Komunista Hudeček, televizní hvězda a dáma, které vadí výuka o sexu. O těchto kandidátech vám ještě neřekli

01.10.2014 4:46

Protřelý komunální politik s řadou otazníků z minulosti, romský aktivista, účastník reality show, odpůrkyně sexuální výchovy či zastánkyně domácích porodů. ParlamentníListy.cz na pražských kandidátkách do komunálních voleb zmapovaly některé pozoruhodné kandidáty. O křeslo v zastupitelstvu se uchází například i lékař, který chtěl před lety prosadit odvolání prezidenta Klause pro údajnou psychickou poruchu.

Komunista Hudeček, televizní hvězda a dáma, které vadí výuka o sexu. O těchto kandidátech vám ještě neřekli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

Anketa

Byla léta 1990-2014 pro naši zemi úspěšná?

12%
88%
hlasovalo: 66563 lidí

Za dva týdny už budou známy výsledky komunálních voleb. Předvolební kampaň je v plném proudu a celostátní média plní hlavně soupeření uchazečů o místa ve vedení hlavního města. Do pražského zastupitelstva by se rádi dostali i někteří pozoruhodní kandidáti, o kterých se sice málo mluví, ale rozhodně nejde o žádná neznámá jména.

Romové v Praze se stanou vašimi dobrými sousedy

Řada z nich se nachází buď ve spodních patrech kandidátek, nebo kandidují za menší či nová uskupení. Jedním z takových kandidátů je Štefan Tišer. Občanský aktivista, který se dlouhodobě zaměřuje na boj za práva Romů, je zároveň místopředsedou Strany rovných příležitostí. Tišer kandiduje na listině subjektu „Řešení pro Prahu – STOP nízkoemisní zóně, zrušit modré zóny, MHD zdarma“, a to na devátém místě.

Sám Tišer nedávno důvod své kandidatury vysvětlil. „Mám na starosti řešení zaměstnanosti romské komunity v rámci hlavního města Prahy. Jsem členem Rady vlády pro národnostní menšiny, problematice Romů se věnuji od devadesátých let a sám jsme Rom. To je ta nejlepší kvalifikace, abyste znali řešení. Když uspěji, postarám se o to, aby Romové získali práci v oborech, do kterých se ostatní Češi nehrnou. Chci, abychom na sebe byli vzájemně hrdí. Překonejte odpor, strach a nedůvěru a pro jednou si spolu se mnou řekněte: Život je krásný, protože žijeme v míru a chápeme se. Volte prosím kandidátní listinu Řešení pro Prahu, kde vedle sebe kandidují Češi i Romové a neřeší barvu pleti, ale to, jak jsme schopni Prahu zlepšit a dát lidem práci. Romové v Praze se tak stanou vašimi dobrými sousedy,“ uvedl v prohlášení.

Zajac je prý známé jméno, má nalákat voliče

Jako číslo patnáct rovněž na kandidátce hnutí Řešení pro Prahu se o post zastupitele hlavního města uchází Emil Zajac. Říká vám to jméno něco? Zajac, původním povoláním horník, se účastnil první řady reality show VyVolení na televizi Prima v roce 2005.

Na jeho kandidaturu již upozornila některá bulvární média s tím, že Zajac si po skočení reality show před lety velkou slávu neudržel a od té doby se živí různě. Lídr hnutí Řešení pro Prahu Robert Vašíček pro Hospodářské noviny uvedl, že Emil Zajac má především nalákat voliče na známé jméno. Zda se mu to podaří, ukáže příští víkend.

Povolání: předseda Wartburg klubu

Na kandidátce Řešení pro Prahu stojí za zmínku ještě jedna věc. Jako číslo 16 je na kandidátce napsaný Marián Arendáš, který v kolonce povolání uvádí, že je předsedou Wartburg klubu, tedy sdružení příznivců ve své době populárního levného auta z továrny v německém Eisenachu.

Na kandidátce Trojkoalice pro Pražany, což je společný volební projekt KDU-ČSL, Strany zelených a Starostů a nezávislých, se na dvaadvacátém místě objevuje Michal Uhl, syn disidenta a signatáře Charty 77 Petra Uhla. Michal Uhl je členem Strany zelených.

Na devatenáctém místě jde za Trojkoalici do voleb nikoli neznámá Ivana Königsmarková, prezidentka Unie porodních asistentek a známá podporovatelka domácích porodů. O Königsmarkové se výrazněji mluvilo, když po jednom z domácích porodů dítě později zemřelo, protože došlo k poškození jeho mozku během porodu. Porodní asistentce za to hrozilo odnětí svobody a několikamilionová pokuta, soud ji nakonec osvobodil.

Chtěl prohlásit Klause za blázna, nyní by rád do zastupitelstva Prahy

O křeslo zastupitele hlavního města Prahy se na poměrně nevýrazném osmnáctém místě uchází Martin Jan Stránský, lékař a politik, který byl v roce 2010 na kandidátce Věcí veřejných zvolen do Zastupitelstva městské části Praha 1. Nyní kandiduje za hnutí exprimátora a architekta Jana Kasla – 65 Demokratů Jana Kasla.

Stránský patřil v říjnu 2009 spolu s dalším lékařem Janem Hnízdilem k hlavním aktérům skupiny lékařů a politiků názorově blízkých Václavu Havlovi, kteří diskutovali o možnosti odvolání prezidenta republiky Václava Klause kvůli údajnému psychickému onemocnění, protože odmítal podepsat Lisabonskou smlouvu. V politice se angažuje už jako čtvrtá generace rodiny Stránských.

Kritička vibrátorů ve škole

Podstatně výše, na šestém místě rovněž na listině 65 Demokratů Jana Kasla je pedagožka Ariana Shameti. Ta vešla ve známost v roce 2011, když veřejně kritizovala způsob výuky sexuální výchovy na Základní škole Kuncova v Praze. Nelíbilo se jí, že ředitel školy, který výuku o sexu vedl, používá jako pomůcky vibrátor, kondomy a další věci.

Žáci prý navíc při výuce veřejně mluvili o svých zkušenostech, o první menstruaci či masturbaci. Přestože ředitele ve sporu podpořili žáci, jejich rodiče i většina učitelů, za Shameti se výrazným způsobem postavil tehdejší ministr školství Josef Dobeš a do školy navíc poslal Českou školní inspekci, aby věc prověřila.

Hudeček kandiduje za KSČM

Nejde pochopitelně o současného pražského primátora, ale o profesora Jiřího Hudečka, člena Strany demokratického socialismu, který je na kandidátce KSČM jako číslo 24. Hudeček působí jako univerzitní profesor na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, konkrétně na Katedře biochemie.

Jméno Milan Jančík asi není nikomu neznámé. Někdejší starosta Prahy 5 za ODS mediálně spojený s řadou afér a kauz, několikrát se o něho zajímala policie, konkrétně pak Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality. Před sněmovními volbami v roce 2010 byl odvolán z postu místopředsedy pražské ODS, členství ve straně ukončil o rok později.

Jančík se nyní pokouší o návrat do komunální politiky, jako číslo tři na kandidátce nově vzniklé Konzervativní aliance 2014. Během Jančíkova osmiletého vedení Prahy 5 došlo k výrazné proměně Smíchova, ve volbách v roce 2002 ho dokonce podpořil legendární zpěvák Karel Gott. Milan Jančík se pokouší vedle členství v zastupitelstvu hlavního města vrátit i na radnici Prahy 5. Na kandidátce v pražské městské části je jako lídr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…