To je rána: Lidi mají pocit, že je to tu horší než před rokem 89, řekl v rozhlase zkušený novinář

23.11.2017 11:14

Komentátor Ivan Hoffman se vyjádřil v rozhovoru s Českým rozhlasem k tomu, jak je vnímána změna po roce 1989. Podle jeho slov převažuje rozčarování až pocit, že je to tady ještě horší. „Že se příslib dob lepších nenaplnil,“ podotkl Hoffman.

To je rána: Lidi mají pocit, že je to tu horší než před rokem 89, řekl v rozhlase zkušený novinář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Hoffman, novinář, autor pravidelných komentářů Deníku, rozhlasový komentátor

Jak uvedl ve svých slovech, neví, kolik lidí 17. listopad opravdu slaví či si spíš jen připomíná. „Naše generace ho samozřejmě stále eviduje. Byla to silná emotivní událost. Myslím si ale, že těch, co mají pocit, že došlo ke změně k lepšímu, hodně ubylo,“ řekl Hoffman. Mnozí lidé si podle něj říkají, že kdyby věděli, jak to dopadne, tak by klíči nezvonili.

Anketa

Babiš mluví o předčasných volbách v říjnu 2018, souběžně s komunálními. Za předpokladu, že neuspěje 1. ani 2. pokus o sestavení vlády. Jste v takovém případě pro?

97%
3%
hlasovalo: 15442 lidí

„Když se úplně vrátím do té atmosféry roku 1989, tak si myslím a mám pocit, že z těch lidí, kteří toužili po větší důstojnosti, nikoho nenapadlo, co vznikne, že se obnoví ten režim předchozí a že si budeme muset zopakovat kapitalismus,“ podotkl Hoffman. Zklamání mnoha lidí se pak podle svých slov leckdy nediví.

Původní text ZDE

Co se však podle jeho slov podařilo splnit, je směřování do Evropy. „Pád hranic, které lidem znemožňovaly volně cestovat, je pak nezaplatitelné pozitivum,“ zmínil. Kladně pak hodnotí i možnost svobodného nesouhlasu s názorem druhých. Ohroženi jsme však, jak míní, elitářstvím. A to více než populismem. „Demokracie neprohrála. A ohrožená není,“ řekl k uplynulým volbám.

„Politické elity většinou vládu lidu chápou tak, že oni zprostředkovaně vládnou lidem, protože jsou k tomu obdařeni nějakým mandátem. A podle toho se také chovají,“ poukázal na elitářství Hoffman s tím, že mnozí lidé se s porážkou v těchto volbách těžce smiřují. 

Hoffman také hovořil o prezidentu Zemanovi, jenž je podle něj starý provokatér. „Kdykoliv má tu možnost, pronese nějakou sarkastickou myšlenku, o níž ví, že se na něj za to sesypou různí kritici. Nikdy jsem od něj neočekával, že bude tmelem společnosti,“ dodal Hoffman.

Své pak řekl i k prezidentským volbám, kdy on by byl rád, kdyby se do prezidentské volby zapojili Petr Pithart či Marián Čalfa. Zajímalo by mě, jak by takovýto kandidát obstál,“ řekl Hoffman, jehož překvapilo, jak v prvním průzkumu získal velmi málo hlasů. Soukromě jsem mu prognózoval docela výrazný start, ale ukazuje to, že jsem se mýlil,“ řekl. 

V souvislosti s hladovkou Tomáše Hradílka, jenž protestoval proti opětovné kandidatuře prezidenta Miloše Zemana, se Hoffman zamyslel nad tím, zda je politika otázkou života či smrti. „Moc šancí ovlivnit prezidentskou volbu neměl. Jsem rád, že Tomáš Hradílek zůstane naživu. Zůstalo tady ale memento, že tuto volbu máme brát vážně, dokonce smrtelně vážně,“ dodal.

Závěrem se Hoffman vyjádřil k aktuální politické situaci ve Sněmovně i ohledně vlády Andreje Babiše (ANO). „Jisté je, že nemůže vzniknout vláda bez ANO. Podle mě je jisté i to, že nevznikne vláda bez Andreje Babiše. Je to lídr, bez kterého by ANO nefungovalo. On tam být musí,“ řekl komentátor. „Po těchto volbách víme zatím jistě jenom to, že Česká republika zůstane proevropská,“ poznamenal také Hoffman. Babiš podle něj chystá menšinovou vládu. „Buď najde někoho do koalice, nebo dojde k předčasným volbám,“ zmínil pak Hoffman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…