To je vůl! Buzerace. Žumpa. Arogance. Z Německa se ozvalo, že jsme nesolidární ve věci uprchlíků. A toto nám řekli kníže, Bělobrádek či Keller

31.01.2017 4:40

ANKETA Bývalý německý ministr zahraničí Klaus Kinkel, který byl mimo jiné i ve funkci v době podpisu česko-německé deklarace, pro Echo24 řekl, že Česká republika se v 90. letech silně drala do Evropské unie a z EU později velmi profitovala. To podle něho vyžaduje solidaritu i v uprchlické otázce a pro lidi v Německu je prý nesrozumitelné, pokud země s deseti miliony obyvatel nepřijme čtyři tisíce uprchlíků.

To je vůl! Buzerace. Žumpa. Arogance. Z Německa se ozvalo, že jsme nesolidární ve věci uprchlíků. A toto nám řekli kníže, Bělobrádek či Keller
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Vypískání vlajky EU

„Česká republika se v 90. letech silně drala do EU a z EU později velmi profitovala. To vyžaduje solidaritu – i v uprchlické otázce… Pro nás v Německu není srozumitelné, pokud země s deseti miliony obyvatel nepřijme... Kolik? Čtyři tisíce uprchlíků?“ řekl Kinkel.

V Berlíně vystupují z pozice morální arogance a nadřazenosti

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o slovech Kinkela myslí. Drtivá většina politiků jeho slova odsoudila jako arogantní s tím, že Německo samo způsobilo imigrační krizi a nemělo by se k nám chovat stejně jako za protektorátu, a připomínají, že z našeho vstupu do EU profitovalo především samo Německo, které našlo odbytiště svého zboží a levnou pracovní sílu.

Předseda hnutí ANO a vicepremiér Andrej Babiš na dotaz neodpověděl.

„Z našeho vstupu silně profitovala i EU a zejména Spolková republika Německo. Velká část Němců včetně části elit se vůbec neorientuje v situaci v nových zemích EU. Nerozumějí našim argumentům, protože je vůbec nechtějí slyšet. Výjimkou je Bavorsko, kde postoje CDU a KDU-ČSL jsou velmi blízké. V Berlíně vystupují z pozice morální arogance a nadřazenosti, aniž jsou schopni empatie. Navíc my solidární jsme,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda KDU-ČSL a vicepremiér pro vědu Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Anketa

Který z okolních národů vám vadí?

68%
4%
hlasovalo: 15086 lidí

„Přijímání uprchlíků je interní záležitostí každé země. My také neradíme Němcům, i když přijímání uprchlíků v jedné zemi může v rámci Schengenu způsobovat vážné problémy. My jsme přijali skoro půl milionu lidí ze zahraničí od roku 1990. Byli to lidé z Balkánu či Ukrajiny a nemáme se za co stydět. Česká republika nikdy neměla kolonie a na lidi z těchto zemí jsme nebyli zvyklí. Pokud jde o to, jak jsme se prý ‚drali‘ do EU, tak by měl být pan ministr zdrženlivý. Kdyby se nestalo to, co kolem druhé světové války, tak bychom v rozvinuté Evropě určitě byli a nikam bychom nemuseli být přijímáni. Prostředky z EU dostáváme, ale zejména německé firmy si od nás stahují enormní množství dividend. V přístupu na český trh vůbec neprodělaly. Naopak neúměrně vydělávají. Myslím, že je třeba zvyšovat odvody, protože tyto firmy u nás podle mého soudu neoprávněně profitují. Takže s přístupem pana Kinkela nesouhlasím a jeho prohlášení se mě dotklo,“ řekl redakci předseda senátu Milan Štěch z ČSSD.

„Že jsme o vstup do EU usilovali, je pravda. Že jsme evropské peníze bohatě využili, je po krajích českých očividné. Že se vzpíráme přijmout i minimální počet uprchlíků, v Německu opravdu sotva někdo rozumí. Celkem vzato oni přijmutí statisíců dobře zvládli,“ odpověděl redakci čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Pozornějšímu oku jistě neunikne už Kinkelův velkopanský tón. Před invazí ´pravdolásky´ by si ho garantovaně odpustil. Do EU a NATO se ´draly´ jen zcela určité kariéry. Celková bilance našeho členství je třeskutě záporná. Nechat si rozepisovat ´kvóty´ jen kvůli pár hochštaplerům není žádný důvod,“ míní místopředseda KSČM Josef Skála.  

