To je zákon! Železný v ČT vstoupil do hry Zemana a BIS. Nebudou rádi

02.12.2020 10:07

Moderátor České televize Jakub Železný si opět po čase vzal na pomoc zákon. Tentokrát tvrdil, že tajná služba má ze zákona povinnost usilovat o naše „ukotvení v demokratickém světě“.

To je zákon! Železný v ČT vstoupil do hry Zemana a BIS. Nebudou rádi
Foto: Repro CT24
Popisek: Moderátor ČT Jakub Železný

Moderátor Železný v rámci Události, komentářů v pondělí 30. 11. rozebíral i kauzu žádosti prezidenta Zemana k BIS. Toho dne se v některých médiích objevila informace, že prezident žádal BIS o jména ruských agentů, působících v České republice. Někteří prezidentovi odpůrci z toho vyvozovali, že Miloš Zeman chce tato jména určitě předat do Moskvy, a tím spáchat velezradu ve prospěch cizí země. Hrad ani vláda však nepotvrdily, že by prezident něco takového žádal.

Anketa

Jste pro dobrovolné testování antigenními testy ZDARMA?

76%
24%
hlasovalo: 7355 lidí

Když kauza vypukla, politici i zpravodajci hlasitě zdůrazňovali, že ústavní činitelé zpravodajcům nikdy nevstupovali do živých kauz a nikdy se neptali na konkrétní jména. Jak zdůraznila Česká televize, někteří poslanci rovnou nabádali Senát, aby zvážil žalobu na velezradu.

Moderátor Jakub Železný o tom hovořil s bývalým ministrem vnitra a rovněž veteránem českého zpravodajství Františkem Bublanem. A hned na úvod jej zajímalo, co je víc – jestli právo prezidenta být informován nebo právo tajné služby informace v zájmu bezpečnosti utajit.

Bublan vysvětlil, že prezident má právo nejen dostávat informace, ale současně i zadávat tajným službám úkoly. S vědomím vlády, která má případně možnost prezidentův požadavek korigovat, pokud si myslí, že to je „za hranou“. Pokud jde o ochranu informací, tajné služby musí chránit především své zdroje.

Je podle něj pravdou, že z ústavních činitelů nikdy nikdo nechtěl konkrétní jména agentů, spíše se zajímali o informace, které se touto agenturní činností podařilo zjistit.

Na dotaz Železného, proč to tedy Miloš Zeman chce, odpověděl, že za tím podle něj stojí vyhrocení vztahu mezi prezidentem a ředitelem BIS Koudelkou.

Železný se chytil: „Že pan prezident Zeman doslova nesnáší pana ředitele Koudelku, to je nabíledni, to je jasné.“ Takže jej napadlo, že by to mohl být od prezidenta tlak na vládu, aby Koudelku odvolala. Aby pak mohl říct: „Milý Andreji, pan Koudelka nesplnil úkol, který dostal, žádám tě o jeho odvolání nebo alespoň o neprodloužení mandátu.“

Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury

Bublan jeho naděje zklamal – myslí si totiž, že prezident od BIS nějakou odpověď dostane. Zákonem povolený úkol totiž ignorován být nemůže.

Železný raději přešel na jiné téma: „Jak moc si mohou mnout ruce nepřátelské tajné služby?“ Ještě více jej vyděsila Bublanova informace, že by to mohlo ohrozit vztahy s „přátelskými“ tajnými službami.

Pak Jakub Železný ocenil šéfa BIS Michala Koudelku, že veřejně hájí „naše ukotvení v demokratickém světě.“ A zdůraznil: „Máme to v zákonech, ale pro někoho už to může být za hranou.“

František Bublan myslí, že si Koudelka vede velmi dobře a důvěra v tajné služby je větší, než kdy byla.

Ten zákon stále existuje a platí

Není to poprvé, co Jakub Železný při svých politických proklamacích začal mávat zákonem.

Zaujala například jeho argumentace, že by se pražské nábřeží nemělo jmenovat po Ludvíku Svobodovi, protože to byl komunistický prezident a zákon 198/1993 Sb. říká, že komunistický režim byl protiprávní.

A přidal výhrůžky, že tento zákon (zákon o protiprávnosti komunistického režimu) „stále existuje a platí“.

„Mně, prosím, ponechte právo, abych kdekoli naopak veřejně odsuzoval komunistické funkcionáře. A to zcela, opakuji zcela v souladu s ustanovením zákona 198/1993 paragrafu 2, který, jak jistě víte, říká, že za spáchané zločiny v době komunistického režimu jsou „plně odpovědni ti, kteří komunistický režim prosazovali jako funkcionáři…“ argumentoval paragrafy.

Jindy zase při debatě o Číně (s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem a předsedou Senátu Milošem Vystrčilem) vyčetl v Listině práv a svobod, že bychom neměli respektovat „politiku jedné Číny“.

Podle Listiny má totiž být stát založen na demokratických hodnotách a ty podle Železného Čína rozhodně nectí, takže je otázkou, zda takový stát vůbec uznávat.

„A já se ptám, a ne poprvé: Proč vlastně existuje taková politika? U suverénní a demokratické země, která se před třiceti lety zbavila komunismu, vůči komunistické zemi, která absolutně nesdílí naše hodnoty, a to, co ona sdílí, tak naopak odporuje našim zákonům, především Ústavě a Listině,“ rozčiloval se na ministra Petříčka, který tuto politiku hájil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…