To je strašné, jak Západ zkazil postup vůči Rusku. Vojenští odborníci jsou frustrováni

17.09.2014 11:30

Tři bývalí vojenští diplomaté, Vlastimil Pávek, Miroslav Poláček a Vladimír Suchodolinský, jsou frustrováni z naivity a neobratnosti Západu vůči Moskvě. Severoatlantická aliance i Evropská unie podle nich nemají správné informace o dění v Rusku, což prý vede k tomu, že od vypuknutí rusko-ukrajinského konfliktu tahají za kratší konec.

To je strašné, jak Západ zkazil postup vůči Rusku. Vojenští odborníci jsou frustrováni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karikatura Vladimira Putina

Anketa

Jste pro radikální omezení migrace do Evropy?

98%
2%
hlasovalo: 22207 lidí

„Řeči o slabosti Ruska mě už vyvádějí z míry. Rusko je naopak bohaté, surovinově nezávislé a dobře vyzbrojené. Nevím, z čeho pramení představy, že ho jen tak lehce srazíme na kolena. A sankce? Co mu nedodá Evropa, snadno získá z Číny anebo Brazílie... A možná také z Běloruska, na které se sankce Západu nevztahují. Takže vše, co Rusko od Západu může potřebovat, se z Unie 'přelije' do Moskvy díky běloruskému diktátoru Lukašenkovi anebo třeba přes jiné země," upozorňuje v rozhovoru pro Aktuálně.cz Vlastimil Pávek, někdejší český zástupce přidělence obrany v Moskvě.

Bývalý zástupce ředitele Vojenské zpravodajské služby Slovenska Vladimír Suchodolinský přidává, že tajné služby upozorňovaly na nebezpečí rozpadu Ukrajiny a následné vyhrocení vztahů s Ruskem řadu let. Leč nikoho prý jejich zprávy ani moc nezajímaly a tak se nic nedělo.

Putin strčí v informovanosti EU i NATO do kapsy

Diplomaté v této souvislosti poukazují na špatnou informovanost Evropské unie, co se týče Ruska a Ukrajiny. Informace si prý shání zejména z dostupných otevřených zdrojů a médií. „A pokud je rozvědky svým vládám dodají, tak je stejně kvůli rozjednaným obchodům nechtěli většinou západní politici slyšet. Proto se tak neobratně orientujeme v tom, co se v Rusku děje a jaké budou další kroky jeho cara," domnívá se Suchodolinský.

A Vladimir Putin? To je podle něj úplně jiný případ: Jako někdejší důstojník KGB pracuje s informacemi, pečlivě je analyzuje a jako šachista promýšlí své kroky na mnoho tahů předem. „Proto také Unie s Aliancí tahají od počátku ukrajinské krize za kratší konec," konstatuje bývalý zpravodajec.

„Car" Putin Rusům imponuje 

Rusko považují bývalí diplomaté za silné jako nikdy předtím. Vladimir Putin prý navíc trestá a bude i nadále trestat jakýkoliv projev slabosti. „On se zkrátka se slabými nebaví. Rozumí jen síle - tu pak na druhé straně respektuje a jedná s ní. I na tohle jsme ale zapomněli," myslí si Pávek. Silný Putin podle něj většině Rusů imponuje: „Chyběl jim car, k němuž by mohli vzhlížet, a dostali ho. Putin svými akcemi na Ukrajině vrací Rusům sebevědomí velmoci."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…