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„Češi jsou solidární v případě katastrof a v neštěstí pomáhají jako první. Tady jde ale o úplně něco jiného. Pan Kinkel by si měl v první řadě uvědomit, že německá politika se výraznou měrou podílela na migrační krizi, a pak mluvit o solidaritě. Nechápu, co je pro ně nesrozumitelné. Kancléřka Merkelová pozvala migranty ze Sýrie do Německa a teď neví, co s tím. Multikulturní Evropa je prostě nesmysl, protože pokud má společnost fungovat, musí být alespoň trochu sourodá. Migranti z Afriky a muslimských zemí ale v drtivé většině naše zákony dodržovat nechtějí a nebudou. Odčerpávají sociální dávky ve velkém a přinášejí hrozbu terorismu a masakrů. To Německo už pocítilo na vlastní kůži. A nepocítili to němečtí politici. Pocítili to obyčejní, nevinní lidé. A takové imigranty chce Německo rozdělovat po Evropě? Pokud by se Německo a západní státy chovaly zodpovědně, nemusela krize vůbec nastat. Pro mě je zodpovědnost vůči vlastním občanům na prvním místě, to by si měl pan Kinkel uvědomit,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Domnívám se, že EU byla, a věřím, že je zajímavým a přínosným projektem pro všechny zúčastněné, tedy i pro Německo. Pokud jde o nesrozumitelnost, tak našim občanům zase není srozumitelné, že někdo tlačí na kvóty, když je řada zemí odmítá, a které se ukazují jako nefunkční. A také není jasné, proč Německo pozvalo hodně přes milion uprchlíků bez rozlišení na potřebné a ekonomické migranty a nyní, když situaci těžko zvládá a je otazník, jak se ji podaří řešit, se dovolává solidarity. Měli bychom se zaměřit na bezpečnost v Evropě a pomoc mimo Evropu,“ vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola.

„Co by tady ti uprchlíci dělali? Vždyť sem sami nechtějí. Rozdíl v životní úrovni Česka a Německa je natolik velký, že my pro migranty z arabských zemí nejsme zemí zaslíbenou. Připomínám, jak dopadl český pokus pomoci iráckým křesťanům,“ uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Hloupé plky

„Pan exministr Kinkel zřejmě zapomněl, kdo tady s otevřenou náručí vítal uprchlíky a doslova je lákal na štědré sociální dávky. Teď prozřel, jaké to působí problémy. Ohradil bych se proti výrazu, že jsme se ‚silně drali‘ do EU. Myslím, že i německé firmy profitují z investic v ČR, a tím nezpochybňuji vytvořená pracovní místa. Díky za ně. Nikdo nám nemůže diktovat, kolik uprchlíků máme přijmout. Je to na našem rozhodnutí. A ať do toho neplete solidaritu, myslím, že ČR ji dostatečně prokazuje humanitární pomocí,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

„Takový názor pokládám, autor promine, za hloupé plky. Zaprvé je mně úplně jedno, co si jakýsi bývalý ministr zahraničí Kinkel myslí, rozhodující je, co si myslí většina českých občanů. Nejsme spolkovou zemí Německa a už by to konečně měly tamější politické špičky respektovat. Zadruhé, jestli někdo profitoval z rozšíření EU o nové země, tak to bylo především Německo. Vyklidili jsme prostor pro jejich produkci a peníze z různých evropských fondů, které jsme dostali, jsou jejich dobrou investicí s vysokou návratností. A konečně zatřetí, nevidím jediný důvod, proč by se u nás mělo pomaloučku polehoučku, to je jejich metoda, usazovat, zapouštět kořeny a následně  expandovat náboženství a společenský řád, který je naší kultuře naprosto cizí a s ní neslučitelný. Sečteno a podtrženo, ať si pan Kinkel svoje rady ponechá pro někoho jiného, třeba pro paní kancléřku Merkelovou. Bude je brzo potřebovat,“ řekl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Myslím si o tom, že nejsme protektorát,“ uvedl expert ODS na školství Václav Klaus ml.

