To je málo peněz, odmítly neziskovky pomáhat uprchlíkům za 520 milionů Kč

09.01.2017 8:50

O veřejnou zakázku za půl miliardy korun na tříletou pomoc azylantům se nikdo nepřihlásil. Informoval o tom server Novinky.cz s tím, že Charita ČR, která loni byla hlavním koordinátorem služeb pro azylanty, v této roli po roční zkušenosti končí.

To je málo peněz, odmítly neziskovky pomáhat uprchlíkům za 520 milionů Kč
Foto: cez.cz
Popisek: Na pražské náplavce se střílelo i šlapalo pro charitu

Po prostudování finančních podmínek veřejné zakázky, které nabídlo ministerstvo vnitra na další tři roky, se rozhodla Charita ČR do soutěže o 520,5 milionu korun se nepřihlásit a neobjevil se ani jiný zájemce, píše server. Charita sice bude pomáhat dál, ale řídit celý projekt, který by se mohl týkat až 2000 lidí ročně, už nechce.

Celý text je ZDE

Server připomněl, že loni právě Charita díky svým dlouhodobým zkušenostem s pomocí uprchlíkům získala zakázku na pilotní ověřování programu, v jehož rámci veškerou pomoc poskytovanou řadou různých organizací bude koordinovat jedna instituce.

Podle ministerstva vnitra se projekt, který loni pomohl 500 lidem, osvědčil, píše dále server. Přesto z něho Charita ČR vycouvala. Proč? „My jsme chtěli pokračovat. Dali jsme do toho velké úsilí. Bohužel ale podmínky, jak byly nyní nastaveny, nejsou z pohledu naší roční zkušenosti vyhovující. Nemůžeme se proto k zakázce zodpovědně přihlásit,“ řekla Právu manažerka integračních služeb Charity ČR Pavla Müllerová.

Podle ní je „velký nepoměr mezi počtem osob, které mají být integrovány, a nabídnutou částkou na zajištění koordinační role“.

„Po loňsku víme, kolik času a lidských sil právě tato činnost zabere. I proto, že ti lidé nejsou jen v zařízeních, ale po celé republice v soukromí. Je s tím značná administrativa. Vystačit s dvěma miliony bylo obtížné. I když se obecně mluví o tom, že do České republiky přijde v příštích letech zhruba jen tolik lidí jako loni, přesto ten závazek na sebe vzít by bylo nezodpovědné,“ dodala Müllerová.

reklama

autor: vam

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…