To je rána: V Itálii možná uznají Krym jako součást Ruska. No a v Německu...

16.05.2016 12:21

Regionální parlament italských Benátek bude 18. května hlasovat za uznání Krymu součástí Ruské federace. Hlasování bylo iniciováno 25 zástupci parlamentu (celkem jich je 51). V případě schválení návrhu parlamentem se Benátky stanou prvním evropským regionem, který uzná Krym jako součást RF. Informaci přináší ruská Izvestia.ru

To je rána: V Itálii možná uznají Krym jako součást Ruska. No a v Německu...
Foto: Archiv
Popisek: Italská vlajka

Návrh, kterým se italští politici mají v úmyslu distancovat od „diskriminační a – z hlediska principů mezinárodního práva – nespravedlivé politiky Evropské unie“ a usilovat o „neodkladné zrušení protiruských sankcí EU“ bude na programu jednání regionálního parlamentu ve středu 18. května.

Podání návrhu iniciovalo 25 členů parlamentu, včetně třech lídrů největších politických frakcí – Nikola Finko z „Ligy Severu, Massimiliano Barison z „Vpřed Itálie!“ a Silvio Risotto.

„Přeji si, aby se italská vláda nedopouštěla strategických chyb. Protiruské sankce jsou právě takovou chybou. Stejně tak jako nepřiznání Krymu součástí Ruska. Ekonomika našeho regionu vinou omezených obchodních vztahů utrpěla mnohem více než ostatní ekonomiky. Jen za poslední půl rok jsme přišli o miliardu euro. To mluvím jen o benátském regionu,“ sdělil reportérům ruského serveru Izvestia.ru jeden z iniciátorů návrhu, člen regionálního parlamentu Benátska Stefano Valdegamberi.

„Chceme vytvořit koalici proti absurdní politice Evropské unie. Benátští podnikatelé a italský národ stojí za námi. Kromě toho je zcela jasné, že mají obyvatelé Krymu právo na sebeurčení, je absurdní toto odmítat. Nesmyslnost politiky EU je demonstrována například tím, že uznává nezávislost Kosova, ale Krymu ne,“ dodal italský politik.

V případě schválení zmíněného návrhu prezident regionální rady Benátska a předseda oblastní rady mají podle dokumentu „aktivně spolupracovat s vládou a národním parlamentem Itálie, a také s evropskými institucemi, na změně vztahů mezi EU a Ruskem“. Mají se rovněž podílet na „vytvoření komise, která bude organizovat sběr podpisů za ukončení sankční politiky proti Rusku“.

Již před několika týdny navštívila skupina italských poslanců poloostrov Krym. V rámci své třídenní návštěvy navštívili Sevastopol, Jaltu a Simferopol. Setkali se s prezidentským vyslancem nově vytvořeného Krymského federálního okruhu Olegem Belavencevem a dalšími vysoce postavenými krymskými politiky.

Organizátor státní návštěvy, bývalý člen Evropského parlamentu, Giulietto Chiesa prohlásil, že názory ukrajinských politiků na zmíněnou návštěvu nejsou nikterak podstatné, a rovněž se postavil za ukončení sankční politiky proti Rusku, o tom informoval server The Newspapers.com

Italští politici nejsou zdaleka jediní, kteří usilují o ukončení vedení sankcí proti Rusku. Již včera německý deník Die Welt informoval o nedávném prohlášení ministerského prezidenta Saska Stanislawa Tillicha (CDU), který řekl, že „cílem musí být ukončení ekonomických sankcí proti Rusku, a to co možná nejdříve“.

„Rusko je pro Německo a celou Evropskou unii velmi důležitým obchodním partnerem, kterého si z dlouhodobého hlediska nemůžeme dovolit ztratit,“ sdělil německým médiím Tillich.

Ministerský předseda státu Severní Porýní-Vestfálsko Garrelt Duin (SPD) zas prohlásil, že „upřímně doufá v ukončení sankční politiky EU. Alespoň nějaké postupné odbourávání by mělo být možné“. Dodal také, že „Německo a Rusko se navzájem potřebují – obě země ze vzájemné spolupráce velmi profitují. Zahraniční politika ve stylu ‚oko za oko‘ není tou, která nás může dovést k potřebnému cíli,“ uvedl německý politik.

reklama

autor: fib

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …