To je zajímavé: Vladimír Špidla se zalíbil Němcům. Pověřili ho prý důležitým úkolem

09.11.2015 7:21

Bývalý sociálnědemokratický premiér a eurokomisař Vladimír Špidla by se dle informací Lidových novin měl stát jakousi spojkou mezi Prahou a Berlínem. Podle všeho stane v čele pracovní skupiny, jež má mírnit napětí v česko-německých vztazích kvůli uprchlické krizi. Německá diplomacie prý věří, že Špidla zvládne krotit protiimigrační rétoriku některých členů české vlády.

To je zajímavé: Vladimír Špidla se zalíbil Němcům. Pověřili ho prý důležitým úkolem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

Skupinové sezení nad migrací je dle Lidových novin součástí dohody o strategickém dialogu, který letos v létě podepsal český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) s německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem. Že k jejímu podpisu dojde, domluvili nedlouho předtím v Berlíně premiér Sobotka s kancléřkou Merkelovou.

„Významně se lišíme v otázce kvót pro uprchlíky. Bude důležité si vyjasnit, proč některé věci vidíme každý jinak,“ vysvětluje potřebu česko-německého dialogu mluvčí vlády Martin Ayrer. „Východiskem je oboustranný zájem o diskuzi nad migrací a integrací, která vytvoří předpoklad pro koordinaci postojů obou zemí,“ dodává.

Diplomatická komunita obou zemí by dle informací Lidových novin ráda viděla, kdyby svoji rétoriku zklidnili především ministr vnitra Milan Chovanec a ministr financí Andrej Babiš.

Plán na zklidnění napětí v česko-německých vztazích dané rozdílnými postoji k migrační krizi, zvláště kvótám na uprchlíky, je zatím v úplných počátcích. Diskutuje se o tom, kdo všechno se bude setkávání nad otázkami migrace účastnit. Prozatím není jasné, kdo bude Špidlův německý protějšek, stanoven není ani termín pilotního sezení.

Další německá spojka?

Lidové noviny podotýkají, že Němci patrně vnímají Špidlu, v současné době šéfa poradců premiéra Sobotky, jako bránu do Strakovy akademie – i díky stranické linii. Spolupráce mezi ČSSD a SPD už takto funguje mezi ministry zahraničí, kteří si prý padli do oka. Podobné neformální kontakty by Němci uvítali i na Úřadě vlády. Vedle stranické linie prý pro angažmá bývalého premiéra svědčí pravidelná spolupráce s nadací Friedricha Eberta, která je napojena na SPD, či znalost němčiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…