To je kariéra: Dva týdny po anexi Krymu tam otevřel první banku, dnes má 175 poboček. Ale ta temná minulost

08.04.2016 20:52

Na Krymu se objevil silný hráč. Pro USA zločinec, poradce muže, jenž byl obviněn z vraždy Alexandra Litviněnka, podvodník. Jevgenij Dvoskin však na Krymu funguje jako velmi úspěšný bankéř. A to již od samého začátku, kdy jej Rusko anektovalo. Informuje agentura Bloomberg.

To je kariéra: Dva týdny po anexi Krymu tam otevřel první banku, dnes má 175 poboček. Ale ta temná minulost
Foto: Foto Alexandr Gegalčij
Popisek: Nedostavěný Krym

Sám o sobě říká, že ví, jak se perou špinavé peníze. Také ho kvůli tomu deportovali z USA. Všem průšvihům se však vyhnul kvůli svému spojení s FSB. Přesto ani jedna z těchto věcí nemůže za jeho bankovní úspěchy na Krymu.

První pobočka Genbank bývalého podvodníka Jevgenije Dvoskina otevřela pouhé dva týdny po anexi Krymu Ruskem. Od té doby má již 175 poboček a je číslem dva na tamním trhu. Od loňského prosince je dokonce na seznamu sankcionovaných institucí ze strany USA.

Podle Dvoskina za jeho úspěch však mohou „čirá náhoda“ a ohromné možnosti, jež mu Krym nabízí a které na pevnině zkrátka nejsou.

Podle jeho kritiků však za jeho úspěchy může právě napojení na nelegální a netransparentní ohromný byznys, který plyne ze šedé ekonomiky Krymu a jeho spojení s místními bezpečnostními složkami, které jej často chrání před úhonou.

Podle Kirilla Kabanova, někdejšího důstojníka FSB, je Dvoskin napojen na obrovský byznys, který funguje mimo oficiální ekonomické kanály, nejde však jen o „mafiánské peníze“, velkou část z něj tvoří úplatky. A právě úplatky jsou to, co Dvoskina chrání jak před zákonem, tak i před konkurencí. Dvoskin však veškerá obvinění popírá a odkazuje se na to, že mu nikdo nikdy nic v Rusku nedokázal.

Když se však ruská centrální banka odhodlala zabránit Dvoskinově Genbance v rozšíření jejího působení, těžce narazila na jeho mocné politické kontakty, díky kterým se mimo jiné vyhnul i vydání do USA. Jedním z výhod jeho napojení na politiku byla „oficiální ochrana od FSB“.

Ta vypadala tak, že jeden z vyšetřovatelů, který se zabýval jeho nařčením z finančních podvodů a vydírání, nakonec sám skončil obviněn z podvodu.

Podle bývalého zvláštního agenta ruského ministerstva vnitra Alexandra Šarkeviče byl však Dvoskin velmi cenným zdrojem, který poskytoval informace o korupci v bankovním sektoru. Sám Šarkevič kdysi pracoval v utajení, ve snaze proniknout ke Dvoskinovi blíže nakonec byl však zatčen a obviněn z podvodu.

A Krym, který je vystaven mezinárodní izolaci jak ze strany EU, tak USA, představuje pro Dvoskina hotový ráj. Rusko má totiž velký zájem na tom, aby jeho ekonomika nepadla, a tak dotuje místní banky. Tím pádem i samotného Dvoskina.

FSB a ruští politici však nebyli jedinými Dvoskinovými dobrými známými. Jedním z nich byl i Vjačeslav Ivankov, kterého FBI kdysi považovala za jednu z nejznámějších postav ruského organizovaného zločinu. Až do doby, než jej v roce 2009 někdo v centru Moskvy zastřelil. „Byl to takový typ člověka, se kterým jste mohli diskutovat na jakékoliv téma – umění, poezie,“ řekl o něm Dvoskin.

Na Krymu však podle svých slov neměl v plánu se usadit. Přišlo to náhodou. „Byli jsme na Krymu a najednou se objevila armáda,“ řekl a dodal, že se jej důstojníci dotázali na pomoc se založením finančního systému. A tak pomohl. Ministerstvo obrany se k tomu však nevyjádřilo.

Přestože v bance vlastní pouze 7,2 % podílu, je jejím neoficiálním šéfem, a to pro všechny, kdo v ní fungují. Dvoskin totiž svoji banku otevřel vládě a městu Sevastopol, kterým daroval 25% podíl. Jen tak. Za odměnu dostal právo platit lidem důchody.

Přestože podle oficiálních stanovisek se od něj ruské úvěrové agentury distancují, jeho banka stále roste. Získává další peníze skrze pochybné obchody a půjčky firmám, které nevykazují žádnou činnost, a dále úročí svůj vliv. „Sledujeme intenzivní růst,“ řekl Dvoskin. „Je to až neuvěřitelný trend – každý den přicházejí noví klienti, jednotlivci i firmy, a otevírají si účty.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…