„Myslím, že ten pán už nezvládá regulovat toky svých myšlenek – jedním dechem říká, že Merkelová udělala chybu, když v podstatě proti vůli celé EU přilákala takzvané uprchlíky, a pak nám vyčte, že tu žumpu na sebe nevylijeme taky. To není řešení. Řešení je, že všechny ty sociální turisty Němci pošlou tam, odkud přišli. Pokud zůstanou islamisté v Německu a definitivně ho opanují, budou potomci pana Kinkela rádi, že budou moci emigrovat k nám – do jedné z posledních skutečně evropských zemí,“ uvedl předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

„Možná že ČR skutečně silně chtěla být součástí Unie – ovšem to byla úplně jiná EU, než je teď. A troufám si tvrdit, že i naše očekávání od členství byla jiná. V základní věci – ochrana vnější hranice – Unie katastrofálně selhává a v poslední době je naše členství o diktátu, byrokracii a buzeraci. Pokud bychom byli bráni jako rovnocenný partner, tak je to o něčem jiném,“ míní místopředseda Úsvitu a poslanec Martin Lank.

Evropa suverénních států, ne Evropa pod protektorátem Německa a úředníků v Bruselu

„Někteří západní politici stále ještě nepochopili, že solidarita neznamená, že všichni budou dělat stejné chyby,“ poznamenal místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Váňa.

„Pokud jsme se někam ‚drali‘, byla to Evropa suverénních států, ne Evropa pod protektorátem Německa a úředníků v Bruselu. ‚Drali‘ jsme se do společenství rovného spolurozhodování, ne do pozice vazala. Podmínkou pro vstup do EU nebyl závazek přijímat hordy neintegrovatelných nájezdníků. Podmínkou také nebylo proplácet bianco šeky. Kdo, lépe řečeno co, nás do dnešní trapné pozice dostalo? Lisabonská smlouva – fatální útok na suverenitu státu i na svobody každého z nás. Musíme usilovat o její revizi. A co říct k výroku pana Kinkela? Je to neomalenost,“ zlobí se poslanec ANO Zdeněk Soukup.

„Na pana Kinkela by si měl posvítit Chovancův odbor proti dezinformacím. Německé firmy zaměstnávají tři Čechy za plat jednoho Němce, přičemž produktivita práce u nás rozhodně není jen třetinová ve srovnání s Německem. Němci využijí migranty jako lacinou pracovní sílu. My k tomu migranty nepotřebujeme, protože naši lidé jsou ve své vlastní zemi placeni tak mizerně, jako kdyby byli migranti,“ připomíná europoslanec Jan Keller.

„Pan Kinkel zastává v rámci uprchlické krize pozici německé vlády, která se ukázala jako nefunkční. Není pravda, že ČR odmítá být solidární s ostatními členskými zeměmi EU. Ale odmítáme povinné kvóty a diktát z Bruselu. A to, že klademe především důraz na bezpečnost, je nejen logické, ale i zodpovědné. Nejen vůči našim občanům, ale i vůči občanům Německa. A naše členství v EU je výhodné jak pro naši republiku, tak pro německou ekonomiku,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Ať si uvědomí, že nejsme jejich spolkovou zemí…

„Klaus Kinkel je typický exemplář primitivního liberálnědemokratického fašisty. Jeho postoj prezentuje jakéhosi liberálního všeznalého a vševědoucího nadčlověka. Takzvané profitování z EU, tím myslí chytrý Kinkel určitě dotační tituly. Také by si měl ale uvědomit, že podobně profitovala z EU i velkoněmecká republika. Kromě toho by si měl uvědomit, že po roce 1990 západní podnikatelské kruhy za levno vykoupili (a mnohdy jen proto, aby jako konkurenci zrušily) nemalou část průmyslové základny tehdejšího Československa. Tak kdo profitoval na našem nešťastném vstupu do EU? Kinkel nechce nic jiného, než aby se jiné státy podílely na jejich velmocensky proněmecké politice,“ míní senátor Jaroslav Doubrava.

