To je sranda: Kalousek vyzval Hermana k demisi! Důvod pobaví

27.02.2017 11:44

Kvůli sporům s bezpečnostní agenturou o nezaplacené faktury zůstávají až do zítřejšího dne uzavřené budovy Národní galerie v Praze. A to rozčílilo předsedu TOP 09 Miroslava Kalouska.

To je sranda: Kalousek vyzval Hermana k demisi! Důvod pobaví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

„Uzavřené objekty Národní galerie jsou selháním veřejné služby, za které by se měl ministr kultury omluvit a podat demisi,“ vyjádřil rázně na svém Twitteru Kalousek. Jeden z komentujících se pak v diskusi ptá, zda je opravdu nutné vyzývat k demisi kvůli sporu s vrátnými. "Když by vyhořelo Národní divadlo nebo ukradli korunovační klenoty, ale teď? Trochu rozumu, prosím," píše diskutér.

Kalousek se však nedal. "To byste říkal, i kdyby zavřely třeba nemocnice? To i ono je veřejná služba, lidé si ji platí a stát jim nepromine nic," uvedl.

 

Bezpečnostní agentura ABAS IPS Management, která vypověděla smlouvu Národní galerii v Praze, se ohradila proti tvrzením jejího ředitele Jiřího Fajta, že při její ostraze galerijních budov byla poškozena vystavená díla a ostraha měla fyzické konflikty s návštěvníky. Agentura dnes ČTK sdělila, že uvedené výroky ji poškodily, chce se proto proti nim bránit právními kroky a od Fajta požaduje veřejnou omluvu.

Bezpečnostní agentura, která budovy galerie střeží, vypověděla galerii smlouvu v pátek, důvodem podle ní bylo nezaplacení faktur. Za listopad a prosinec NG dluží agentuře přes šest milionů korun. Národní galerie v Praze musela o víkendu kvůli sporu s agenturou zavřít všechny své budovy, znovu otevřít se mají v úterý.

Fajt v neděli v reakci na situaci serveru Lidovky.cz řekl, že zodpovědnost za zavření galerijních budov nese firma ABAS, která bez jakéhokoli varování přerušila komunikaci a jednostranně odstoupila od smlouvy. Problémy s agenturou podle něj byly od začátku jejího fungování v galerijních budovách, zaměstnanci ABAS podle něj hrubě porušovali pracovní povinnosti, což se projevovalo i ve fyzických konfliktech s návštěvníky. „Zaměstnanci místo toho, aby střežili, ve službě spali. V posledních měsících jsme navíc zaznamenali nápadně zvýšenou četnost poškozování děl v našich výstavních sálech,“ uvedl ředitel galerie.

„Se smyšlenými výtkami pana generálního ředitele Jiřího Fajta nesouhlasíme a bezprecedentně poškozují dobré jméno naší společnosti, která vykonává služby pro stovky klientů,“ uvedla dnes prokuristka společnosti ABAS Vladimíra Popardowská. Podle ní za dobu platnosti smlouvy došlo k jednomu standardnímu problému, kdy návštěvník opakovaně sahal na exponáty, proto musela ostraha zasáhnout. Popardowská doplnila, že odstoupení od smlouvy s okamžitou platností kvůli závažnému porušení ze strany Národní galerie je přesně popsáno ve smlouvě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…