To je neuvěřitelné. Solární elektrárny vykazovaly více vyrobené elektřiny, než bylo fyzikálně možné

07.01.2017 13:19

Při kontrolách odhalila Státní energetická inspekce více než tři sta solárních elektráren, které vykazovaly vyšší produkci elektřiny, než je podle fyzikálních zákonů možné. Informoval o tom server iDnes.cz. Majitelé zmíněných solárních elektráren tak neoprávněně dostali zaplaceno za vyšší množství dotované elektřiny, než kolik mohli vyrobit.

To je neuvěřitelné. Solární elektrárny vykazovaly více vyrobené elektřiny, než bylo fyzikálně možné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely

Jak server píše, inspekce za to rozdala pokuty v celkové výši téměř pět milionů korun. Většinu pokutovaných tvoří majitelé nejmenších elektráren, často instalovaných na střechách rodinných domů. Způsobená škoda, a tedy i sankce byly proto relativně nízké. Přes sto tisíc korun muselo uhradit jen osm výrobců, většina ostatních vyvázla s pokutou do deseti tisíc, píše server.

Celý text je ZDE

Udělení pokut je výsledkem rozsáhlých kontrol výroby stovek tuzemských fotovoltaických elektráren v letech 2009 až 2014, píše dále server. Podle něj vycházela inspekce z metodiky Českého vysokého učení technického (ČVUT). Ta stanovila, kolik je schopná elektrárna na daném území republiky podle míry slunečního záření vyrobit elektřiny. Zdroje, které měly výrobu výrazně vyšší, inspektoři prověřili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…