„A není v tom sám. Je to velmocenská německá infekce. Například před pár dny, tedy v lednu 2017, se stala šéfkou ministerstva hospodářství Brigitte Zypriesová. Podobně jako značná část tzv. vysokých politiků evropských států byla také mírně hysterická vůči tomu, co označuje jako protekcionistické záměry amerického prezidenta Trumpa. Velkohubě řekla: ‚Kdo, když ne my, musí tedy převzít zodpovědnost za férový a svobodný obchod?‘ Zypriesová ví, že svobodný a férový obchod neexistuje. Existuje jenom výhodný či nevýhodný obchod. Pro německý průmysl proto neexistují dobré a špatné státy. Obchodují se všemi, kdo chce německé zboží v dostatečném objemu a pro SRN to je výhodné. Může se vymezovat proti Srbsku a Severní Koreji, protože jako obchodní partner jsou bezvýznamné. Po potlačení povstání na pekingském náměstí Tchien-an-men v červnu 1989 Německo odsuzovalo akci čínské armády. Ve skutečnosti si západní firmy (včetně německých) oddechly, že čínská armáda udělala pořádek, byli sice mrtví, ale také byl opět klid. Nebudou žádné další nepokoje a nepředvídatelné změny. Obchody, a především investice, budou probíhat v klidu dál v politicky čitelném prostředí,“ dodal Doubrava.

„Dnes je leden 2017. Vzhledem k těmto zkušenostem máme jistotu, že se SRN nebude vymezovat proti stoupajícímu počtu Turků v SRN. Německu nebude vadit ani turecký fašistický režim, nebude se příliš vymezovat proti migrantům, protože vědí, že na cestě do Evropy jsou podporováni islámskými režimy na Blízkém východě. S netolerantními islámskými režimy má Německo mnohamiliardové obchody. SRN musí tedy převzít zodpovědnost za férový a svobodný obchod, protože 50 procent výroby jde na export. Německo musí milovat globalizaci, aby mohlo vyvážet do celého světa. Proto musí vést Německo blázniví liberálové, vezmou si do koalice třeba bláznivé Zelené, protože se to vyplatí. Kvůli Zeleným odstavit zbytečně jaderné elektrárny? Nevadí, hlavně když funguje koalice a exportní miliardy všechno zhojí. Ať se stane cokoliv, hlavně když nepolevuje, ale spíše roste německý export. Ať si pan Kinkel uvědomí, že se snaží kecat do něčeho, co zavinila Merkelová. Ať si uvědomí, že nejsme jejich spolkovou zemí. Ostatně jsou to jejich bezpečnostní složky, které odhalují další a další bezpečnostní rizika, která s migranty přicházejí. A to jsou ta rizika, která u nás nechceme!“ uzavřel Jaroslav Doubrava.

Volové v Německu. Odevzdání moci do Bruselu je národní zrada

„Tento soudruh má pravdu toliko v tom, že jsme se díky tehdejším svým vůdcům do zadku EU poníženě drali. Ještě horší pak však bylo tupé odkývání ‚Lisabonu‘. Dalo by se vlastně mluvit o dobrovolném odevzdání moci Bruselu. Což jindy a jinde by bylo nazváno národní zradou. Ale tím smysluplnost argumentace tohoto říšského soukmenovce končí. Zřejmě nepostřehl, kdo si invazní imigrantské kolony pozval. Byla to přece jen a pouze jejich ‚Mutti‘ Angela. Pokud je mi známo, přes narůstající centralizaci EU tato tetka stále není císařovnou Svaté říše římské. A země Koruny české nejsou jejím vazalským územím. Jak vidno, pořád lepší než EU a Lisabon bylo za svatého Václava posílat do říše ročně 120 volů. Někteří kupodivu asi přežili dodnes. Nechť mi Herr Kinkel promine,“ zlobí se poslanec ČSSD Jiří Koskuba.  

