To je překvapivé: Tajná depeše, podle které to Německo myslelo s Řeckem trochu jinak

09.07.2015 11:21

Na serveru WikiLeaks byla před několika dny zveřejněna utajená zpráva, která vrhá zcela nové světlo na vyjednávání o řecké krizi. Britská tajná služba dle této zprávy údajně zachytila v říjnu 2011 rozhovor, ve kterém hlavní poradce německé kancléřky Merkelové Niklaus Meyer-Landrut obhajuje záchranný plán pro Řecko financovaný také zeměmi BRICS.

To je překvapivé: Tajná depeše, podle které to Německo myslelo s Řeckem trochu jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Zpráva je o to pikantnější, že součástí BRICS je vedle Brazílie, Indie, Jižní Afriky a Číny také Rusko. V současné době přitom mnozí politici z EU varují právě před tím, aby se Řecko obracelo s prosbou o pomoc na Moskvu. Z dostupných informací je zřejmé, že s návrhem tohoto plánu přišli zástupci Mezinárodního měnového fondu. Německo zastávalo pozici, že je nutné najít řešení v rámci Evropské unie, ale zároveň se nebránilo variantě, aby se na řešení podílely také země sdružené v BRICS.

Celá zpráva na WikiLeaks v angličtině je ZDE

Dle slov Meyera-Landruta je také patrné, že německá vláda tehdy počítala při řešení řecké krize s větším zapojením soukromého sektoru. Zpráva publikovaná na serveru WikiLeaks také dokazuje, že se o tato vyjednávání živě zajímala vedle britské také americká zpravodajská služba. Německo samozřejmě nemělo tušení, že jsou hovory jeho politických zástupců tímto způsobem monitorovány.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…