To je ptáček, ten Horáček: Ukazuje se, co měl exčlen ČSSD zfixlovat ve zdravotnictví

02.07.2018 8:24

„Je to sice delší, ale za to horší cestou,“ pravilo se v české klasice Sněženky a machři. A stejným způsobem by se dal popsat styl podnikání Tomáše Horáčka, muže, jenž vysoutěžil 25 zakázek z Bulovky a pak je zadal subdodavatelům. Nyní ho vyšetřuje policie. Se zprávou přišla MF Dnes.

To je ptáček, ten Horáček: Ukazuje se, co měl exčlen ČSSD zfixlovat ve zdravotnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. máj s ČSSD na Střeleckém ostrově. Předseda Jan Hamáček rozdával růže, moderoval Jan Antonín Duchoslav a na podiu zazpíval i Jiří Helekal

Horáček má pestrou minulost. V roce 2009 byl podezřelý, že organizoval masivní nábor do ČSSD za peníze či účast na rautech nebo jízdu limuzínou. Kvůli tomuto podezření pak musel stranu opustit. O dva roky později ho soud odsoudil k podmínečnému trestu za podvod s jeho porsche.

Anketa

Faltýnek vyčetl v ČT šéfovi poslanců Pirátů Michálkovi, že je mladý chlapec. Pak se omluvil. Co si o tom myslíte?

hlasovalo: 8119 lidí

Horáček pak přesedlal na zdravotnictví. Založil firmu První chráněná dílna, která zaměstnávala převážně zdravotně hendikepované. Podle zákona měly firmy, které zaměstnávají lidi s postižením, v tendrech výhodu. Horáček tedy zakázku vysoutěžil, ale pak najal subdodavatele na její splnění. Subdodavatele si přitom nemocnice a domovy důchodců mohly najmout přímo, a ušetřily by tak značnou sumu peněz. Předloni zvýhodnění chráněných dílen ze zákona vypadlo, ale úspěšnost v tendrech firem navázaných na Horáčka se nezměnila.

Sám Horáček se bránil, že zakázky „předfinancovával“. Když firma práci nebo přístroje dodala, Horáček jí promptně zaplatil a pak čekal na peníze od nemocnic. Tato obrana je ale nanejvýš pochybná, tito dodavatelé neměli problém dodávat do jiných nemocnic napřímo, bez Horáčka.

Je nanejvýš pravděpodobné, že Horáček zakázky získal skrz osobní známosti. Znal se například s Andreou Vrbovskou, bývalou ředitelkou Nemocnice Na Bulovce, kterou v květnu odvolal ministr v demisi Adam Vojtěch. Horáček vazby popírá, Vrbovská se s nimi netajila. Dále měl znát ředitele Nemocnice Na Františku a zařizovat s ním zakázku na stravování, ve které figurovaly úplatky. A kontakt měl udržovat i se sestrou středočeské hejtmanky za ANO Jaroslavy Hermanové. Hermanová jakékoliv vazby popírá.

V roce 2014 dokonce Horáček pomáhal s kampaní hnutí ANO v komunálních volbách a o dva roky později v krajských. Na sociálních sítích je možné dohledat fotky z povolebního štábu, kde je Horáček plný radosti ve společnosti Andreje Babiše nebo Jaroslavy Němcové, dosavadní ministryně práce a sociálních věcí. I ta popírá, že by se s ním znala.

Další zakázky ale Horáček asi nevysoutěží, do celé věci se vložila policie. V sobotu byl zatčen a nyní sedí ve vazební cele na Pankráci. Policisté v celé věci obvinili pět fyzických a jednu právnickou osobu, mezi nimi například již zmíněnou Andreu Vrbovskou nebo Roberta Zelenáka, ředitele Nemocnice Na Františku. A domovní prohlídce se nevyhnula ani sestra hejtmanky Středočeského kraje. Všichni obvinění v čele s Horáčkem čelí obvinění ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a podplácení a přijetí úplatku, sdělila pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…