„Kvóty jsou k ničemu, když rozdíl v sociálních dávkách je takový, že k nám stejně nikdo nechce jít,“ říká poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

„Bývalý německý ministr zahraničí se vyjadřuje jako hlupák, když srovnává zájem ČR vstoupit do EU a dnešní snahu jeho země přehodit na jiného hloupá rozhodnutí jejich kancléřky Merkelové. Nepamatuji se, že by sem migranty zvala celá EU, ale ještě dnes mi zvoní v uších prohlášení Frau Merkel ‚my to zvládneme‘. Tak to, milí Němci, zvládněte. Německo v EU sice hraje významnou roli, ale musí si uvědomit, že ČR je stále suverénní a svrchovaný stát, kterému nelze diktovat jako před 75 lety,“ reagoval poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

„Solidarita má mnoho podob, neznamená pouhé přijímání uprchlíků. Česká republika pomáhá vysíláním mobilních nemocnic, finanční pomocí, financovali jsme elektrifikaci uprchlického tábora Zaaterí, vysíláme policisty na hlídání makedonské hranice, posíláme lékařské vybavení. Měli bychom začít řešit migrační krizi na základě možností jednotlivých států, a ne na základě tlaku na jediný způsob řešení, tedy přijímání uprchlíků. Ano, Česká republika  vstoupila do EU a já považuji tento krok za správný. Nikdy ale se vstupem nepodepsala bezvýhradné poslouchání západních států. To od nás nemůže nikdo očekávat,“ říká poslankyně ANO Ivana Dobešová.

„Nevím nic o tom, že by se ČR zúčastnila společného setkání států EU, na kterém by byla uzavřena dohoda, že souhlasíme s pozváním migrantů do Evropy, že souhlasíme s tím, že se nebudou dodržovat Schengenské úmluvy o ochraně evropských hranic… Proto nevidím sebemenší důvod, proč bychom měli přijmout 4 tisíce uprchlíků. Kdo si je na hostinu pozval, ať je hostí,“ uvedla poslankyně Pavlína Nytrová.

Volili jsme členství v EU mnohdy jen na základě líbivých televizních spotů

„Bývalý ministr Kinkel vůbec neví, o čem mluví. Měl by se zeptat nějakého ekonoma na to, jak Německo na vstupu České republiky do EU vydělalo několikrát více, než kolik nám dalo. Takové řeči jsou tedy nesmysl,“ podotkl europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Drali jsme se v 90. letech, to je pravda. Volili jsme členství v EU mnohdy jen na základě líbivých televizních spotů. Nebyly tehdy uprchlická krize a uměle vyvolané konflikty v arabském světě. Pro nás jsou některé kroky Německa také nepochopitelné stejně jako to, že EU nedokáže v souladu s vlastní legislativou chránit své území. A pokud se chceme vracet do historie – možná v tom hraje roli i naše zkušenost ze 30. a 40. let minulého století – to jsme se také podřídili silnějším ‚spojencům‘,“ uvedl poslanec ANO Stanislav Berkovec.

„Česká republika na svém území přijímá každoročně tisíce cizinců s různými statuty, kteří nás uvádějí jako svou cílovou zemi. Jiné případy prokázaly, že nutit v prostoru volného pohybu kohokoli k životu v jiné zemi, než kterou si přeje, je nereálné. A s diktátem v rámci takzvané solidarity nesouhlasím. Někdo zapříčinil propustnost vnějších hranic EU, někdo přispěl ke krizové situaci v řadě zemí, někdo měl výnosy z kolonií a neokolonií, někdo utečence do své země zval, někdo podpořil mafie, které na této situaci a obchodu s utečenci bohatnou. Ať si tito viníci neřeší problémy na úkor jiných zemí včetně ČR,“ říká poslanec KSČM Miroslav Opálka

„Zájem o zapojení České republiky do EU byl oboustranný a spolupráce je oboustranně výhodná. Česká republika se nebrání přijímání uprchlíků, považuje však rozhodnutí, koho přijmout a koho nikoli, za výsostné právo každé země. ČR postupuje striktně podle svých zákonů, což považuji za správné. ČR podle svých možností podporuje hraniční státy a také mezinárodní organizace, které působí v místech konfliktu. Ale opakuji, že se ČR nezříká odpovědnosti,“ zdůraznil senátor TOP 09 Tomáš Czernin

