To je síla: Migranta měli vykopnout ze země. Sluníčkoví poslanci ho ale schovali v kanceláři. Přidal se i premiér

13.12.2017 12:38

Nejen u nás dochází ke sporům kvůli uprchlíkům. Ve Slovinsku liberální premiér začal vyhrožovat, že udělá cokoliv, aby zabránil vyhoštění jednoho populárního imigranta. Dva poslanci jej dokonce před policisty schovávali v prostorách parlamentu. Opozice chce vůči premiérovi, který chtěl zvrátit rozhodnutí nezávislé justice, vyvolat hlasování o nedůvěře.

To je síla: Migranta měli vykopnout ze země. Sluníčkoví poslanci ho ale schovali v kanceláři. Přidal se i premiér
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Itálie - migranti

Slovinský premiér Miro Cerar je považován za jednoho z posledních „liberálních“ (tedy podporujících liberální levicové myšlenky, evropskou integraci a vítání uprchlíků) předsedů vlád ve střední Evropě. Nyní však právě kvůli imigraci čelí hrozbě vyslovení nedůvěry vládě a sesazení.

Důvodem je kauza běžence Ahmada Shamieha, o které píše anglicky web Middle east eye. Ten přišel do Slovinska s velkou uprchlickou vlnou v roce 2015 a stal se veřejně známým symbolem úspěšné integrace. Byl známý, se svou partnerkou se zapojoval do aktivit přistěhovalců, hájil jejich zájmy v médiích.

V roce 2017 ale dostaly soudy na stůl jeho žádost o azyl. A došly k závěru, že Shamieh, otec pěti dětí pocházející z předměstí syrského Damašku, má být podle pravidel EU deportován do Chorvatska jakožto první členské země EU, kam vstoupil.

Na třináctého listopadu byl Shamieh pozván na schůzku s imigračními úředníky. Jeho zastánci namítají, že úřady si jej předvolali „neobyčejně rychle“ a spekulují, že se tak stalo kvůli obavám z hlasů jeho zastánců.

Tento imigrant je totiž ve Slovinsku známou osobou a petici proti jeho deportaci rychle podepsalo více než čtyři tisíce tamních intelektuálů, umělců a sportovců.

CELÝ TEXT V ANGLIČTINĚ ZDE

Premiér Cerar do věci vstoupil okamžitě po rozhodnutí soudu o vyhoštění. Na Twitteru vzkázal, že za práva uprchlíka Shamieha bude bojovat až do konce. Opozice jej začala kritizovat, neboť se podle ní jedná o jednoznačné zasahování vlády do oblasti, která přísluší justici.

Tím ovšem celá kauza neskončila. 14. listopadu, v den, kdy měl imigrant jít na jednání s imigračními úředníky, se před imigrační centrum v Lublani, kde žije, dostavilo asi 60 aktivistů. Mezi nimi několik poslanců. Dva poslanci z levicových stran ho před policií tajně propašovali do prostor parlamentu, kde jej skrývali v prostorách svého poslaneckého klubu. Žádosti policie o jeho vydání odmítali. Věc se stala mediální senzací. Po pěti dnech vše skončilo tím, že uprchlík se z psychického vypětí zhroutil a byl hospitalizován v psychiatrické léčebně.

Premiér Cerar na tiskové konferenci ohlásil, že chce dál hledat cesty, jak známého imigranta udržet ve Slovinsku. V tu chvíli došla trpělivost opozici a kvůli premiérovu zasahování do záležitostí justice navrhla zahájit proces vyslovení nedůvěry vládě.

Věc nakonec sklouzla do zásadní debaty o podobě imigrace. „Která slovinská rodina obdrží od vlády 50 000 eur,“ hromoval pravicový opoziční předák. A doplnil řečnický dotaz, kolik už stála výživa, léčba a soudní proces jediného imigranta Shamieha.

Premiér čelil za své jednání kritice i v samotném kabinetu. Ministr zahraničí Karel Erjavec se měl na premiéra obořit, že nechápe, proč protestuje proti přesunu imigranta do Chorvatska, členského státu EU a zcela nepochybně bezpečné země.

Slovinsko je sedmou nejbezpečnější zemí světa. Jak však zklamaně dodává web, pro imigranty to neplatí. Významná je prý zejména role ministerstva vnitra a dalších politických autorit, kteří imigrantům dávají najevo, že nejsou vítáni. „Jejich snahou je udělat tu život imigrantů tak ubohým, aby raději šli pryč,“ vysvětlil novinářům jeden z místních proimigračních aktivistů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…