To je hajzl, to je srab, znělo v Rathově skupině o nespolupracujícím projektantovi. Hádejte, kdo si takto ulevil

22.08.2015 18:21

Server Lidovky.cz přináší úryvky z knihy Operace Rath, která vnáší světlo do celé kauzy. Vysvětluje mimo jiné, že Rath a jeho skupina dostali první varování o zájmu policistů už v roce 2011, ale i tak pokračovali v manipulaci s veřejnými zakázkami. Kateřina Pancová, dnes Kottová, vymyslela obrannou strategii. Krást se prý musí tak, aby byli všichni spokojení a nikoho nenapadlo vyrazit na policii.

To je hajzl, to je srab, znělo v Rathově skupině o nespolupracujícím projektantovi. Hádejte, kdo si takto ulevil
Foto: repro TV Nova
Popisek: Petr Kott a Kateřina Pancová

Už v roce 2011 odposlouchávala policie kancelář Kateřiny Pancové, dnes Kottové. Zachytila podnikatelku Ivanu Salačovou, která Pancové přinesla květiny. Povídaly si, napřed nezávazně, ale postupně přešly na závažnější témata.

„Došlo i na projektanta, který se rozhodl vycouvat z domluveného projektu. Ženy ho označily za padoucha. Padouchem nebyl nikdo jiný než ten, který jim do slibně na­šlápnutého projektu hodil úsporným výpočtem vidle a z nekalé operace předčasně vycouval. „To je hajzl, to je srab,“ komentovala Salačová novinku a hned na projektanta Procházku lila kýbly špíny. Takto je schůzka popisována v knize.

Proč policie nešla k Rathovi do kanceláře?

Hovořily také o tom, že si budou muset dávat pozor, protože na ně bylo podáno trestní oznámení a teoreticky hrozí, že by je mohla policie odposlouchávat. V roce 2011 netušily, jak blízko pravdě jsou. Pancová však viděla i bezpečnou cestu tímto úskalím. „Když se krade, musí být všichni spokojeni, aby nikoho nenapadlo běžet na policii,“ stojí dál v ukázce.

Na nahrávce také zaznělo, podle jakého vzorce budou zakázky a úplatky rozdělovány a kolik obdrží každá ze zúčastněných stran.

Čtenáři se dočkají i vysvětlení, proč nebyla odposlouchávána kancelář samotného exhejtmana Davida Ratha. Zdůvodnění je poměrně jednoduché. Hejtman si prý za peníze daňových poplatníků nechal zabezpečt prostory kamerami a dalšími senzory, takže policie je mohla zkusit obejít nebo riskovat odhalení. Anebo si Rathovy kanceláře nevšímat. Zvolila poslední variantu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…