To je život, to nejde vydržet. Utrápení občané se dovolávali práva u Jílkové

29.03.2013 6:52

Přibližně deset procent lidí se stěhuje ze svých domovů kvůli nepřizpůsobivým sousedům. V některých případech to dospěje až tak daleko, jako tomu bylo ve Frenštátě pod Radhoštěm. Jak se ale mají lidé bránit, když jsou jejich případy často smeteny ze stolu?

To je život, to nejde vydržet. Utrápení občané se dovolávali práva u Jílkové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Jílková během moderování pořadu Máte slovo

V pořadu Máte slovo s Michaelou Jílkovou na ČT několik lidí popisovalo případy, kdy není možné vyjít s jejich sousedy. Žádný příběh ale nemá zatím šťastný konec, neboť jim obce ani policie nejsou schopny pomoci. Na radu se tak ptali hostů v pořadu.

Jedna žena například bydlí v sousedství bývalého nevěstince. Nyní se v domě schází prostitutky a berou zde drogy. Není ale možné vymoci, aby se situace změnila. Chybí tedy potřebné zákony? „Nehledejme, jaké nové zákony přijmout, ale striktně dodržujme ty, co jsou,“ radila advokátka Klára Samková.

„Já neustále slyším, že je to soukromý objekt, že tam nemohou vejít,“ popisovala ale žena argumenty policistů, kteří nemohou pořádně vykonávat právo. S tím ale Samková nesouhlasí – vždy to jde. „Všichni si musí plnit své povinnosti,“ řekla na adresu strážníků a obce.

Nemůžete vynutit právo? Jste neschopný

Tu zastupoval v pořadu rovnou starosta, který vysvětloval, proč se po letech stále nic nezměnilo. „Jestliže tam máte nepřizpůsobivé občany, tak je nedostanete,“ prohlásil. „To není pravda, co povídáte,“ rozzlobila se ale Samková. „Zákony platí na území celé republiky a vy je můžete spolu s policií vynutit. Jestli to nejste schopní vynutit, tak jste, pane starosto, neschopný.“ A ukázala na štos stížností zoufalé ženy – které jsou ale nevyřízené. „Jestliže je takový štos papírů a není řešení, tak si s tím vytapetujte,“ dodala.

Další případ byl muž, který se rozhodl postavit si dům. Sousedka ale údajně ze závisti ho pronásleduje – fotí si ho, vulgárně ho napadá a polila mu i několik tújí jedem. Přitom si v okolí stromků hrají děti. „Ona nám vyhrožovala, že na nás pošle sociálku,“ vzpomínal muž.

Případ se ale nevyřešil. „Policie neřekla nic. Já to šla hned ohlásit. Nebyly důkazy, tak se to hned smetlo ze stolu,“ stěžovala si jeho manželka. Aby totiž byla žena shledána vinnou, musel by ji někdo vyloženě „chytit za ruku“. Což není úplně možné. A chodit stále po soudech také nejde, protože jak muž řekl, nakonec by v práci dostal výpověď, protože by do ní nechodil.

„Jenže ona tady existuje politická odpovědnost,“ obrátila se naštvaná Samková na náměstka ministra spravedlnosti Františka Korbela. Ten se ale hájil – například zákon, který se vším může pomoci, napsal prý on sám.

Co má ale dělat další poškozená, kterou soused z chalupy vyloženě pronásleduje a jejího manžela již třikrát napadl? „Kriminální policie toho člověka dala do cely předběžného zadržení,“ popisovala. „Co se nestalo. Po 48 hodinách byl ten člověk propuštěn.“

„My se bojíme chodit po ulici, my se nemáme kam schovat,“ stěžovala si. Korbel jí doporučil, aby se obrátila na nadřízené státní zastupitelství. V takovém případě prý není možné, že byl člověk opět propuštěn, zvlášť když jim vyhrožuje smrtí. „Takový člověk nemůže být na svobodě,“ dodal náměstek.

Peníze bolí nejvíc

Advokátka Samková radila zároveň muže žalovat za psychickou újmu a požadovat finanční náhradu. „Zní to ošklivě, ale peníze dneska bolí nejvíc,“ vysvětlovala.

Přitom tento muž údajně pracuje ve vysoké funkci na ministerstvu školství. „Jak je to možné, že takový člověk běhá po světě a že vykonává takovou funkci?“ vykřikovala poškozená. Odpověď nedostala.

„Je proti tomu jen jedna obrana a to je absolutní důslednost,“ uzavřela Samková. „Psychopata nikdy nezastavíte tím, že mu ustoupíte.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…