To je něco: Schulz dohání Merkelovou v průzkumech

09.12.2016 21:01

Německá odnož serveru The Local varuje německou kancléřku Angelu Merkelovou: Pozor, v předvolebních průzkumech vás dohání vrcholný představitel Evropské unie Martin Schulz. Strana Angely Merkelové je však stále nejpopulárnější partají.

To je něco: Schulz dohání Merkelovou v průzkumech
Foto: europarl.europa.eu, tan
Popisek: Martin Schulz, předseda Evropského parlamentu

Německý sociální demokrat Martin Schulz se rozhodl skončit v pozici předsedy Evropského parlamentu a hodlá se vrhnout do rozbouřených předvolebních vod v rodném Německu. Za sociální demokracii se zřejmě postaví Angele Merkelové a svede s ní souboj o nejmocnější politický post v Německu – o křeslo kancléře.

Podle informací serveru Local.de navíc Schulz v tomto souboji není tak úplně bez šance na úspěch. Průzkum společnosti Infratest DIMAP pro německou televizi ARD ukázal, že Martin Schulz je ve Spolkové republice poměrně populární. Více než tisíc respondentů v tomto průzkumu odpovídalo na otázku, koho by zvolili za kancléře, kdyby si ho mohli vybrat v přímé volbě.

Když Němci dostali na výběr mezi současnou kancléřkou Angelou Merkelovou a předsedou německé sociální demokracie Sigmarem Gabrielem, 57 procent lidí odvětilo, že by hlasovali pro Merkelovou. Gabriel se dočkal podpory jen u 19 procent respondentů. Dalších 19 procent lidí by si prý nevybralo ani jednoho z kandidátů.

Celý článek v angličtině naleznete zde.

Když voliči dostali šanci vybrat si mezi Merkelovou a Schulzem, dopadlo to pro sociální demokracii podstatně lépe. Merkelové by odevzdalo hlas 43 procent dotázaných, Schulze by volilo 36 procent dotázaných. 13 procent voličů by si nevybralo ani jednu z těchto osobností.

V Německu kancléře vybírá parlament. Zpravidla jde o předsedu nejsilnější vládní strany. Německá sociální demokracie ovšem ještě definitivně neoznámila, koho postaví do čela volebního boje. Definitivní verdikt prý padne až v lednu. Sociální demokraté se budou rozhodovat v situaci, kdy popularita německé kancléřky Angely Merkelové znovu roste.

Vládní CDU/CSU Angely Merkelové by v tuto chvíli volilo asi 35 procent lidí. Dosud koaliční sociální demokracii Sigmara Gabriela chce volit 22 procent lidí. Protiuprchlická a protibruselská Alternativa pro Německo (AfD) se může těšit na zisk přibližně 13 procent hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…