To je jako za komunistické totality. ODS a lidovci tepou Agrofert za jeho stížnost na Reportéry ČT

17.03.2015 16:38

Občanští demokraté a lidovci kritizují stížnost, kterou na čtveřici pořadů Reportéři vysílaných Českou televizí podala firma Agrofert vlastněná ministrem financí a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. Podle ODS slova manažerů Agrofertu připomínají dobu komunistické totality. Lidovci zase za nepřípustnou označili snahu o potrestání redaktorů nebo zastavení pořadu.

To je jako za komunistické totality. ODS a lidovci tepou Agrofert za jeho stížnost na Reportéry ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest před budovou ČT na Kavčích horách proti objektivitě zpravodajství. Protestujících se sešlo kolem stovky

Agrofert v několikastránkové stížnosti vyslovuje mimo jiné podezření, že se reportéři pořadu snaží záměrně vyzdvihnout informaci o Babišově střetu zájmů a že podnik díky jeho vlivu získal postavení, které by jinak neměl. Žádají proto zjednání nápravy a vyvození patřičných důsledků vůči redaktorům a dalším odpovědným osobám. Česká televize i její rada prověří stížnost standardní cestou. Autoři reportáží si na nimi stojí.

Jde o nepřijatelný útok na svobodu médií

"Ve vazbě na vládní angažmá vlastníka Agrofertu jde o nebezpečný a nepřijatelný útok na svobodu médií. Cílem je zjevně vyvolat strach. Krátce před další dovolbou členů Rady České televize a po dalších útocích zaměstnanců politické divize Agrofertu na Českou televizi je to další varovný signál," uvedl v reakci místopředseda ODS Martin Kupka. Žádost o vyvození patřičných důsledků je podle něj jak vystřižená z dob komunistické totality.

Potrestání konkrétních redaktorů nebo zastavení pořadu je nepřípustná snaha nabourat se do ústavou zaručených práv, je zase přesvědčen vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Veřejnoprávní média by podle něj měla být oproštěna od různých tlaků.

"Jsou tady velmi závažná podezření, že i veřejnoprávní média jsou pod vlivem některých ekonomických a politických struktur," řekl dnes novinářům. Nejde to podle něho prokázat, indicie ale existují. "Je vidět, že skupina Agrofert vliv nemá, jinak by si nestěžovala," podotkl. Za běžné nepovažuje, aby se firma bránila stížností. Pokud soudí, že se ze strany ČT jednalo o pomluvy, může se bránit žalobou.

Mediální ohlas je dle Chovance zárukou, že se Rada ČT nebude bát vystupovat nezávisle

Za nezávislost veřejnoprávních médií se na svém sjezdu minulý týden jasně postavila také sociální demokracie. Její statutární místopředseda a ministr vnitra Milan Chovanec v tomto případě zatím o nezávislost České televize obavu nemá. "Myslím, že veřejná kontrola a mediální ohlas, jež tento případ vyvolal, je zatím dostatečnou zárukou, že Rada ČT se nebude bát vystupovat nezávisle," míní. "S dalšími opatřeními na ochranu veřejnoprávních médií bych zatím počkal. Pokud chuť kohokoliv narušovat jejich nezávislost bude růst, pak pojďme takovou debatu rozjet," napsal také Chovanec.

Českou televizi v minulých dnech kritizoval i prezident Miloš Zeman, podle něj neplní svoji veřejnoprávní funkci. Zeman podpořil návrh, aby občané peníze určené na koncesionářské poplatky mohli věnovat na obecně prospěšné účely. ČT kritiku označila za bezprecedentní útok na nezávislost veřejnoprávní televize, který za dobu její existence v demokratické společnosti nemá obdoby. O několik dnů později Zeman vyjádřil výhrady k práci ČT znovu. Označil neodvysílání jedné z tiskových konferencí hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka v ČT za směšnou a dětinskou pomstu právě za předchopzí výrok, že ČT neplní veřejnoprávní funkci. Poznamenal, že Česká televize je do značné míry ovlivňována TOP 09.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…