To je rána: Hillary Clintonová si prý vybrala viceprezidenta. Kreml se zatřese

13.07.2016 9:01

Demokratická kandidátka na prezidenta Spojených států Hillary Clintonová si za svého potencionálního viceprezidenta zvolila vysloužilého námořního admirála, který rovněž sloužil jako šestnáctý vrchní velitel NATO, Jamese Stavridise. Oficiální informace zatím ovšem dostupné nejsou, píše New York Times.

To je rána: Hillary Clintonová si prý vybrala viceprezidenta. Kreml se zatřese
Foto: timesunion.com
Popisek: Bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clinton

Anketa

Kterého bývalého premiéra chcete zpět do politické funkce?

1%
34%
1%
55%
1%
3%
hlasovalo: 8573 lidí

Podle informací ze zdrojů blízkých Hillary Clintonové se prý kandidátka na prezidenta Spojených států vždy ráda obklopovala lidmi s vojenskou minulostí. Stavridisova neoficiální nominace tak není žádným překvapením. Sám Stavridis působí momentálně ve funkci děkana na Tufts University.

Během čtyř let své služby v pozici vrchního velitele NATO byl odpovědný za operace v Afghánistánu, Libyi, Sýrii, na Balkánu a rovněž koordinoval postup boje s piráty u pobřeží Afriky.

Tým, který připravuje kampaň Clintonové, se zatím na toto téma odmítl vyjádřit. Stejně tak se zachoval i Stavridis. Zdroj se znalostí zákulisních debat v Demokratické straně promluvil pouze pod podmínkou anonymity „vzhledem k citlivé povaze celého předvolebního procesu“, uvádí New York Times.

V roce 2012 byl Stavridis vyšetřován kvůli nelegálnímu využití vojenského letounu, s kterým se rozhodl letět se svojí ženou na „exkluzivní večírek“ s francouzskými vinaři do Burgundska.

Za zmínku stojí i to, že Stavridis je autorem předmluvy ke knize 2017 War With Russia, ve které se autor věnuje možnosti vypuknutí jaderné války mezi Spojenými státy a Ruskem. V knize je Rusko popisováno jako hlavní viník konfliktu.

Mimo svou vojenskou kariéru je Stavridis činný i v akademické oblasti – má titul Ph.D. z mezinárodní politiky a diplomacie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…