„Myslím, že pan Klaus Kinkel nemá správné informace. ČR přijala vysoké počty migrantů z Ukrajiny, v roce 2015 se uvádělo, že je jich na našem území přes 120 tisíc osob. Z Řecka v rámci přidělené kvóty jsme přijali závazek na zhruba 1 300 migrantů, kapacity jistě máme, ale nechceme uprchlíky bez identifikace, o kterých nic nevíme, případně ty, kteří by se nechtěli integrovat. Bezpečnost klademe v dnešní době na první místo, ale nikdo neříká, že nechceme být solidární,“ odpověděla europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

Podle poslankyně ČSSD Dany Váhalové je odmítnutí povinných kvót ze strany ČR zcela legitimní. „Přijímání uprchlíků se nebráníme, ale odmítáme nebezpečnou bezbřehou migrační politiku Německa. Přerozdělování nekončícího přílivu ekonomických migrantů není řešením migrační krize,“ dodává.

ČR vstupovala do EU za nerovných podmínek 

„ČR vstupovala do EU za nerovných podmínek – například v zemědělství – a je jen spravedlivé, že se tyto pokřivené vztahy nějak vyrovnávaly. Co se týče uprchlíků před válkou, k tomu se ČR nezavázala. Navíc naše zkušenosti z ČSSR byly v této oblasti velmi dobré, kdy jsme právě těmto zemím (Irák, Libye, Sýrie a podobně) pomáhali na jejich území a s nimi společně (stavěly se cukrovary, pivovary, továrny), aby si pak hospodařily sami. To je pravá solidarita! Nevím, proč mlčky trpíme bombardování těchto států, které byly na dobré cestě svou zemi rozvíjet, aby z ní nikdo neutíkal,“ uvedl senátor KSČM Václav Homolka.

„Je zřejmé, že si politická reprezentace Německa chce argumentačně vybojovat prostor pro přerozdělování ekonomických migrantů, když došlo předtím o vybrání těch schopných. Je nutné setrvat na odmítavém stanovisku, tak aby nemuselo docházet ke kopírování Brexitu,“ uvedl poslanec ANO Vlastimil Vozka.

„Nedomnívám se, že by se občané ČR drali do EU v době, kdy zde byla silná migrační vlna a velké státy EU by nám diktovaly kvóty pro přijímání uprchlíků. Stejně tak by si měl pan Kinkel uvědomit, že podpora EU ze strany některých jejích členů setrvale klesá a že je to způsobeno v neposlední řadě i zahraniční politikou jeho země,“ uvedl poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Pro nás zase není pochopitelné, když si Německo pustí do země statisíce těžko identifikovatelných lidí a pak žádá sousedy, aby se o jejich hosty postarali,“ reagoval poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Pan bývalý ministr je již senilní stařík, který vůbec nevnímá realitu. V české republice máme statisíce migrantů z Ukrajiny, Vietnamu, Kuby, ale i z jiných zemí světa a EU. Nejsme necitliví na utrpení, ale nesnášíme pokrytectví. Nikdo se nás neptal, když Němci činy frau Merkel bouraly vnější hranice EU a zničili Schengen. Ať zaleze do své honosné vily obehnané vysokým plotem se spoustou služebníků a ošetřovatelek z ciziny a nevyjadřuje se!“ reagoval poslanec KSČM Leo Luzar.

„Pan Kinkel se může vyjadřovat, to je ale tak všechno. Je věcí Německa, co si udělá s běženci, které si pozvalo,“ reagoval senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Ten pán by mohl mít za jistých okolností i pravdu. Poměr 10 milionů ke 4 000 nestojí za řeč. Problém je v tom, že ti lidé u nás být nechtějí a jejich požadavky jsou více než nadstandardní na uprchlíky, kteří si zachraňují holé životy. Moje představa pro takto charakterizovaného uprchlíka je jiná. A navíc jejich chování a prosazování jejich zvyků se mnohdy výrazně liší od středoevropské  kultury. Nejsou jistě všichni stejní, ale dnes nikdo není schopen určit procento těch, kteří přicházejí do Evropy za zcela jinými úkoly. My ani ostatní státy na východ od nás tuto krizi nezavinili. To byly především státy západní Evropy a USA, a tak by ji měly vyřešit samy. Tedy závěr: s kvótami nesouhlasím,“ uvedl poslanec KSČM Vojtěch Adam.

