To je snad vysílání pro postižené. Vážný, ale zároveň vtipný výsměch České televizi

22.08.2017 12:41

Všechny televize spoléhají přes léto na reprízy, ale to, co předvádí Česká televize už nenechalo v klidu ani šéfredaktora týdeníku Marketing & Media Filipa Rožánka, který se sám považuje spíše za zastánce ČT. Do kritiky veřejnoprávní televize se pustil proto, že to už není televizní program, ale vysílání pro alzheimeriky. Nostalgii a retro by divák unesl, ale nemusí je na nás hrnout bagrem, aby to měli ve vedení programu České televize jednodušší. Neustálou rotací stejných pořadů je divákům musí nutně znechutit.

To je snad vysílání pro postižené. Vážný, ale zároveň vtipný výsměch České televizi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Peklo v podobě letního programu České televize znechutilo i šéfredaktora týdeníku Marketing & Media Filipa Rožánka, jenž přiznává, že má jinak sklony Kavčí hory vlažně hájit. Nyní mu to ale ani trochu ČT neulehčuje. Expertem na reprízy je její první program. „V posledních letech si můžete skoro s jistotou tipnout, co na něm o prázdninách poběží. Systém opakování pořadů na něm byl dotažen k ďábelské dokonalosti. Abychom si rozuměli: opakují všechny televize a na hlavních programech to není nic divného ani ve světě. Na Kavčích horách ale nedělají výběrové reprízy, místo toho vsadí na jistotu a program je jako přes kopírák. Pokud by vám chyběl třeba doktor Sova, primář Blažej a hokejista Rezek, můžete je na ČT1 vidět každé dva roky. Sotva umřel Štrosmajer, mohli jste se dojmout nad tragickým osudem MUDr. Skalky v seriálu Sanitka. Letos i loni,“ upozornil ve svém komentáři Filip Rožánek.

Celý text Filipa Rožánka ZDE

Anketa

Jste pro vykoupení a zbourání prasečáku v Letech?

3%
97%
hlasovalo: 9278 lidí

Kapitolou samou o sobě jsou díly o francouzské markýze Angelice, které první program vysílá nepřetržitě od roku 2011. „Jestli tohle není sázka na jistotu, jak už tomu říkat? Podobného rekordmana má i ČT2. Tam pro změnu rotuje dokola celá renovovaná série s agentem Jejího Veličenstva Jamesem Bondem. Od roku 2014 běží na ČT2 každý rok, a komu by nestačilo letošní jaro s Bondem, ten se může začít dívat znovu od září. Tato intenzita opakování musí znechutit snad i zaryté fanoušky bondovek,“ poznamenal šéfredaktor týdeníku Marketing & Media. Zmiňuje také seriál Chalupáři, jenž dávala ČT v letech 2012, 2013 a znovu letos, ale za tou pauzou vidí spíš než záměr veřejnoprávní televize skutečnost, že si v těch letech zakoupily seriál do svých programů soukromé televize Nova a Prima.

Vysílání pro alzheimeriky, nostalgii a retro hrnou bagrem

Nevěří tomu, že by se v archivu nenašlo k opakování i něco jiného než případy Malého pitavalu z velkého města, který je na programu ČT už čtvrté léto po sobě. Nekonečná recyklace Hříšných lidí města pražského je dle něj už ve fázi, kdy začíná hrozit akutní alergie na radu Vacátka, inspektora Boušeho, Brůžka i Mrázka najednou. „Loni v prosinci vyřešili poslední případ, letos v červnu začali zase od začátku. To přece není televizní program, ale vysílání pro alzheimeriky. Těžko se to skousává, i když vezmeme v úvahu povahu prvního kanálu a skladbu jeho publika. Když už na Kavčích horách argumentují rodinným stříbrem, klenoty, legendami a bůhvíčím ještě, neměli by zároveň hodnotu těchto pořadů devalvovat tím, že před nimi nebude úniku. Nostalgie a retro klidně, ale nemusí je na nás hrnout bagrem, aby to měli ve vedení programu České televize jednodušší,“ konstatoval Filip Rožánek.

