiřího Kajínka.

To je gól: Zeman uvažuje o milosti pro Kajínka
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Účast prezidenta Miloše Zemana na Česko-chorvatském podnikatelském fóru

„Jsem velmi rád, že ČNB dnes zrušila tzv. kurzový závazek. Je to věc, na kterou se mě občané velmi často ptají. A já jim odpovídám, že jsem celou dobu byl proti znehodnocení české měny a celou dobu jsem usiloval o to, aby byl kurzový závazek zrušen. Hrdý národ má mít silnou měnu, abychom se, když vyjedeme do zahraničí, nemuseli stydět za znehodnocenou měnu,“ řekl Zeman úvodem setkání. Tato informace se dočkala dokonce potlesku.

Zeman se pak vyjádřil také k dotazu, že ČNB ještě nejednala o úrokových sazbách. „Když máte dvě milenky, také obsloužíte každou z nich postupně,“ podotkl.

Anketa

Zeman uvažuje o milosti pro Jiřího Kajínka. Co vy na to?

hlasovalo: 8137 lidí

Řeč přišla i na Evropskou unii. „Jsem příznivec myšlenky EU. Co mě zarmucuje, je to, že tento sen je narušován hloupou politikou současných představitelů EU. Politikou, která je založena na vydávání desítek nesmyslných směrnic, které by měly zůstat v pravomoci národních vlád a národních parlamentů. Evropská unie by se měla soustředit na věci, v nichž je nenahraditelná, například na ochranu vnějších hranic vůči migrantům. Evropská unie by měla mít i společnou zahraniční politiku,“ podotkl Zeman. Evropská unie je podle něj stále skvělou myšlenkou, jež je naprosto blbě uskutečňována.


Miloš Zeman v Čáslavi na náměstí.

Další dotaz směřoval k doživotnímu vězni Jiřímu Kajínkovi. A odpověď hlavy státu překvapila. „Ten případ jsme prověřovali už za mé vlády. Pan Pavel Rychetský, který krátkodobě vykonával funkci ministra spravedlnosti, tehdy veřejně vyjádřil pochybnosti o správnosti tohoto procesu před plzeňským soudem. Já sám, než jsem se stal prezidentem, jsem požádal tehdejší ministryni spravedlnosti paní Válkovou, aby byl přezkoumán tento proces tím, že bude odňat plzeňskému soudu a bude přiřazen jinému soudu. Ale jak víte, paní ministryně Válková byla mezitím odvolána, takže k tomu nedošlo,“ popsal Zeman. A dodal: „Vážně uvažuji o milosti pro pana Kajínka, protože je ve vězení už asi 20 let a protože existují důvodné pochybnosti o jeho skutečné vině.“ Náměstím se ozval potlesk. „Řekl jsem vážně uvažuji,“ klidnil přítomné Zeman. "„Ale to znamená hodně,“ dodal.

Celý videozáznam ze setkání s prezidentem (zdroj: OVTV)

Ani na náměstí v Čáslavi nechybělo rýpnutí do veřejnoprávní České televize. Reportérka Zemana totiž požádala, že vzhledem ke zdržení si nestihli natočit jeho vyjádření ke konci devizových intervencí. „Ani pan farář dvakrát nekáže. Ale protože Českou televizi miluji jako objektivní, nestrannou a nezávislou instituci, která například v Americké volební noci dala rovnoprávný prostor zastáncům Donalda Trumpa a Hillary Clintonové v poměru 4 : 0 pro Hillary Clintonovou, tak speciálně pro ČT bych chtěl říci, že zrušení devizových intervencí je dobrá věc,“ řekl jasně Zeman. Při jeho slovech o televizi zazníval náměstím pískot. 

A co prezidentův vztah k euru? „Euro není nic jiného než způsob měření ekonomické teploty. Jestliže se změní teploměr, vše se přepočte. Bude nám chvíli trvat, než si na to zvykneme, ale to je všechno. Ti, kdo se domnívají, že nám euro přinese blahobyt, se mýlí. Ti, kdo se domnívají, že nám euro přinese ekonomickou katastrofu, se rovněž mýlí. Euro nám nepřinese nic víc a nic méně než výměnu ekonomického teploměru,“ dodal.

Závěrem se pak hlava státu podepsala do pamětní knihy, připevnila stuhu na prapor města a převzala dary z rukou představitelů města.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …