To je jako kdyby rusofilové uspořádali Dny Krymu. Rozčílená reakce na kulturní akci

02.06.2015 18:33

Je to něco podobného, jako kdyby v Česku ruská ambasáda uspořádala Dny Krymu. Tak hodnotí skutečnost, že v Plzni v rámci programu Evropské hlavní město kultury 2015 proběhne ve dnech 19. a 20. června akce Dny Jeruzaléma, student mezinárodních vztahů a účastník iniciativy vymezující se proti akci Dny Jeruzaléma Vojtěch Srnka. Píše o tom na serveru a2alarm.cz.

To je jako kdyby rusofilové uspořádali Dny Krymu. Rozčílená reakce na kulturní akci
Foto: Redakce
Popisek: Izrael

Srnka upozorňuje na to, že izraelský velvyslanec v České republice Gary Koren na otázku, jaké je hlavní město Izraele, odpověděl: „Oficiálně Tel Aviv, ale ve skutečnosti je naším hlavním městem Jeruzalém.“

Jenže podle Srnky mezinárodní právo neumožňuje, aby byl Jeruzalém hlavním městem Izraele. „Dokonce nemůže být celý ani jeho součástí. Izrael totiž Jeruzalém v roce 1980 anektoval poté, co tamní parlament přijal takzvaný Jeruzalémský zákon a prohlásil ho tím za hlavní město. V souvislosti s tímto krokem Rada bezpečnosti OSN přijala hned několik rezolucí, pro něž hlasovalo čtrnáct z tehdejších patnácti členů. Nejdříve vyzvala Stát Izrael, aby se vyvaroval veškerých akcí, které by vedly ke změně statutu města Jeruzalém,“ vysvětlil Srnka s tím, že Rada bezpečnosti OSN po přijetí výše zmíněného zákona označila izraelský krok za neplatný a z hlediska mezinárodního práva také za nelegální.

Jenže izraelští vládní představitelé stejně jako zmíněný velvyslanec Gary Koren od té doby ale Jeruzalém prezentují jako hlavní město svého státu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který je v současné době také ministrem zahraničí, prý tento postoj před několika týdny opět potvrdil prohlášením: „Jeruzalém byl, je a vždy bude jedině židovským hlavním městem.“

Ani ČR, ani EU Jeruzalém jako hlavní město Izraele neuznávají

Problém je v tom, že Česká republika ani Evropská unie Jeruzalém za hlavní město Izraele ani za město čistě izraelské neuznávají. „Evropskou pozici upřesnila naposledy loni v listopadu šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová slovy: ‚Myslím si, že Jeruzalém může a měl by být hlavním městem obou států,‘“ uvedl Srnka.

Celý text je ZDE

Program letošních Dnů Jeruzaléma v Plzni najdete ZDE

Připomíná, že akce Dny Jeruzaléma se bude v České republice konat potřetí. Již druhý ročník prý vzbudil vlnu nevole u části české veřejnosti, ale také u palestinského velvyslanectví. Podle Srnky letos protesty ještě zesílily, když se akce měla stát součástí festivalu Plzeň 2015 – Evropské hlavní město kultury. „Organizátoři Dnů Jeruzaléma se obhajují, že jde o apolitickou, čistě kulturní akci, která nepředstavuje pouze izraelskou kulturu a Jeruzalém za izraelské město nevydává,“ píše Srnka s tím, že organizátoři možná za poslední rok změnili názor. „Ještě loni totiž hlavní organizátorka akce Marina Šternová v pořadu České televize Události v kultuře uvedla: ‚Skrz tanec, skrz hudbu, skrz jeruzalémskou kuchyni jsme chtěli, aby lidi měli příležitost poznat Jeruzalém tak, jak ho známe v Izraeli,‘“ upozorňuje Srnka s tím, že na pořádání akce se navíc podílí jeruzalémská radnice, která je díky anexi Jeruzaléma izraelskou institucí. „Partnery akce pak jsou mimo jiné izraelské velvyslanectví v Praze v čele s již zmiňovaným Gary Korenem nebo také izraelské ministerstvo zahraničí Benjamina Netanjahua,“ píše Srnka. A podotýká, že na uskutečnění minulých ročníků se izraelská ambasáda podílela také finančně. A podle Hospodářských novin pro ni „akce Dny Jeruzaléma patří významově i rozpočtově k celoročním prioritám“.

Většina států svou propagaci v cizině zajišťuje za pomoci kulturní diplomacie

Srnka také vysvětluje, že většina států svou propagaci v zahraničí zajišťuje prostřednictvím kulturní diplomacie, která je nástrojem prosazování cílů zahraniční politiky v cizině. „Jde vlastně o propagandu. Jakkoli jsou prostředky kulturní, státy jejich prostřednictvím vždy chtějí dosáhnout cílů politických,“ píše Srnka.

Uvádí také, že akce Dny Jeruzaléma představuje skutečnosti, které jsou v rozporu s mezinárodním právem. „Pro porozumění vážnosti situace, do které se Česká republika dostává, když umožňuje, aby se Dny Jeruzaléma staly součástí programu festivalu Plzeň 2015 – Evropské hlavní město kultury, je nejjednodušší si představit, že by se nechala inspirovat také ruská ambasáda a ve spolupráci s bývalou kulturní atašé českého velvyslanectví v Rusku by uspořádala Dny Krymu,“ vysvětluje Srnka s tím, že taková akce by byla částečně financovaná ruskou ambasádou, z níž by vyplývalo, že loni nelegálně anektovaný Krym je součástí Ruska.

Taková akce by si nepochybně vysloužila velkou kritiku ze všech stran. „Kdyby tato akce navíc byla součástí projektu částečně financovaného Evropskou unií a dotaci na její realizaci poskytl také Plzeňský kraj, česká veřejnost, média i politici by mluvili o mezinárodní ostudě. A nebyli by daleko od pravdy,“ vysvětluje Srnka, proč se mu pořádání Dnů Jeruzaléma nelíbí.

Podle něj by se pro tuto akci měl najít jiný název. Takový, který by nepřispíval k napětí mezi Palestinou a Izraelem a nepopisoval skutečnosti v rozporu s mezinárodním právem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…