Tímhle tempem podle něj bude nakonec ČT1 dávat Štrosmajera, Vacátka, Janderu a Angeliku v nekonečné smyčce, zatímco před zářící obrazovkou se bude v křesle tiše rozkládat poslední divák, kterého sousedi už delší dobu neviděli. „Až hasiči vypáčí dveře, dolehne k nim veselý smích v pořadí asi devadesáté reprízy Televarieté, ve kterém bude Jiřina Bohdalová zase předvádět amatérskou konferenciérku u přehrávkové komise. Než pohřební služba odveze divákovu mrtvolu, začne střihový pořad s nejlepšími zábavnými scénkami, ve kterém budou další momentky z Televarieté. „Tohle teď dávali, ne? Vypadá to na chybu v Matrixu. To je takovej film pro pamětníky,“ zarazí se mladý pohřebák. „Matrix to je,“ odtuší jeho starší parťák, „ale takovej speciální, na Kavkách.“ A než se chopí rakve, vypne televizi, aby sousedy nerušila při sledování YouTube,“ vypointoval šéfredaktor týdeníku Marketing & Media svůj kritický komentář k letní programové skladbě České televize.

Za červenec a srpen by se mohly vynechat koncesionářské poplatky

Nepřímo tak navázal na polemiku, kterou na sociálních sítích koncem července odstartoval publicista a scenárista Luděk Staněk, jenž na serveru Stream.cz pravidelně glosuje jednou týdně televizní produkci napříč všemi stanicemi. Při pohledu na letní skladbu pořadů ČT1 si neodpustil komentář na Facebooku: „Přemýšlím, když ČT tak ostentativně kašle na jakékoli premiéry jakýchkoli původních věcí ‚protože prázdniny‘, jestli bych mohl na červenec a srpen taky vynechat koncesionářské poplatky. Přijde mi to fér,“ konstatuje Luděk Staněk na konto toho, že veřejnoprávní televize vsadila po většinu týdne v hlavním vysílacím čase ČT1 na pořady staré třicet, čtyřicet i více let. V pondělí a ve středu jdou po sobě Malý pitaval z velkého města (1986), Hříšní lidé Města pražského (1969) a Columbo (70. léta), v úterý retro Vyprávěj a Nemocnice na kraji města (1977). V neděli pak dva díly Chalupářů (1975) po sobě.

Na Staňkův příspěvek hned zareagoval na sociálních sítích programový ředitel České televize Milan Fridrich. „To bys pak neměl premiéry ani na jaře a na podzim, kdyby vypadly příjmy. Kdyby byly premiéry v létě, tak si na poplatku musíš připlatit. Peníze nejsou ani na premiéry každý den v silné sezoně. Peněz je málo, poplatek v ČR je jeden z nejnižších v Evropě a ty věci nejsou zcela zadarmo, platí se reprízné, licence atd. V premiéře navíc běží třeba Mammon na ČT2,“ napsal Milan Fridrich, čímž spustil dlouhou výměnu názorů. „Hele, já všechno chápu, ale vaše letošní schéma je naprostý vrchol cynismu. Jedete čistě komerčně televizní model absolutně bez hanby,“ zhodnotil Lukáš Staněk letní programovou nabídku veřejnoprávní televize.

