To je zas něco proti mně? opáčil naštvaně Babiš. Na následující návrh

04.06.2015 10:26

Poslanec Úsvitu Karel Fiedler předložil návrh zákona, který by měl omezit dotace Babišovi. Jsou tu ale i další návrhy, píše Právo.

To je zas něco proti mně? opáčil naštvaně Babiš. Na následující návrh
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš při projevu ve sněmovně

Jedním z podnětů, který mě k návrhu inspiroval, je zákon o biopalivech, kde se jedná o velké dotace ze státního rozpočtu pro soukromý subjekt, který má úzkou vazbu na jeden z politických subjektů,“ řekl Právu poslanec Úsvitu s očividnou narážkou na Andreje Babiše, hnutí ANO a jeho Agrofert.

Ministr financí, který už minulý týden při hlasování o nedůvěře vládě čelil ostré kritice kvůli střetu zájmů a biopalivům se ale vehementně brání. „To je zase nějaký zákon, který má být ušitý proti Babišovi?“ ptal se ministr financí Práva a dodal, že korupce, jakou se financují tradiční politické strany, není případ ANO. „Zrušme tedy všechny příspěvky pro politické strany. Dotace nejsou milodary. Dotace mají svá pravidla a jsou od toho, aby se investovalo a vytvářela se pracovní místa,“ navrhl Babiš Právu.

Myšlenka dobrá, ale ještě to chce trochu poupravit, zní ze stran

Rovněž dotázaný poslanec ODS Marek Benda uvedl pro Právo, že jde i podle něj o řešení Antibabiš. „Na druhou stranu jestli bere 1,5 miliardy od státu, a pak je ochoten dát 50 miliónů v kampani, aby stát ovládl, tak to problém vytváří,“ řekl s tím, že dnes platí, že firmy, které jsou v nějakém spoluvlastnictví státu nebo veřejných korporací, nesmějí dávat dary politickým stranám.

Ne zcela pozitivně se k návrhu staví premiér Bohuslav Sobotka, podle kterého by prý bylo lepší, kdyby strany mohly být sponzorovány jen občany a ne firmami. Problém prý Sobotka vidí hlavně v tom, jak bude politická strana ověřovat u případného sponzora, jestli někdy dostal státní dotaci. „Za nejčistší bych považoval, aby firmy nesponzorovaly strany. Bohužel jsme s tímto názorem v koalici neprorazili. Uvidíme, jestli se nepodaří na toto téma rozpoutat diskusi ve sněmovně,“ řekl předseda nejsilnější koaliční strany deníku Právo.

Podobně to vidí i Jiří Dienstbier, podle kterého by dobré, aby dary mohly dávat jen fyzické osoby, a to až do určité výše. „A i kdyby šlo o bílé koně, kteří dostali peníze od nějaké firmy, tak lze už tok peněz vysledovat,“ nastínil neúspěšný prezidentský kandidát Právu. Skepticky se k návrhu podle Práva vyjádřil i Babišův předchůdce na Ministrestvu financí Miroslav Kalousek, který si myslí, že nelze oddělit dotace a hospodaření se státním majetkem.

To šéfovi sněmovního kontrolního výboru Vladimíru Koníčkovi z KSČM se Fiedlerův návrh líbí. „Klidně bych souhlasil s tím, že firma, která pobírá státní dotace, nemůže sponzorovat politickou stranu,“ řekl Právu s tím, že je pak možné nabývat dojmu, že jde vyvádět peníze ze státního rozpočtu ke stranám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…