To je průvan: Ministerstvo vyměnilo sedmdesát procent úředníků

10.02.2014 7:19

Jak dlouho se ohřeje na svém místě ministerský úředník? Sonda Lidovek.cz ukázala, že obměna zaměstnanců je vysoká. Například Ministerstvo kultury vyměnilo za poslední tři roky 70 procent všech zaměstnanců a na Ministerstvu školství pracuje déle než deset let pouze pětina zaměstnanců. Tak vysoké fluktuaci by měl zamezit služební zákon.

To je průvan: Ministerstvo vyměnilo sedmdesát procent úředníků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Běh kancelářských krys

Podle serveru Lidovky.cz jsou ministerstva vskutku průtoková. Za poslední tři roky, tedy v letech 2011 – 2013 se v průměru na každém ministerstvu vyměnilo 30 procent odborných zaměstnanců.

Sonda serveru Lidovky.cz, odhalila, že v rezortu kultury to ale bylo skoro 70 procent pracovníků. Téměř polovina úředníků pak v letech 2011 - 2013 opustila rezorty práce a vnitra. U ostatních ministerstev se potom měnilo kolem 30 procent míst, na opačném konci žebříčku než kultura prý stojí Ministerstvo zahraničních věcí, kde vzhledem k celkovému počtu míst odešlo „jen" 23 procent úředníků. Právě v rezortu zahraničí pracuje přes polovinu zaměstnanců déle než deset let. Na Ministerstvu školství je přes deset let naopak pouhých pět procent úředníků.

Nadměrná fluktuace ovlivňuje kvalitu práce

Server Lidovky.cz upozorňuje, že vysoká fluktuace na českých ministerstvech se nevyhnutelně podepisuje na efektivitě jejich chodu, přitom jimi protékají obrovské sumy peněz. To potvrzuje i odbornice na státní správu a úřednice Evropské komise Michaela Suchardová. „Kvůli častým výměnám nemohou úředníci provádět nic dlouhodobého a nemají jistotu. Než se zapracují, už odchází," upozorňuje. Optimální „průtok" ve státní správě podle Suchardové činí 10 - 15 procent.

Časté výměny úředníků v Česku kritizuje Evropská komise. Od služebního zákona, který ČR jako jediná v EU zatím nemá, se mimo jiné očekává omezení výměny úředníků ve státní správě.

.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…