To je pod úroveň, tato debata, křičel Okamura v rádiu. Média prý ze zásadního textu udělala bulvár

06.01.2015 18:56

Úterní vydání pořadu Dvacet minut Radiožurnálu bylo ve znamení místy značně vyostřené diskuze mezi šéfem hnutí Úsvit Tomio Okamurou a moderátorkou Karolínou Koubovou. Diskutovalo se především o kontroverzním textu, který v těchto dnech vyvěsil na svém facebookovém profilu Okamura a jehož autorem byl bývalý diplomat v Íránu Jiří Kobza.

To je pod úroveň, tato debata, křičel Okamura v rádiu. Média prý ze zásadního textu udělala bulvár
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Okamura uvedl, že v principu s Kobzovým textem souhlasí. Vynechal by ale věci, které text zlehčují, tedy například pasáže o tom, že by lidé měli venčit prasátka vedle islámských mešit a že by lidé neměli kupovat kebaby.

Myslel jsem, že média vezmou téma vážně

Lídr Úsvitu argumentoval tím, že před několika dny zveřejněná zpráva tajné služby BIS potvrdila jeho dřívější tvrzení, podle kterého i v ČR operují radikální islamisté. V těchto dnech se také potvrdilo jeho dřívější upozornění, že v pražském Islámském centru byla distribuována kniha, která je v rozporu s českým právním řádem.

Okamura přiznal, že nyní by už Kobzův text na svém facebookovém profilu nezveřejnil. „Myslel jsem si, že média to téma vezmou vážně a neudělají z toho bulvár,“ vysvětlil, že se zmýlil ve svém předpokladu toho, jak sdělovací prostředky na zmíněný článek zareagují.

Kobza žil v arabských zemích patnáct let a byl velvyslancem v Íránu

To, že text, který v médiích vzbudil tolik kontroverzí, zveřejnil, vysvětlil Okamura i tím, že Kobza je bývalý velvyslanec v Íránu a že žil v arabských zemích patnáct let.

Nyní ale došlo k dohodě, že expert Úsvitu na zahraniční politiku, bývalý diplomat Milan Šarapatka, bude s vedením hnutí názory na zahraniční politiku „šířeji diskutovat“. „Včera jsme se domluvili, že mu zahraničně politické otázky budeme přeposílat, aby to zkouknul a řekl nám na to svůj názor.“ Podle Okamury ale Kobzův text mezi lidmi, na rozdíl od médií, vyvolal vesměs kladné reakce.

Zvýšený hlas na veřejnoprávní moderátorku

Zveřejněním textu Jiřího Kobzy chtěl Okamura zahájit věcnou debatu na téma řešení islámského radikalismu. Že si média „všimla prasátek“, považuje za opravdu děsivé.

Velké rozhořčení vyvolala u Okamury otázka moderátorky, zda nakonec Kobzův článek ze svého facebookového profilu smaže. Lídr Úsvitu na moderátorku zvýšil hlas a prohlásil, že je Radiožurnálem šokován. Myslel si, že se povede vážná debata na téma boje proti islámskému radikalismu. „Přestaňme se točit na příspěvku na Facebooku, jehož nejsem ani autorem,“ prohlásil s tím, že Úsvit chystá na téma islámského radikalismu v Poslanecké sněmovně seminář a také konkrétní legislativní kroky. „To je pod úroveň, tato debata,“ pronesl na adresu moderátorky.

Nakonec ale na naléhání moderátorky odpověděl, že protože je demokrat a protože Kobzův text už stejně „zveřejnili všichni“, z Facebooku jej odstraňovat nebude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…