Skutečně zvláštní projev důvěry…

„Jako poslanec Parlamentu České republiky začínám být poněkud citlivý na tato stále se opakující razantní prohlášení ať už současných či bývalých německých politiků. Chápu, že je to z jejich strany především vzkaz pro jejich domácí politickou scénu a jejich voličský elektorát (jejich mateřských stran), nicméně by si pánové měli uvědomit, že Češi tyto informace mohou vnímat, a také vnímají, v poněkud jiném kontextu – stručně řečeno negativně. Nevím co a v jakém kontextu pan Kinkel přesně prohlásil, ale pokud skutečně prohlásil, že se Česká republika ‚silně drala‘ a pak ‚profitovala‘, působí skutečně zvláštně po právě proběhlých ‚oslavách‘ podepsání Česko-německé deklarace. Pan premiér Sobotka se aktuálně vyjádřil tak, že mezi Německem a Českou republikou je nebývalá důvěra, o kterou se lze opřít… Skutečně zvláštní projev důvěry,“ uvedl poslanec ANO Bohuslav Chalupa.

„Rád bych připomněl, že náš vstup do EU rozhodně nebyl jednostrannou výhodou pouze pro nás, nějakým milodarem ze strany SRN – bylo to pragmatické, oboustranně výhodné rozhodnutí mezi tehdejší EU a ČR. Evropské společenství, stejně jako my, velmi dobře vědělo, co a proč činí – jak z geografického pohledu v přímé vazbě na bezpečnostní a obranné záležitosti – naše členství v NATO, tak i z hospodářského pohledu. ČR otevřela svůj trh, privatizovala řadu českých podniků za velmi ‚slušných‘ podmínek (včetně předání trhů ve východní Evropě, vynikajícího know-how a také následné likvidace eventuální konkurence z naší strany) – v tomto smyslu si není potřeba nic nalhávat. A vím, o čem mluvím, byl jsem přímo u toho, jaký ‚cirkus‘ se z německé strany strhl například při definici našich podmínek pro privatizaci Kablo Děčín nebo Kaolinu Hlubany. Byl jsem u privatizace Českého lehkého stavebního průmyslu – viz privatizace výrobních kapacit rakouskému Wienerbergeru (rakouskému bankovnímu domu) a tak dále. A to vůbec neberu v potaz okolnosti roku 1938 a toho, co následovalo. Spojování těchto záležitostí s tím, jak jsme či nejsme ochotni přijímat uprchlíky, kteří při nedodržení jakýchkoliv nejzákladnějších bezpečnostních pravidel právě díky nekompetenci německých a evropských politiků přicházejí a budou přicházet i nadále do Evropy, se všemi bezpečnostními riziky s tím spojenými, mi přichází zcela scestné. Takže bych panu Kinkelovi a spol. vřele doporučil v dobrém, aby vážil svá slova s ohledem na skutečnost, že jsme skutečně vzdělaný národ, který neztratil paměť,“ dodal Chalupa.  

Ing. Bohuslav Chalupa

  • BPP
  • velmi nespokojený občan
  • kontrolní výbor

Klaus Kinkel v rozhovoru přiznal, že Merkelová udělala chybu v komunikaci s tím, že měla otevření hranic domluvit s partnery předem. „Jestli Angela Merkelová udělala chyby? Ano, otevření hranic měla kancléřka s partnery v Evropské unii domluvit předem. Víte, já znám Angelu Merkelovou dost dobře, seděl jsem vedle ní šest a půl roku v kabinetu a ohromně si jí cením. A normálně je její styl práce takový: počkat, analyzovat si věci. Přesto přese všechno pro nás v Německu není srozumitelné, pokud země s deseti miliony obyvatel nepřijme... Kolik? Čtyři tisíce uprchlíků?“ řekl Kinkel.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…