To je tak nebezpečné! Dnes vadí židé nebo migranti. Kdo zítra? Vy? Nebo já? Bartošek se v ČT svěřil Tvarůžkové s obavami z Okamury

07.02.2018 20:01

Moderátorka Zuzana Tvarůžková ve středečním Interview ČT24 přivítala předsedu poslaneckého klubu KDU-ČSL Jana Bartoška. Ten před kamerami vysvětloval, proč by předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura neměl nadále působit ve vedení sněmovny.

To je tak nebezpečné! Dnes vadí židé nebo migranti. Kdo zítra? Vy? Nebo já? Bartošek se v ČT svěřil Tvarůžkové s obavami z Okamury
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda sněmovny Jan Bartošek

„My nechceme, aby v důležité ústavní funkci byl předseda strany, jejíž členové mají rasistické názory. Ať už je to pan (Jaroslav) Staník, který mluvil o tom, že židi, homosexuálové a Romové patří do plynu. Já jsem přesvědčen, že slušní poslanci to podpoří,“ poznamenal Bartošek. Uznal ovšem, že se také může stát, že si někteří poslanci řeknou, že je výroky politiků SPD nechávají v klidu.

V tuto chvíli se prý za odvolání Tomia Okamury z vedení sněmovny stavějí lidovci, TOP 09, hnutí STAN, část ODS a část ČSSD. Piráti jsou také pro odvolání Tomia Okamury. Bartošek předpokládá, že se přidají i někteří poslanci hnutí ANO s tím, že tady nejde o žádný spor o zákon, ale otázku morálky a osobních hodnot každého člověka.

Aby Bartošek přiblížil, co si o Okamurovi myslí, sáhl k jednomu příměru. „Bavíte-li se s normalizačním komunistou o otázkách morálky, je to podobné, jako když čuráte proti větru. Já to beru tak, že pan Okamura říká, co se mu zrovna hodí,“ doplnil Bartošek. Znovu zopakoval, že je nespokojen s tím, jak se vyjadřuje nejen Okamura, ale i poslanec Miloslav Rozner a další členové SPD.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Mám obavy z toho, že dochází k nálepkování lidí. Připomíná to třicátá léta. To je tak nebezpečné. Dnes vadí židé nebo migranti. A kdo bude vadit zítra? Vy? Nebo já? Nebo budou vadit zrzaví lidé? To je velmi nebezpečné pro společnost,“ podotkl Bartošek s odkazem na nástup Adolfa Hitlera k moci ve třicátých letech minulého století.

Ale jak to změnit? Základním úkolem je podle Bartoška pracovat s mládeží a bavit se s nimi o tom, že do naší společnosti patří všichni lidé – bez ohledu na barvu pleti nebo sexuální orientaci. Mladí lidé by se podle Bartoška neměli bát jinakosti.

Plnou odpovědnost nese Andrej Babiš, zdůraznil Bartošek

Ve druhé polovině rozhovoru Bartošek prozradil, za jakých podmínek by lidovci vstoupili do vlády. KDU-ČSL je prý k jednání připravena, aby mohla realizovat svůj program ve prospěch rodin. „Ale bez trestně stíhaného člena vlády,“ zdůraznil Bartošek. To je podmínka, přes kterou nejede vlak, a je na hnutí ANO, jak se k tomu postaví. Pokud dá Andrej Babiš přednost jednáním s komunisty a s Tomiem Okamurou, bude to jeho odpovědnost.

K hnutí ANO má však Bartošek ještě jednu výhradu. „Moje zkušenost s hnutím ANO je taková, že dohoda platí do té doby, dokud nenajdou dohodu lepší,“ poznamenal Bartošek. Každý, kdo bude jednat o koalici s Andrejem Babišem, musí podle Bartoška vědět, že Babiš má za zády právě Tomia Okamuru a komunisty, se kterými může prosazovat svůj program.

V závěru pořadu Bartošek prozradil, že časem mohou lidovci získat až deset procent hlasů voličů a této mety by rádi dosáhli. Pomoci by jim k tomu mohli i neúspěšní prezidentští kandidáti Jiří Drahoš a Pavel Fischer, s nimiž prý jedná předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Zatím však nebyla uzavřena žádná dohoda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…