Dva díly seriálu za sebou, k tomu se nesnížila ani Nova za Železného

Podle šéfa programu České televize však něco takového jako komerční model neexistuje a veškerá tvorba je tvorba vlastní, ať už České televize, nebo v minulosti Československé televize. „Ty myslíš, že ‚komerční‘ je divácky vděčný? Kdes na to přišel? U Vládi Železného, co tím krmil národ? To je samozřejmě filosoficky nesmysl,“ upozornil Milan Fridrich svého oponenta. Ten mu však nezůstal dlouho odpověď dlužen. „Komerční v tom smyslu, že absolutně vypouštíte léto. Jako že úplně a bez náhrady. A když už mluvíš o Železném, brutální letní reprízy komoušských seriálů přes prázdniny on jel v době, kdy tys byl ještě v Bruselu,“ připomněl mu Luděk Staněk období jeho působení zpravodaje Českého rozhlasu v Bruselu. „Jediné, na co tehdy neměl koule, bylo dát dva díly po sobě. To tehdy i jemu přišlo moc,“ poukázal publicista na to, jak ČT ještě „vylepšila“ letní model z časů Železného Novy.

Milan Fridrich mu opáčil, že termín „komoušský“ seriál nezná. „Jako že vše, co vzniklo před rokem 1989, je ‚komoušský‘, a tím pádem špatné? Zajímavý kulturní extremismus... Na léto nejsou peníze. Ještě jednou pro ty v zadní řadě. Na léto nejsou peníze! Kdyby se daly na divácky slabou letní sezonu, pak nejsou na divácky silnou. V létě je o 40 procent méně diváků u televize než na jaře a v zimě, takto se chová každá televize s omezenými zdroji. Těžké pochopit?“ vžil se programový ředitel ČT do role školitele, ale oponenta se jen tak nezbavil. „Komoušský v tomhle případě označuje souhrnně dobu. A to s tím ‚v létě nejsou prachy‘ a ‚my jsme divácká televize‘, případně ono geniální ‚ptejte se u kolegy‘ říkal Železný ve Volejte řediteli taky,“ vysmál se Luděk Staněk televiznímu šéfovi.

ČT je nejúspěšnější veřejná služba střední a východní Evropy

Ten si to však nenechal líbil. „ČT dotuje svými penězi trh, kdyby zmizely, tak český trh bude o 6 miliard menší a jeho úroveň bude dvakrát žalostnější. Ale třeba Chalupáři k létu patří jako Popelka k Vánocům. Ale točíme i vlastní pohádky. Pokud chcete lepší střechu, musíte vzít peníze a nechat udělat novou. Pokud chcete premiéry po celý rok a ještě víc kvality, musí se připlatit, jediná možná věc,“ vysvětlil Milan Fridrich svůj postoj k hospodaření veřejnoprávní televize. A odpověď našel i na tvrzení svého oponenta, že nejde o letní úsporné schéma ČT, ale o cynické a bezskrupulózní vymetání archivu. „Takže vysílat pro lidi, co je baví, má nespornou kvalitu, osloví je a co mají rádi, je ‚cynické a bezskrupulózní‘? Včetně těch nejlepších věcí, co kdy v 70. a 80. letech vznikly? Chalupáři a Nemocnice právem patří do zlatého fondu audiovizuální kultury,“ upozornil ředitel programu České televize.

Připomněl také, že veřejnoprávní televize má více programů, nejen hlavní ČT1, ale i další kanály, na které umísťuje náročnější a osobitější věci, ale divácký potenciál je klíčový na osmou hodinu večer na hlavním kanále. „Programování je dnes multikanálové a každý kanál míří na jiný typ publika. A celkově by měl nabídnout každému něco. Můj vztah k Vladimíru Železnému je silně negativně ovlivněn právě jeho demagogií, kterou meldoval lidem, že divácké věci patří jen na komerci. V BBC by si ťukali na čelo, ale on skoro deset let opakoval tuto lež skoro každou sobotu a vytvořil tak vůči ČT nesmyslná a nereálná očekávání. A je vidět, že je to v lidech jako v koze doteď. ČT je nejúspěšnější veřejná služba střední a východní Evropy, divácká obec roste a inovace a nová tvorba je oceňována. Nečekej, že za 135 očí budeme mít BBC nebo ARD,“ uzavřel polemiku Milan Fridrich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…