To je lež, shnilá jablka. Ministr Chovanec obsáhle vystoupil na téma Šlachta a Babiš

23.06.2016 7:04

Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) je cílem celého současného dění odstranit policejního prezidenta Tomáše Tuhého a pak i jeho osobu. Uvedl to v rozhovoru pro dnešní deník Právo.

To je lež, shnilá jablka. Ministr Chovanec obsáhle vystoupil na téma Šlachta a Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

Anketa

Bez ohledu na to, co si vy osobně přejete: Vystoupí dnes Britové z EU?

65%
hlasovalo: 6333 lidí

Úvodem se Chovanec vyjádřil k dnešnímu vystoupení policistů na bezpečnostně-branném výboru. O něj požádal odcházející šéf ÚOOZ Robert Šlachta, a to z důvodu obav o brutální únik informací ze strany policejního prezidenta. Chovanec však prozatím neví, zda bude možné detektiva a jeho spolupracovníky zbavit mlčenlivosti. 

„Požádal jsem sněmovní legislativu, aby se dohodla s našimi experty na tom, jak to udělat co nejlépe, aby byla mlčenlivost prolomená. Protože si myslím, že je potřeba ten výbor uspořádat a nechat lidi promluvit. Pan Bronislav Schwarz (ANO) nedohlédl všechny konsekvence, které jsou potřebné pro to, aby byli ti lidé mlčenlivosti zbaveni,“ uvedl Chovanec. On sám se na výbor chystá, a to společně s policejním prezidentem Tuhým i jeho náměstkem Zdeňkem Laubem. „Není možné, aby na výboru byla vyslechnuta jedna strana a nebyla vyslechnuta druhá,“ dodal.

Chovanec se také vyjádřil ke svolání výboru jeho místopředsedou Schwarzem (ANO). „Výbor nebyl svolán šťastně, mělo se počkat na návrat pana předsedy Romana Váni (ČSSD), mělo zasednout předsednictvo výboru, dohodnout se na postupu, říct ho v koalici a nastavit parametry, aby to bylo všechno podle zákona. To se nestalo. Už to samo dává tomu výboru punc určité podivnosti,“ myslí si.

Tématem rozhovoru byla také Generální inspekce bezpečnostních sborů. Chovanec přemýšlí, proč se policisté na inspekci neobrátili se svým podezřením. „Pokud popíráme, že GIBS je orgán, který to má šetřit, tak se ptám, zda ji potřebujeme,“ řekl.

Ministr vnitra se následně zastal i uskutečněné reorganizace policie, která je kritizována například ze strany koaličních partnerů, z hnutí ANO. „O reorganizaci se hovoří osm let. Od policejního prezidenta jsem o ní slyšel poprvé před rokem. V poslední fázi do toho byli zapojeni specialisté ministerstva vnitra, kteří hodnotili, zda budou změny ku prospěchu řízení. Od 1. 8. se nestane nic jiného než změna řídící struktury. Ty týmy, které vyšetřují živé kauzy, se nezmění. Ten vhled vedení do živých kauz bude stejný jako teď, čili žádný,“ uvedl Chovanec.

Reorganizace podle něj rozhodně neměla za cíl odstranit šéfa ÚOOZ Šlachtu. „Pokud by Robert Šlachta sám nepožádal o uvolnění z funkce a o odchod ze služebního poměru, tak mně garantoval jak policejní prezident, tak náměstek Laube, že s ním hovořili v tom smyslu, že je s ním počítáno v té nové struktuře a že se dokonce může ucházet o pozici šéfa té střechy,“ řekl ministr. Indicie o tom, že by Šlachta byl domluven s šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem, nemá. 

„Spíš mi to přijde tak, že se hnutí ANO chytilo tématu, které leželo na stole, vyhodnotilo ho jako téma, jež může veřejnost zajímat, a začali do toho šlapat. Nemyslím si, že v té první fázi by to bylo tak, že by se dohodli s Robertem Šlachtou. Já si dokonce myslím, že si Robert Šlachta jako policista a srdcař myslí, že bojuje správnými prostředky. Že ten boj, jak ho bojuje, je veden správně... Nevím,“ řekl ministr. Cíl je podle něj jednoznačný. 

„Myslím, že cílem je odstranit policejního prezidenta a následně ministra vnitra, tak to přece v politice bývá. Na té funkci nelpím, na druhou stranu nebudu ustupovat tomuto tlaku. Jsem připraven s kolegy jednat hodiny a hodiny za stolem, ale když se podíváte na start té kauzy v Lidových novinách, které patří Andreji Babišovi, a následné hysterické výkřiky jak Babiše, tak kolegy Pelikána, tak to k tomu ratiu mělo strašně daleko,“ podotkl. 

Závěrem se Chovanec vyjádřil i k Babišovým slovům, že z jednoho ze slučovaných útvarů, ÚOKFK, unikají informace, zato z ÚOOZ ne. „To je lež. I ve veřejnoprávním rozhlase se objevilo, že více policistů bylo odstíháno právě z ÚOOZ. Takže já se obávám, že ta shnilá jablka jsou tam i tam, a říkat, že tam nejsou úniky a tam zase jsou, to jsou prostě holé nesmysly,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…