To je špionka! Zajímavé FOTO mladé Rusky, kterou zadrželi v USA za „kamarádění“ s politiky

18.07.2018 11:42

Příběh o ovlivňování amerických voleb Ruskem ve prospěch Donalda Trumpa má svou tvář. A nutno říci, že velmi zajímavou. Je jí devětadvacetiletá Maria Butinová, fanynka zbraní, která měla přes americkou střeleckou lobby proniknout až ke špičkám Republikánské strany a vše hlásit do Moskvy.

To je špionka! Zajímavé FOTO mladé Rusky, kterou zadrželi v USA za „kamarádění“ s politiky
Foto: Facebook Marie Butinové
Popisek: Maria Butinová, kterou v USA obvinili z infiltrace politické strany

Američtí vyšetřovatelé devětadvacetiletou Marii Butinovou zadrželi v neděli pár hodin před summitem Donalda Trumpa s Vladimirem Putinem. Liberální média pak v době summitu mohla psát o skandálu a kritizovat prezidenta Trumpa, že před Putinem vměšování do amerických voleb odsoudil málo ostře.

V pondělí byla mladá žena, pobývající v USA na dobíhající studentské vízum, předvedena před soud ve Washingtonu a bylo jí sděleno obvinění ze špionáže, vycházející zejména ze zpráv agentů FBI. Podle nich měla být Butinová řízena „vysokým úředníkem ruské vlády“ a pod jeho instrukcemi proniknout do amerických vládních struktur.

Maria Butinová v roce 2013, údajně v Praze. Sceen: Facebook Marie Butinové

Anketa

Zaslouží si prezident Zeman plat 250 tisíc Kč měsíčně bez náhrad?

86%
14%
hlasovalo: 8569 lidí

Jak líčí silně protitrumpovský New York Times, Butinová byla na první pohled nenápadná devětadvacetiletá žena, která měla tři vášně: zbraně, obdiv k prezidentu Trumpovi a snahu o zlepšení vztahů mezi USA a Ruskem. V USA nedávno dostudovala vysokou školu a pobývala v zemi na studentské vízum. Podporovala Republikánskou stranu a ráda šířila po sociálních sítích své obrázky s jejími představiteli, včetně například Scotta Walkera, guvernéra státu Wisconsin.

CELÝ TEXT V NEW YORK TIMES

Svou vášeň pro zbraně realizovala spoluprací s Národní střeleckou asociací, nejvýznamnější organizací bojující za právo nosit a užívat střelné zbraně, jejíž historie sahá až do roku 1871.

Vyšetřovatelé prezentovali příběh, který měl začít již na jaře 2015, když se Butinová angažovala v boji za práva střelců doma v Rusku. Divoce působící rusovláska pocházející ze Sibiře se v 21 letech přestěhovala do Moskvy, kde pracovala v reklamní agentuře. Ve volném čase se zapojovala do výše zmíněných občanských aktivit.

Maria Butinová doma na Sibiři. Screen: Facebook Marie Butinové

Tím měla zaujmout Alexandra Toršina, v té době místopředsedu ruské Dumy a vlivného představitele vládní strany Jednotné Rusko.

Butinová na obálce ruského časopisu v roce 2014. Screen: Facebook Marie Butinové

Toršin se znal s představiteli americké Národní střelecké organizace. Vyšetřovatelé hovoří dokonce o konexích na Johna Boltona, současného bezpečnostního poradce Donalda Trumpa.

Toršin a s ním i Butinová měl často cestovat do USA a vystupovat na akcích Národní střelecké asociace.

Maria Butinová na sjezdu Národní střelecké asociace v roce 2015. Screen: Facebook Marie Butinové

Butinová v USA v roce 2015. Screen: Facebook Marie Butinové

V červenci 2015 se Butinová měla účastnit veřejné debaty Donalda Trumpa, který tehdy už rozjížděl svou prezidentskou kandidaturu. Butinová se v publiku měla chopit mikrofonu a položit dotaz: „Mohl byste popsat svou politiku vůči Rusku a své názory na škodlivé ekonomické sankce proti této zemi?“ Trump měl odpovědět, že si nemyslí, že by tyto sankce byly potřeba.

Měsíc poté se společně s Toršinem měli v americkém Kongresu setkat s Danem Rohrabacherem, republikánem z Kalifornie, který je podle New York Times znám svými proruskými postoji. Dnes kongresman na dotaz novinářů uvedl, že se jednalo o pouhou běžnou pracovní snídani, kterých absolvuje desítky.

Hlavní americkou spojkou Butinové měl ale být jistý podnikatel. Před soudem jeho jméno nepadlo, ovšem New York Times vypátraly, že by touto osobou měl být Paul Ericson, úspěšný podnikatel, sponzor Republikánské strany a člen Národní střelecké asociace z Jižní Dakoty.

V příběhu figuruje ještě druhá americká postava, jejíž identitu ale New York Times nezjistily. Má se jednat o osobu, která měla agentům FBI potvrdit, že mu Butinová řekla, že její mise byla schválena přímo ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Maria Butinová. Screen: Facebook Marie Butinové

V srpnu 2016 Butinová v USA získala dlouhodobé studijní vízum. Podle agentů měla při jeho udělení lhát, že už pro Toršina nepracuje. Ve skutečnosti měla od zimního semestru 2016, kdy začala studovat na univerzitě ve Washingtonu, být s bývalým místopředsedou Dumy Toršinem v trvalém kontaktu.

Maria Butinová v roce 2016. Screen: Facebook Marie Butinové

V únoru 2017 měla organizovat účast ruské delegace akademiků na vystoupení Donalda Trumpa. I New York Times ale přiznávají, že neexistuje důkaz, že by se jí podařilo proniknout přímo k prezidentu Trumpovi.

Několikrát měla být Trumpovým týmem přímo odmítnuta. Například při žádosti o setkání na výroční konferenci Národní střelecké asociace v roce 2016, nebo o rok později, když Toršin žádal o přijetí v Bílém domě. Ten jeho žádosti nevyhověl.

Poslanec Toršin, guvernér Scott Walker a Maria Butinová. Screen: Facebook Marie Butinové

Přesto liberální média, například britský The Guardian, dávají její zatčení do souvislosti se zvolením Donalda Trumpa v listopadu 2016. Píší, že Butinová měla „infiltrovat Národní střeleckou asociaci“ za účelem „ovlivnění Republikánské strany“.

Žalobci vystoupili na tiskové konferenci hodinu poté, co prezident Trump na tiskové konferenci v Helsinkách uvedl, že nevidí důkaz, že by Rusové ovlivňovali americké prezidentské volby.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…