To je vůl! Skandál kolem parašutistů, kteří zbavili svět Heydricha: Jde o Český rozhlas

19.06.2018 8:02

Redaktor veřejnoprávního portálu iRozhlas Lukáš Řezník si včera večer utrhl pořádnou ostudu. U kostela sv. Cyrila a Metoděje v Praze se včera odehrál tradiční vzpomínkový akt za padlými parašutisty, kteří před 76 lety spáchali úspěšný atentát na tehdejšího zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Do dlouhého špalíru těch, kteří se přišli parašutistům poklonit, se zařadili i někteří vrcholní politici. To v redaktoru Řezníkovi vzbudilo potřebu celý akt okomentovat. A použil k tomu píseň Karla Kryla. Vše poté korunoval sám Český rozhlas, který Řezníkova slova šířil dále. Skandál, zhrozil se Kalousek.

To je vůl! Skandál kolem parašutistů, kteří zbavili svět Heydricha: Jde o Český rozhlas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pietní vzpomínka při příležitosti výročí boje čs. parašutistů. Po ceremoniálu se v kostele sv. Cyrila a Metoděje konala bohoslužba

Karel Kryl před půlstoletím napsal Píseň neznámého vojína. Redaktor Lukáš Řezník ji oprášil při příležitosti pietního aktu k 76. výročí atentátu na tehdejšího zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Čin, který v době okupace nacistickým Německem vrátil českému národu hrdost, přišli ke kostelu sv. Cyrila a Metoděje v Praze připomenout kromě válečných veteránů a zástupců armády také někteří vrcholní političtí představitelé. A právě to bylo nejspíše trnem v oku mladému redaktorovi portálu iRozhlas.cz Lukáši Řezníkovi.

Anketa

Kdyby v roce 2023 kandidoval na prezidenta znovu Václav Klaus starší, zvažovali byste jeho volbu?

60%
40%
hlasovalo: 9866 lidí

Jeho vlastní zaměstnavatel totiž o pietním aktu informoval poměrně obsáhlou reportáží, kterou uvádí titulní fotka, na které jde za dvojicí vojáků se smutečními věnci předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Za ním jde předseda ČSSD Jan Hamáček. Akce se účastnili také lidovec Pavel Bělobrádek, Tomio Okamura z SPD, nebo ministryně obrany Karla Šlechtová z ANO. Redaktor Řezník na Twitteru zveřejnil právě reportáž svého zaměstnavatele s příslušnou fotkou, na které jsou vidět Štěch s Hamáčkem. Vše pak orámoval textem z Krylovy Písně neznámého vojína.

Řezníkův tweet vyvolal celou řadu nesouhlasných, nechápavých i odsuzujících reakcí. To ale nebyl všem bizarnostem konec. Samotný portál iRozhlas.cz poté tweet svého zaměstnance tzv. „retweetoval“, tedy zveřejnil jej na svém twitteru. To se povětšinou dělá ve chvíli, kdy s původním tweetem někdo další souhlasí a chce jeho obsah šířit dál. Toho si všimli i někteří příznivci iRozhlasu.

iRozhlas tweet nestáhl, vydal k němu ale následující vysvětlení. Podle nich jde pouze o prezentaci názoru. Jde o poněkud paradoxní situaci, kdy Rozhlas, hrající tak důležitou roli v květnovém povstání 1945, v dnešní době komentuje vzpomínkový akt takovouto formou.


Toho si všiml i uživatel Hynek Swoboda, který otituloval Řezníka slovy „vůl jak anděl“. Vyjádřil své přesvědčení, že Řezník bude mezi stovkou propuštěných, které hodlá Rozhlas pod vedením generálního ředitele René Zavorala propustit. Swoboda si všímá, že instituce, která v těžkých okamžicích české historie hrála zásadní roli, nyní, v době „pravdy a lásky“, jak Swoboda píše, reaguje na významné dny naší historie výsměchem.

Řezník to od lidí, kteří jeho twitter sledují, „schytal“ takřka unisono. Někteří mladému redaktorovi vyčítali pomýlenost, nebo nepochopení souvislostí, jiní rovnou komentovali trapnost celého počínání, nebo rovnou volali po mírných fyzických trestech.

Celou trapnou záležitost okomentoval i bývalý předseda TOP 09 a současný poslanec Miroslav Kalousek. Ten na svém twitteru nejprve vzpomněl padlé parašutisty. Když si o několik hodin později všiml hloupého Řezníkova tweetu, reagoval i na ten. Podle Kalouska jde o soukromý názor jednoho pubertálního redaktora. Mnohem větší vrásky na čele mu ale dělá právě onen retweet oficiálním účtem Českého rozhlasu jakožto veřejnoprávní instituce. Kalousek mluví o skandálu.

K pietnímu aktu se s notnou dávkou kontroverze vyjádřil také česko-německý spisovatel a žurnalista Tomáš Krystlík, který se dlouhodobě zabývá otázkou vysídlení německého obyvatelstva ze Sudet po druhé světové válce.

„Kdo jiný si přál Heydrichovu smrt než E. Beneš? Britové Benešově prozatímní československé vládě v Londýně pravidelně předkládali úspěchy, jichž dosáhla podzemní hnutí v okupovaných zemích, pokládali je za příspěvky ke společnému válečnému úsilí. V jejich pravidelných přehledech akcí se Československo umisťovalo vždy až ke konci každého seznamu. Pro Edvarda Beneše bylo, podle svědectví šéfa vojenské zpravodajské služby Františka Moravce, „trpké, že český lid nedokázal vytvořit silně aktivně bojující podzemní hnutí jako Francouzi, zejména na Francii velmi žárlil“. Beneš tedy navrhl, že se musí udělat něco okázalého, nějaký atentát, který zvrátí onen zapšklý klid ve vlasti. „Klíčovou myšlenkou operace Heydrich bylo vyvolat dojem, že Heydrich byl popraven lidem doma, jenž nemohl déle snášet jeho hrůzovládu,“ píše Krystlík.

„Beneš předem zakalkuloval do svého plánu desetitisíce předpokládaných obětí pozdějších represí, čím více by jich bylo, tím pro jeho plány lépe. Potřeboval mj., aby Britové uznali jeho prozatimní vládu v Londýně za trvalou, jako měly ostatní okupované státy. K tomu se ale britská vláda neměla, argumentovala faktem, že Češi mají jednu svou protektorátní vládu v Praze, Slováci druhou v Bratislavě, takže k čemu by jim byla třetí vláda v Londýně s trvalým statutem,“ ptá se Krystlík.

Celý článek Tomáše Krystlíka ZDE:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…