To je přesně NATO. Rozbombarduje Libyi, ale od jejích uprchlíků dá ruce pryč. Podle Oskara Krejčího to není poprvé

27.09.2015 11:08

Politolog Oskar Krejčí v rozhovoru pro První zprávy.cz v zásadě podpořil názor Andreje Babiše (ANO), že by s řešením uprchlické krize mělo notně pomoci NATO. Proč? Protože členské země aliance rozvrátily Libyi a teď pokrytecky vyzývají další země k tomu, aby ctily práva uprchlíků. Jenže mezi nimi mohou být i teroristé a boj s terorismem je jedním z úkolů NATO. Stejného NATO, kterému prý rozhodně nejde o udržení míru ve světě.

To je přesně NATO. Rozbombarduje Libyi, ale od jejích uprchlíků dá ruce pryč. Podle Oskara Krejčího to není poprvé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oskar Krejčí

Velkým státům EU se podařilo skrze uprchlické kvóty umravnit státy menší, vzpurné. Ale jen za poklesu důvěry v Evropskou unii v těchto státech. Nijak to navíc neumenšilo obavy menších států z běženců, kteří k nám mají z rozhodnutí ministrů vnitra dorazit.

„U většiny znepokojených vyvolává nejistotu otázka, jaké konflikty přinesou nové menšiny s odlišnými kulturními vzory a jak velké procento migrantů je spojeno s extremistickými skupinami typu Islámský stát či al-Káida. A tady je třeba říci: bezpečnostní problém tohoto druhu spadá do agendy NATO. Proč se ale spory vedou uvnitř Unie a NATO mlčí?“ ptá se Krejčí. A ihned doplňuje, „že je absurdní, když ministři vnitra řeší schengenskou hranici, na kterou ministři obrany a zpravodajské agentury tím, že živí válku, vysílají další a další vlny migrantů“.

K dovršení všeho pak země, které válku rozpoutaly, osočují menší země, že jsou k uprchlíkům málo vstřícné. Nesmíme přitom zapomínat, že EU zakládali stejní politici, kteří své země přivedli do NATO. Zakladatelé EU sice ve většině Evropy sice zajistili mír, ale to podle Krejčího ještě neznamená, že je cílem EU a dále i NATO prosazovat mír v celém světě. Vždyť i al-Káida a Islámský stát jsou odchovanci Západu.

Až jednou budou historici psát o tom, co se dělo na počátku 21. století, bombardování Libye nepochybně bude zmíněno, zatímco po elektronických pokladnách patrně nikdo nevzdechne. Tolik k důležitosti témat, jak se jim věnují dnešní média.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…