To je soda. Topolánek vyrazil mezi dělníky do fabriky. Na VIDEU uvidíte, jak pochodil

06.12.2017 14:15

Prezidentský kandidát Mirek Topolánek pokračuje v prezidentské jízdě po České republice. V posledních dnech se coby prezidentský kandidát pohyboval především na Moravě. Rozehrál tam koncert na téma „ekonomičtí migranti“ a „váleční uprchlíci“. A nejen to.

To je soda. Topolánek vyrazil mezi dělníky do fabriky. Na VIDEU uvidíte, jak pochodil
Foto: Repro Facebook
Popisek: Mirek Topolánek agituje ve fabrice

Mirek Topolánek navštívil firmu Elfe v Krnově a pochvaloval si, že i díky zaměstnancům této společnosti se dnes máme tak dobře. Prezidentský kandidát se podle všeho přesvědčil o tom, že úsloví o zlatých českých ručičkách stále platí.

„Jsem hrdý na ty lidi, kteří pracují tady v Elfe. Tito lidé zabezpečují to, že máme na ty sociální dávky a že máme z čeho žít,“ ocenil Topolánek zaměstnance firmy na videu. Pracovníky přesvědčoval o tom, že válečné uprchlíky přijímat musíme. K tomu nás zavazují mezinárodní dohody. Část ekonomických migrantů bychom také mohli přijmout. „Ekonomické migranty, tak u těch, kteří tady chtějí pracovat, tak vítáme vás kluci, tady je práce dost,“ vyprávěl Topolánek hloučku dělníků, kteří stáli v hloučku kolem něj.

K tomu co řekl, však obratem doplnil také popis druhé strany mince.

„Nekontrolovanou migraci lidí, kteří nerespektují žádná pravidla, nerespektují naši kulturu – tak ty tady já nechci, ať jsou odkudkoliv. Já když přijedu do Iránu, Iráku nebo kde jsem všude byl v tom arabském světě, tak respektuju to, že nenosím košili s krátkým rukávem a kraťasy – a chci totéž po nich, aby oni respektovali zvyklosti a tradice této naší země,“ hřímal před zaměstnanci.  

Posléze kroutil hlavou nad nápadem, který před časem zazněl v Německu.

„Abyste vy ze svých daní platili sociální dávky, jaké mají na Západě, což tedy chtějí prosadit – no to se zbláznili?“ ptal se Topolánek dělníků rozhořčeně. Když máme čtyřikrát nižší mzdy než v Řecku? A ještě budeme platit ty dluhy za to? Vytvořte si na to svůj vlastní názor, svůj selský roum, bez kterého nejde dělat ani to, co děláte vy, ani to, co chci případně dělat já,“ pravil Topolánek.

Již v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Mirek Topolánek sdělil, že spíše než ke „smetánce“ cítí blízkost k lidem práce. Čtěte ZDE

Bohužel, oněch zlatých českých ručiček není dost. V Česku v tuto chvíli chybí něco přes sto tisíc pracovníků. Podle Topolánka je můžeme dovézt ze zahraničí. Měli bychom však dbát na jednu věc.

„Naší ekonomice se akutně nedostává pracovních sil, konkrétně v průmyslu, v zemědělství a ve službách chybí přes sto tisíc lidí. Pokud chceme udržet tempo růstu a zachovat si náš způsob života, bez pracovníků ze zahraničí se neobejdeme. Ale musí to být ti, kteří budou dodržovat naše zákony, ctít naše tradice i naše zvyklosti. Výjimku tvoří pouze váleční uprchlíci, k jejichž přijetí jsme vázáni Ženevskou konvencí. Nejsme národ xenofobů, jen si ceníme postavení jedné z nejbezpečnějších zemí světa. Chci, aby to tak zůstalo,“ shrnul Toplánek své vstoupení mezi dělníky na sociální síti Facebook.

Nezůstal však jen u rozmlouvání s dělníky. O den dříve volal také po podpoře vědy a výzkumu. Aby zdůraznil, že to myslí vážně, nechal si zapálit ruku. Přesvědčte se sami.

Česko nesmí zůstat pouhou montážní linkou Evropy. Pokud chceme být konkurenceschopní, musíme podporovat výzkum, vývoj a inovace. Jsme ostatně zemí, která světu dala nejen kontaktní čočky a lék pomáhající v boji proti HIV, ale také třeba lodní šroub, elektrickou tramvaj a základy genetiky. Skvělý způsob, jak probudit zájem o vědu, vidím i v takových veřejnosti přístupných projektech, jakým je například ostravský Velký Svět Techniky,“ napsal Topolánek na Facebooku.

Fotka uživatele Mirek Topolánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…